Τα στέκια των συμμοριών στην Αττική

Τα στέκια των συμμοριών στην Αττική

Στους σταθμούς των τρένων στο κέντρο, αλλά και τα προάστια, μαυροφορεμένα παιδιά δίνουν ραντεβού και ξεκινάνε αναζητώντας τα θύματά τους ή αντίπαλες συμμορίες στις «εχθρικές» γειτονιές…

Πώς κινούνται οι συμμορίες στην Αττική; Ποια είναι τα «στέκια» των ανήλικων παραβατών; Πήγαμε στα σημεία που μας υπέδειξαν για να επιχειρήσουμε τη χαρτογράφηση της βίας ανηλίκων στην πρωτεύουσα. Από τους σταθμούς των τρένων στο κέντρο, οι συμμορίες κινούνται γύρω από την Ακρόπολη αλλά και βόρεια για να βρουν τα θύματά τους. Συναντιούνται κάτω από γέφυρες για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ώστε να επιδειχθούν, να επιτεθούν, να εκφοβίσουν, να ληστέψουν. Στόχος τους είναι κυρίως αδύναμα μικρότερα παιδιά, αλλά και παρέες από άλλες «εχθρικές» γειτονιές με τις οποίες θα διαπληκτιστούν στον δρόμο τους.

Επιβιβάζονται στα τρένα σε ομάδες, είναι μαυροφορεμένοι, και φορούν κουκούλες. Καραδοκούν έξω από Mall, και συχνάζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Πολλές φορές κρατούν μαχαίρια και έχουν πάνω τους ουσίες. Είναι ημεδαποί και αλλοδαποί, ηλικίας από 15-17 χρόνων και προέρχονται από διαφορετικές τάξεις. Η βία ανηλίκων είναι φαινόμενο που διατρέχει όλες τις κοινωνικές τάξεις και επεκτείνεται από την Ηλιούπολη έως την Κηφισιά. Όταν νυχτώσει επιστρέφουν στις γειτονιές τους, άλλοτε με λάφυρα, άλλοτε χωρίς, ανυπομονώντας για την επόμενη «αποστολή». Και όπως μου είπε κάποτε μια εγκληματολόγος, «για να χαρτογραφήσει κανείς τη βία, πρέπει πρώτα να “χαρτογραφήσει” τον εγκέφαλο ενός έφηβου».

Κηφισιά: Σταθμός ΗΣΑΠ-Πλατεία-Κεφαλάρι

Εδώ ανεβαίνουν παιδιά από διάφορες περιοχές της Αθήνας είτε για να ληστέψουν είτε για να κάνουν επίδειξη και να «την πέσουν».

Η Κηφισιά είναι ένας από τους βασικούς τόπους που συναντάμε παραβατικότητα ανηλίκων. Εδώ ανεβαίνουν παιδιά από διάφορες περιοχές της Αθήνας είτε για να ληστέψουν είτε για να κάνουν επίδειξη και «να την πέσουν». Σύμφωνα με τον αστυνόμο Β’ του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων Aττικής, Φώτη Σίσκο: «Η Κηφισιά έχει τον σταθμό, τον ηλεκτρικό, έχει τα λεωφορεία. Μπορείς να αποβιβαστείς στην πλατεία της Κηφισιάς, η οποία δεν έχει κάποια περίφραξη. Κι αυτό ευνοεί και δικυκλιστές να ανεβαίνουν, ευνοεί και την πρόσβαση και την εύκολη διαφυγή. Είναι απομακρυσμένη από το κέντρο, οπότε η αστυνόμευση είναι άλλης υφής. Οχι ότι δίδεται λιγότερη ή περισσότερη σημασία, έχει απλώς άλλη διαρρύθμιση, άλλη δομή».

Σε ένα μισοχτισμένο συγκρότημα, στο Κεφαλάρι έχουν λάβει χώρα πολλά περιστατικά, κυρίως «πεσίματα» από παιδιά που έρχονται από τα Βριλήσσια για να επιτεθούν στους Κηφισιώτες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου, ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35