Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς φιλοξενούμενος της Μαρίας Αγραπίδου στο Entertainment News Greece

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς φιλοξενούμενος της Μαρίας Αγραπίδου στο Entertainment News Greece

Συνέντευξη του Προέδρου της Ε.Σ.Ε. Αλεξάνδρου Κακαβά στο Entertainment News Greece με την Μαρία Αγραπίδου, μέλος της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε.. Καταγραφή Χρήστος Αρφάνης, μέλος της Ε.Σ.Ε.

ΜΑ: Γειά σας από το entertainmentnews.gr Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος τον κύριο Κακαβά. Καλώς ήρθατε.

ΑΚ: Αλέξανδρος Κακαβάς γιατί ως γνωστόν έχουμε και άλλους Κακαβάδες.

ΜΑ: Αγαπητέ Αλέξανδρε λοιπόν γιατί σε αγαπάω πολύ και το ξέρεις καλώς ήρθες και πάμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της περσινής χρονιάς. Τι έκανε η Ε.Σ.Ε το 2023;

ΑΚ: Και τι δεν έκανε!

ΜΑ: Πολλά.

ΑΚ: Επομένως δεν ξέρω αν έχουμε το χρόνο προκειμένου να αναφερθούμε σε όλα.

ΜΑ: Τα πιο σημαντικά ίσως να μας πεις.

ΑΚ: Κατά πρώτον οι διαγωνισμοί. Σεναρίου μικρού μεγάλου μήκους, θεατρικού σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κανονικού θεατρικού και τριάντα σελίδων ή μονόπρακτου, στίχου, με το Γιώργο Αλτή το Θανάση Συλιβό και πλέον έχουν προστεθεί οι Φώτης Αποστολάρας και Πέννυ Μπινιάρη στη παρέα, δύο εξαιρετικοί μουσικοσυνθέτες και βεβαίως ο υπέροχος διαγωνισμός μονολόγων επί σκηνής, πρωτότυπων μονολόγων επί σκηνής ο οποίος διαδραματίζεται σε συνεργασία με την Αλμπέρτα Τσοπανάκη και το θέατρο Παραμυθίας και φέτος διανύουμε τον τρίτο χρόνο πάντα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και βεβαίως Περιφέρειας Αττικής, Περιφέρειας του κυρίου Τζιτζικώστα Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και πολλών δήμων. Αυτά όσον αφορά τους διαγωνισμούς. Έχουμε τα σεμινάρια για τη διεξαγωγή των οποίων θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κύριος Χαρδαλιάς θα μας ανανεώσει τη σύμβαση, άλλωστε στοιχίζει ελάχιστα χρήματα αφορά δεκαπέντε δήμους κάθε χρόνο, το κόστος είναι περί τις δώδεκα χιλιάδες. Πηγαίνουμε σε κάθε Δήμο και είναι δωρεάν για το κοινό. Πηγαίνουμε σε Δήμους που επιλέγονται ή μας προτείνουν και από την περιφέρεια και που βεβαίως επιθυμούν να προσκαλέσουν το κοινό τους προκειμένου να τα παρακολουθήσει και σε δύο μέρες, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο παρουσιάζουμε σε γενικές γραμμές πως γράφεται ένα σενάριο είτε πρωτότυπο είτε εκ διασκευής.

ΜΑ: Ξεκινάτε από το μηδέν και μαθαίνετε σε ανθρώπους απλούς όπως είμαστε εμείς πως γράφεται το σενάριο.

ΑΚ: Το είπες πάρα πολύ σωστά. Υπάρχει και το εκ διασκευής στο οποίο κάνουμε ημερίδες το οποίο αφορά από το χαρτί στην οθόνη. Μιας και το αναφέρω στις 17 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί μια ημερίδα στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, στις 27 Φεβρουαρίου στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, επί της οδού Γερανίου και το τρίτο στη Λιβαδειά, μια  ημερίδα που μας έχει προσκαλέσει η συντονιστική επιτροπή της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Λειβαδιάς φυσικά υπό την αιγίδα του Δήμου. Πάντως θα χαρούμε πολύ να πάμε στη Λειβαδιά να κάνουμε αυτή την ημερίδα.

ΜΑ: Αλέξανδρε μου είμαστε ένα διαδικτυακό site μας παρακολουθούν από όλη την Ελλάδα. Άρα να μην  εκπλαγείς αν έρθουν και από άλλα μέρη όχι μόνο στη πρωτεύουσα αλλά και στη Λειβαδιά.

ΑΚ: θα πάμε και στη Ξάνθη όταν μας προσκαλέσουν η συντονιστική επιτροπή της λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. το έχει κανονίσει όπως και στη Βέροια. Δεν γνωρίζω που αλλού θα μας προσκαλέσουν γιατί ακόμη είναι νωρίς περιμένουν να δουν ποιοι θα αναλάβουν τον πολιτισμό σε κάθε δήμο γιατί είχαμε εκλογές ως γνωστόν. Υπάρχει περίπτωση ακόμη και αν επανεξελέγη ο δήμαρχος να ορίσει έναν νέο αντιδήμαρχο πολιτισμού οπότε αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στελέχωση ποια θα είναι τα άτομα ώστε να πάνε οι συντονιστικές επιτροπές να συζητήσουν το ενδεχόμενο να προσκληθούμε. Προς το παρόν έχουμε προσκληθεί στη Λιβαδειά

ΜΑ: Πες μου τώρα τα μέλη σας είναι από όλη την Ελλάδα έτσι;

ΑΚ: Κατά κύριο λόγω βεβαίως από την Αθήνα, η αγορά, με αυτό που θα πω δεν συμφωνώ θα ήθελα  πραγματικά να είναι από όλη την Ελλάδα και να είναι διασκορπισμένοι. Η αγορά δηλαδή να είναι υγιής και εύρωστη σε όλη την Ελλάδα ατυχώς περιοριζόμαστε στην Αθήνα και μερικώς στη Θεσσαλονίκη.

ΜΑ: Μάλιστα άρα λοιπόν μπορείτε να πάτε και Θεσσαλονίκη άνετα.

ΑΚ: Ναι Θεσσαλονίκη μπορούμε αλλά Θεσσαλονίκη έχουμε  ούτως ή άλλως τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη που είναι κορυφαίος καθηγητής του ΑΠΘ ο οποίος διδάσκει σενάριο και ο οποίος είναι και πολύ καλός σεναριογράφος παρεμπιπτόντως. Οι καλοί ακαδημαϊκοί δεν σημαίνει ότι είναι και καλοί  δημιουργοί. Ο Παναγιώτης είναι μια εξαίρεση και επομένως οποτεδήποτε θελήσει ο Παναγιώτης μπορεί να μας προσκαλέσει να πάμε στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ακούσουν τα παιδιά μια διαφορετική άποψη πέραν των απόψεων που ακούν από τους καθηγητές τους.

ΜΑ: Τέλεια. Για να πάμε έτσι να δούμε κάτι πιο ωραίο. Είχατε βασιλόπιτα την Κυριακή ποιος κέρδισε το φλουρί;

ΑΚ: Ο Κώστας Παπαπέτρος αντιπρόεδρος της Ένωσης και ο Νίκος Γιαννίκας ένα νέο μέλος. Μάλιστα εγένετο μέλος την ημέρα εκείνη γιατί είχαμε τακτική γενική συνέλευση.

ΜΑ: Ναι αλλά εγώ έχω πληροφορίες ότι δεν κέρδισαν μόνο αυτοί ήταν στη μέση το φλουρί.

ΑΚ: Αυτό είναι αληθές. Η πληροφορία είναι σωστή και τα δύο φλουριά και του Παπαπέτρου και του Γιαννίκα. Του Γιαννίκα είχε μείνει για την Ένωση γιατί ήρθε τελευταία στιγμή μετά το πέρας της συνελεύσεως. Μέλος όμως είναι οπότε δεν μπορούσα να του αρνηθώ και του το έδωσα. Ήταν τυχερός είχε μέσα το φλουρί. Του δε Παπαπέτρου ήταν μισό μισό μεταξύ του δικού του και της Ένωσης και προτίμησα να το δώσω στον Παπαπέτρο να το έχει να το θυμάται.

ΜΑ: Άρα λοιπόν πιστεύω ότι το 2024 η Ένωση θα πάει πολύ καλά

ΑΚ: Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα μέλη μας.

ΜΑ: Ήταν τυχερή είχε το φλουρί πως να το κάνουμε 

ΑΚ: Εντάξει αν το φλουρί θεωρείται τύχη θα πάει καλά αλλά εξαρτώμεθα πάρα πολύ και από τα μέλη μας, κατά πόσο τα μέλη μας θα δραστηριοποιηθούν επαρκώς να προβάλουν επαρκώς τις γνώσεις μας και βεβαίως θα μπορούσαμε να τύχουμε υποστήριξης οικονομικής από το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα παράπονο η κυρία Μενδώνη είναι άψογη αλλά εντάξει δεν γνωρίζω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

 ΜΑ: Ας ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει έτσι.

ΑΚ: Και για την Περιφέρεια δεν γνωρίζω γιατί έχει αλλάξει πλέον ο κύριος Χαρδαλιάς και δεν γνωρίζω ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον όσο αφορά το πολιτισμό η κυρία Κουρή.

ΜΑ: Δεν είναι μόνο η κυρία Κουρή είναι και η κυρία Μπέση Αργυράκη είναι μαζί στον πολιτισμό.

ΑΚ: Δεν το γνώριζα. Ακόμα καλύτερα.

ΜΑ: Είδες; Δεν συζητήσαμε πριν οπότε φαίνεται ότι είναι αυθόρμητη η συνέντευξη. Σου έδωσα μια καλή πληροφορία γιατί πήρα και εγώ πληροφορίες. Κάνατε κάποιες αλλαγές στο καταστατικό νομίζω.

ΑΚ: Αυτό είναι αληθές ότι κάναμε αλλαγές στο καταστατικό και αρκετά σοβαρές θα έλεγα. Εγώ τις θεωρώ πολύ σοβαρές. Η πιο σημαντική πάντως, επειδή πραγματικά ήταν ένα αίτημα πολλών ετών διότι υπενθυμίζω ότι οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν προ ενδεκαετίας, δηλαδή ο πρώτος ήταν το 2013. Έχουμε λοιπόν πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν μετάσχει στους διαγωνισμούς αυτούς, έχουν διακριθεί, έχουν βραβευθεί τα έργα τους έχουν πλέον γυριστεί, έχουν υλοποιηθεί, έχουν εκπονηθεί. Το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Πιπερίδη πήρε και βραβείο σκηνοθεσίας στο Τραιμπέκα στην Αμερική. Το «Ιμάν» της Αβρααμίδου και του Τοφαρίδη είχε προβληθεί επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η «Χέλγκα από το Λουντ» της Πετράκη είχε διακριθεί. Είναι αρκετές οι ταινίες οι οποίες έχουν διακριθεί και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν αν ήταν δυνατό να εγγραφούν στην Ένωση. Ατυχώς το καταστατικό επιτρέπει μόνο σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επαγγελματίες εξ ου και δεν γινόταν. Καταφέραμε όμως να υπερκεράσουμε αυτό το σκόπελο.

ΜΑ: Επαγγελματίας ποιος θεωρείται; Αυτός που πληρώνεται για τη δουλειά του ή αυτός που είναι γραμμένος σε κάποιο σωματείο;

ΑΚ: Επαγγελματίας είναι αυτός ο οποίος αμείβεται. Καταφέραμε προσωρινώς, το ξαναλέω, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον όποιος έχει κερδίσει βραβείο, όποιος έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της Ένωσης, να μπορεί πλέον να γίνει δόκιμο μέλος. Το δόκιμο μέλος έχει τα ίδια δικαιώματα με το τακτικό πλην μιας μεγάλης διαφοράς δεν μπορεί να ψηφίσει.

ΜΑ: Αυτό μου ακούγεται δίκαιο και λογικό.

ΑΚ: Επειδή δεν είναι επαγγελματίας και επομένως δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα, τη σημασία των χαρισμάτων ενός εκ των ανθρώπων που θα υποβάλουν υποψηφιότητα προκειμένου να εκλεγούν, όμως μπορούν να μετάσχουν ακόμη και σε επιτροπές κρίσεως και αξιολόγησης. Στις επιτροπές αυτές μετέχουν άτομα που έχουν διακριθεί και είναι πραγματικά αξιόλογα.

ΜΑ: Για πες μου τώρα μια τελευταία ερώτηση για να μην κουράσουμε και το κοινό μας πόσα χρόνια υπάρχει η Ε.Σ.Ε;

ΑΚ: 35. Συνεστήθη το 89 και έχουμε 24.

ΜΑ: Πάρα πολύ ωραία και όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι επετειακές απλά κάθε χρόνο κάνεις κάποιες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς

ΑΚ: Όχι οι διαγωνισμοί γίνονται κάθε χρόνο. Είχαμε κάνει κάποιες εκδηλώσεις στην 25ετία που δεν υφίσταντο πριν. Επί προεδρίας μου αρχίσαμε να επιβραβεύουμε τα μέλη μας, τα στελέχη μας όλους αυτούς που μας βοήθησαν. Ο Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, ο καθηγητής τους Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ο άνθρωπος ο οποίος στηρίζει τα sites χρόνια τώρα. Η νομική υπηρεσία όπου κατοχυρώνουμε τα πάντα και είναι πολύ σημαντική γιατί είναι πολύ φθηνότερη από συμβολαιογράφους είναι υπό την επίβλεψη της νομικού Κλαίρης Παπανδρέου. Η Λιβαδειά πως προέκυψε; Τιμήσαμε τον Αντώνη Κόντο που ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της σειράς «Από το Μικρό στο Μεγάλο» - Στιχουργοί και εξ ου τον τιμήσαμε για την προσφορά του προς την Ένωση γιατί αν δεν ήταν ο Αντώνης πιθανώς δεν θα είχαμε κάνει πέντε από τα επεισόδια. Φέτος θα προβούμε στη διεξαγωγή άλλων εκδηλώσεων. Η πιο σημαντική είναι βέβαια η προβολή κάποιων εκ των  ντοκιμαντέρ από τη σειρά την οποία έχουμε δημιουργήσει. Προκειμένου να τιμήσουμε εκλιπόντες συναδέλφους θα παρουσιάσουμε οκτώ ντοκιμαντέρ. Δεν μπορώ να πω και για τα οχτώ γιατί ακόμη δεν έχουμε ορίσει ημερομηνίες μπορώ να πω μόνο για τα τρία. 2 Μαρτίου το ντοκιμαντέρ για τον Καμπανέλλη, 30 Μαρτίου το ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Κακουλίδη και 27 Απριλίου το ντοκιμαντέρ για τον Πάνο Κοντέλλη ο οποίος είναι και ο μόνος σεναριογράφος που έχει λάβει δύο βραβεία σεναρίου στο Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι εξεδώσαμε βιβλία που μπορεί να τα προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε δωρεάν από το site της Ένωσης, το bookstream.eu. Πλέον εκδίδουμε τα βιβλία ως flipbook. Flipbook σημαίνει διαδικτυακό βιβλίο το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κατεβάσει και να το εκτυπώσει ή να το διαβάσει στο κομπιούτερ του ή στο κινητό του. Το βιβλίο "Ήταν κάποτε μαζί μας" είναι ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκα προσωπικά για να είναι όσο πιο αγαπησιάρικο μπορούσε να είναι γιατί αυτούς τους ανθρώπους τους έζησα σχεδόν όλους. Τους γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους από το 91 οπότε αναμίχθηκα με τα της Ένωσης. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται ευσύνοπτα φυσικά η ζωή και το έργο όλων εκείνων των μελών που φυσικά δεν είναι πια ανάμεσα μας για αυτό και λέγεται «Ήταν κάποτε μαζί μας».

ΜΑ: Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα και θέλω να κλείσουμε με την ευχή του Αλέξανδρου Κακαβά για το 2024 για την Ε.Σ.Ε

ΑΚ: Αυτό που θα ήθελα θα ήταν αφενός το παιδί μας που είναι η «Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος» να μπορέσει να ορθοποδήσει. Πηγαίνει πάρα πολύ καλά, έχει ήδη 430 μέλη. Πιστεύω ότι θα πάει καλά. Θα ήθελα πάρα πολύ οι νεότεροι σεναριογράφοι ακόμη και αν ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα επαγγελματικά να το καταφέρουν γιατί είναι κάποια πλάσματα τα οποία πραγματικά αξίζουν τον κόπο να πετύχουν. Έχουμε τον Ηλία Φλωράκη, την Ανδρεάνα Σαπρίκη, τον Χρήστο Αρφάνη, την Ελπίδα Μηναδάκη. Έχουμε δηλαδή κάποιους ανθρώπους που εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να τους δω να εξελίσσονται. Νομίζω ότι ξέρεις τον Αδαμάντιο Πετρίτση, τον Αλέξη Γιαννούλη, την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, την Όλγα Μπακοπούλου, τον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη, την Κλεοπάτρα Σβανά και κάποια άτομα σε νεότερες ηλικίες που δεν έχουν βρει τις συνθήκες τις οποίες εμείς είχαμε βρει, οι οποίοι είχαμε κάνει τα πρώτα βήματα στη δημόσια τηλεόραση και βρεθήκαμε σε μια ηλικία πολύ πρόσφορη όταν ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά κανάλια και καταφέραμε να εισχωρήσουμε και βεβαίως όσοι από εμάς απέδειξαν ότι μπορούσαν να γράψουν επιτυχώς καταφέραμε να κάνουμε πέντε πράγματα. Μερικοί έκαναν δεκαπέντε βεβαίως και κατάφεραν να γίνουν μεγάλα ονόματα.Όπως οι Αβδούλος – Ριτσώνη «Ψίθυροι Καρδιάς» το οποίο σκηνοθέτησε ο Μανούσος Μανουσάκης ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης επίσης ένα άλλο παράδειγμα ο Βασίλης Ρίσβας και η Δήμητρα Σακαλή τα «Μαύρα Μεσάνυχτα», εξαιρετικές δουλειές. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος «Σασμός» μεγάλη επιτυχία, η Μιρέλλα Παπαικονόμου, η Ρένα Ρίγγα. Έχουμε μερικά ονόματα τα οποία παραμένουν σταθερά μέλη από τους οποίους περιμένω να βοηθήσουν και την Ένωση αλλά και τους νεότερους, ώστε ει δυνατόν να μπορέσουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό και επίσης θα ήθελα λίγο πολύ να ξεφύγουμε από την ανασφάλεια του επαγγέλματος. Γιατί ο σεναριογράφος είναι ένα ανασφαλές πλάσμα το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ από τη βούληση πολλών άλλων, γιατί και ο σκηνοθέτης έχει άποψη και ο παραγωγός έχει άποψη και το κανάλι έχει άποψη. Πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε ότι ο σεναριογράφος είναι ένα πολύ σοβαρό επάγγελμα διότι επ’ αυτού επί του σεναρίου βασίζονται  όλα τα άλλα. Χωρίς σενάριο…

ΜΑ: Δεν γίνεται τίποτα.

ΑΚ: Το είπες πάρα πολύ ωραία να τελειώσουμε με αυτό που είπε η Μαρία. Ξαναπές το.

ΜΑ: Χωρίς σενάριο δεν γίνεται τίποτα. Ηθοποιούς αλλάζουμε, σκηνοθέτες αλλάζουμε, παραγωγούς αλλάζουμε σενάριο πρέπει να έχουμε όμως.

ΑΚ: Πάρα πολύ ωραία.

ΜΑ: Αυτά από εμάς ευχαριστούμε πάρα πολύ Αλέξανδρε Κακαβά πάντα απολαυστικός.

ΑΚ: Ευχαριστώ πάρα πολύ μακάρι να είχαμε χρόνο να λέγαμε και άλλα.

ΜΑ: Την επόμενη φορά, υπόσχομαι.

ΑΚ: Όχι του χρόνου.

ΜΑ: Φέτος το 2024.

ΑΚ: Για τη 35ετία μας.

ΜΑ: Βεβαίως.

ΑΚ: Θα χαρώ πάρα πολύ.

ΜΑ: Ευχαριστώ. Γειά σας.

ΑΚ: Au revoir



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35