ΜΔ: Στην άλλη άκρη της γραμμής έχω τον κύριο Αλέξανδρο Κακαβά ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Καλησπέρα σας.
ΑΚ: Κυρία Δουρουδή καλησπέρα σας.
ΜΔ: Σας δίνει η επικαιρότητα εν το μεταξύ κύριε Κακαβά να γράψετε ιδέες ένα σωρό.
ΑΚ: Πείτε μου μία για να αρχίσω να γράφω.
ΜΔ: Θέλετε να πείτε ότι η επικαιρότητα και η κοινωνία τριγύρω δεν σας δίνει ιδέες. Εδώ ξεπερνάει τους πιο ευφάνταστους.
ΑΚ: Με συγχωρείτε έχετε δει καθόλου τη μυθοπλασία των καναλιών μεταξύ των οποίων θα περιλάβω και το δικό σας;
ΜΔ: Ναι.
ΑΚ: Που είδατε τη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή;
ΜΔ: Εσείς λέτε ότι δεν αντιγράφουμε την πραγματικότητα.
ΜΔ: Δυστυχώς.
ΑΚ: Θα συμφωνούσα μαζί σας είμαι πρόεδρος της Ε.Σ.Ε δεν μπορώ να απαντήσω ευθέως δεν γίνεται. Εκ των πραγμάτων είδατε τι παράγουν τα κανάλια.
ΜΔ: Ότι είναι εκτός πραγματικότητας εννοείτε;
ΑΚ: Α μπράβο. Το είπατε μόνη σας.
ΜΔ: καλά υπάρχουν μέσα… αν αρχίσουμε και το αναλύουμε κύριε Κακαβά αυτό μπαίνουν μέσα και διάφορα τέτοια κομμάτια σιγά σιγά.
ΑΚ: Γιατί είδατε κάτι για τον κορωνοϊό; Είδατε κάτι για τα Τέμπη; Είδατε κάτι για τις υποκλοπές;
ΜΔ: Έτσι το λέτε, κοιτάξτε…
ΑΚ: Για την ακρίβεια που μαστίζει τον κόσμο; Ούτε μια σειρά δεν αναφέρεται στα προβλήματα του κόσμου. Ούτε μια σειρά.
ΜΔ: Φαντάζεστε όμως τι γκελ θα έκανε μια σειρά η οποία θα είχε μέσα ξέρω εγώ ασθενείς μόνο με κορονοϊό. Θα την έβλεπε ο κόσμος;
ΑΚ: Όχι όχι μα προς Θεού όταν λέμε να κάνουμε μια σειρά δεν αναφερόμαστε ακριβώς στο πρόβλημα το συγκεκριμένο του κορονοϊού. Θα έπρεπε να υπήρχε ένας συνδυασμός των στοιχείων εκείνων που θα έθιγαν αυτά τα προβλήματα τα οποία ταλάνισαν όχι μόνο τον Ελληνικό λαό γενικότερα όλους τους λαούς. Σαν λαός έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες. Θέλουμε πάση θυσία να αποφεύγουμε τις όποιες ευθύνες. Δεν μιλάω μόνον για την κυβέρνηση μιλάω για εμάς, όλους εμάς. Οι Έλληνες έχουμε την τάση να αποποιούμεθα των ευθυνών μας.
ΜΔ: Εν τω μεταξύ όλο αυτό τώρα εγώ το προκάλεσα. Με δική μου ευθύνη. Ξαφνικά είπα εγώ γιατί σκεφτόμουν κύριε Κακαβά ότι… πολύ απλή σκέψη αλήθεια σας λέω ότι συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα τριγύρω. Γιατί ο Κόκκινος Κύκλος όταν έκανε ο Πάνος Κοκκινόπουλος δεν ήταν μέσα από την κοινωνία όλες αυτές οι υποθέσεις ας πούμε;
ΑΚ: Ήταν μεμονωμένες υποθέσεις οι οποίες όμως άλλαζαν προκειμένου να μην θιγούν τα πρόσωπα τα οποία είχαν αναμιχθεί σε αυτές τις υποθέσεις.
ΜΔ: Λογικό.
ΑΚ: Υπό αυτή την έννοια.
ΜΔ: Θυμάμαι ότι στο τέλος έγραφε ότι κάθε σύνδεση με πρόσωπα και πράγματα ότι είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά όλοι ξέρουμε πάνω κάτω…
ΑΚ: Δεν ήταν ακριβώς. Δηλαδή παίρναμε τα δελτία από την αστυνομία και τα επεξεργαζόμασταν.
ΜΔ: Μάλιστα.
ΑΚ: Απλώς αλλάζαμε. Δηλαδή παραδείγματος χάριν αν ήταν ο πατέρας ο δολοφόνος εμείς κάναμε τη μάνα δολοφόνο. Τέτοιες αλλαγές, ριζικές αλλαγές, σημαντικές αλλαγές αλλά βέβαια η ιστορία παρέμενε η ίδια.
ΜΔ: Πολύ ενδιαφέρον είχατε δουλέψει τότε μαζί σε αυτές τις υποθέσεις;
ΑΚ: Νόμιζα ότι για αυτό το είπατε.
ΜΔ: Όχι δεν το ήξερα.
ΑΚ: Καλά τυχαία το είπατε τώρα, σοβαρολογείτε;
ΜΔ: Ναι! Εντελώς τυχαία!
ΑΚ: Εγώ ξεκίνησα τον Κόκκινο Κύκλο με τον Πάνο.
ΜΔ: Άκου τώρα εγώ τα έχω προκαλέσει όλα από μόνη μου σήμερα.
ΑΚ: Να με παίρνετε πιο συχνά τηλέφωνο μήπως προκαλέσουμε κάτι πιο σοβαρό.
ΜΔ: Ωραία να πούμε όμως συμβαίνουν πολύ πιο ωραία πράγματα από αυτά της κοινωνίας θέλω να μου πείτε για αυτή τη συναυλία που θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στο πολιτιστικό κέντρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο Μοσχάτο.
ΑΚ: Μοσχάτο – Ταύρο.
ΜΔ: Μοσχάτο Ταύρο σωστά.
ΑΚ: Έτσι γιατί ο δήμαρχος πλέον είναι και των δύο δήμων.
ΜΔ: Έτσι να κρατάμε τους τύπους Μοσχάτου – Ταύρου.
ΑΚ: Αυτό μου το ζητήσαν κιόλας και έχουν δίκιο γιατί αφού έχουν ψηφιστεί από δύο δήμους είναι δύο δήμοι.
ΜΔ: Ωραία.
ΑΚ: Τι θέλετε να σας πω για αυτή την συναυλία μπορώ να μιλήσω επί 18 ώρες.
ΜΔ: Όχι να μιλήσουμε γύρω στα πέντε λεπτά αν μπορείτε δεν θέλω 18 ώρες.
ΑΚ: Πέντε; Μόνον;
ΜΔ: Ναι εσείς σαν σεναριογράφος ξέρετε ότι το σενάριο δεν μπορείτε το σενάριο να το φέρετε έτσι σε μέτρα ώστε να είναι η σκηνή πιο σφιχτή;
ΑΚ: Εξαρτάται ποιος θα το σκηνοθετήσει.
ΜΔ: Ωραία.
ΑΚ: Αν το σκηνοθετείτε εσείς, δεν σας ξέρω καλά, μπορεί να είστε υπέροχη βέβαια και να πάρετε το αριστούργημα μου και να το καταστήσετε ακόμη πιο ωραίο και υπέροχο.
ΜΔ: Θα ήμουν πολύ καλή ηθοποιός σας το υπογράφω.
ΑΚ: Μπορεί και να το καταστρέψετε όμως.
ΜΔ: Μπορεί, μπορεί. Θέλω να μου πείτε το εξής. Γιατί οι Έλληνες σεναριογράφοι κάνουν αυτή τη συναυλία;
ΑΚ: Πρώτον δεν την κάνουν οι Έλληνες σεναριογράφοι.
ΜΔ: Αλλά;
ΑΚ: Την κάνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Όχι οι Έλληνες Σεναριογράφοι προσοχή έχει μεγάλη διαφορά. Όχι Ελλήνων Σεναριογράφων. Σεναριογράφων Ελλάδος. Μπορεί να μην είναι Έλλην ο σεναριογράφος μπορεί να είναι ξένος ο οποίος εργάζεται στην Ελλάδα και είναι δημιουργός Ελληνικού προϊόντος. Μπορεί να μην είναι Έλλην. Έχει σημασία αυτό βάσει της Ευρωπαικής αντίληψης που μας διέπει τα τελευταία χρόνια. Επανέρχομαι λοιπόν στη συναυλία. Η συναυλία αυτή λοιπόν ξεκίνησε επειδή πριν από κάποια χρόνια 4-5 χρόνια περίπου κάναμε μια σειρά ντοκιμαντέρ Από το Μικρό στο Μεγάλο ήταν ο τίτλος για το κανάλι της Βουλής στα οποία παρουσιάσαμε 15 σεναριογράφους, εκλιπόντες, 15 γελοιογράφους και 15 στιχουργούς διότι θεωρούμε ότι το τραγούδι αποτελεί ένα ευσύνοπτο σενάριο. Σκεφτείτε το λιγάκι. Εικόνες είναι το τραγούδι.
ΜΔ: Βεβαίως σας ακούω. Μη σας διακόψω
ΑΚ: Να απαντήσετε. Μπορεί να πείτε ότι διαφωνώ
ΜΔ: Φυσικά και είναι εικόνες.
ΑΚ: Εξ ου λοιπόν, επειδή με τον Αδαμάντιο Πετρίτση σκηνοθετήσαμε τα 11 από τα 15, είχαμε επιλέξει χάρη στη βοήθεια κάποιων επαιόντων δηλαδή του Θανάση Συλιβού, του Αλέξανδρου Καραμαλίκη του Γιώργου Αλτή,. Αυτοί συνέβαλαν ώστε να επιλέξουμε 15 εξαιρετικούς εκλιπόντες στιχουργούς και να παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο τους. Ήταν μια πάρα πολύ καλή σειρά στην οποία μετέσχον μάλιστα και μεγάλα ονόματα ο Νταλάρας, ο Χατζής, ο Θαλασσινός, ο Νικολόπουλος, ο Κατσαρός, ο Γκρους, ο Βαγιόπουλος, ο Κατσαρός, ο Μικρούτσικος. Αρκετός κόσμος μας είχε βοηθήσει όπως ο Κώστας Μπαλαχούτη, ο Αντώνης Κόντος, οι στιχουργοί Οδυσσέας Ιωάννου και Κώστας Φασουλάς, ο Δημήτρης Μανιάτης, ο Γιώργος Τσάμπρας, ο Γιώργος Κοντογιάννης και άλλοι προκειμένου να το διεκπεραιώσουμε γιατί όπως καταλαβαίνετε ως σεναριογράφοι δε σημαίνει ότι γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά τα της μουσικής και ιδιαίτερα της μουσικής 15 εξαίρετων στιχουργών από τον Βίρβο μέχρι τον Μάνο Ελευθερίου. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ προσεφέρθη ο Γιώργος Αλτής με τις κομπανίες του, γιατί δεν είχε μια αλλά πολλές κομπανίες, να ερμηνεύσει κάποια τραγούδια των εκλιπόντων. Εμείς λοιπόν θεωρούσαμε ότι του το χρωστούμε. Επειδή είμαστε μια Ένωση που αναγνωρίζουμε αυτό που χρωστούμε και ανταποδίδουμε, δώσαμε μια συναυλία στο Coronet αλλά δυστυχώς λόγω πανδημίας, ήταν εν μέσω της πανδημίας, ήρθε μεν κόσμος αλλά το Coronet είναι τεράστιο. Θελήσαμε λοιπόν να του κάνουμε ακόμα μια και επειδή η συναυλία είχε ούτως ή άλλως γίνει χάρις στην αρωγή της Περιφέρειας Αττικής, ήταν Αντιπεριφερειάρχης η Μαίρη Βιδάλη τότε και της είχε αρέσει πάρα πολύ η ιδέα και επειδή είχαν μείνει κάποια λίγα λεφτά συμπληρώσαμε κάποια ακόμα χρήματα και είπαμε να επαναλάβουμε αυτό το εγχείρημα αφού και ο Ανδρέας Ευθυμίου ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου ο οποίος είναι πάρα πολύ δεκτικός σε θέματα πολιτισμού μας είπε σας παραχωρούμε το θέατρο. Εξ ου ο Γιώργος Αλτής με την κομπανία του, την καινούργια κομπανία του, όποια θέλει εκείνος, θα παρουσιάσει ξανά το ίδιο πρόγραμμα δύο τραγούδια από 15 εκλιπόντες πολύ γνωστούς Έλληνες στιχουργούς.
ΜΔ: Και αυτό θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στο πολιτιστικό κέντρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Η ώρα έναρξης είναι 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΑΚ: Βεβαίως.
ΜΔ: Αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως. Παίρνει αρκετό κόσμο η αίθουσα μέσα κύριε Κακαβά;
ΑΚ: Εαν θυμούμαι καλώς περί τα 270 άτομα. Θα γεμίσει είναι σίγουρο. Όποτε κάναμε εκδηλώσεις τοιούτου είδους. Όταν κάναμε για τον Φώσκολο πριν από ούτε μήνα έγινε χαμός δηλαδή διώχναμε κόσμο.
ΜΔ: Μάλιστα. Πολύ ωραία. Πολύ σας ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μου έτσι αυτό το Κυριακάτικο μεσημέρι έστω και για λίγο σφιχτή σκηνή την επόμενη φορά θα έρθετε από το στούντιο να τα πούμε ζωντανά.
ΑΚ: Ουκ εν το πολλώ το ευ. Χάρηκα πολύ που σας άκουσα.
ΜΔ: Και εγώ.
ΑΚ: Σας εύχομαι καλή συνέχεια στην εκπομπή σας.
ΜΔ: Να είστε καλά. Ο κύριος Αλέξανδρος Κακαβάς είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.