Η Άννα Πάβλοβα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1881. Το 1905 είχε ήδη γίνει μια από τις μεγαλύτερες χορεύτριες στον κόσμο.
Το γλυκό με την αέρινη σαντιγί, φρέσκα μούρα η φράουλες και πλούσια μαρέγκα που μοιάζει με τη φούστα μπαλέτου (τουτού)… δημιουργήθηκε το 1926 από ένα διάσημο ζαχαροπλάστη στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Οι Alcedo συνθέτουν μια πρωτοφανή παράσταση αφιερωμένη στην Άννα Πάβλοβα.
Μπλέκουν τις μουσικές και τα τραγούδια τους με αναφορές και εικόνες από τη ζωή της «ασύγκριτης μπαλαρίνας» και κερνούν στους ακροατές τους την πιο αέρινη γλυκιά Πάβλοβα μέσα από την τέχνη του ζαχαροπλάστη του Gustav.
Ποιο είναι όμως το μυστικό της Πάβλοβα?
Τι σχέση έχουν οι μουσικές του κόσμου και οι χορευτικοί ρυθμοί των Alcedo με την κορυφαία μπαλαρίνα των αρχών του 20ου αιώνα?
Τι συνδέει άραγε τη σχέση του αέρινου γλυκού με την Άννα?
Στην παράσταση ακούγονται χαρακτηριστικές μουσικές από το ρεπερτόριο των Alcedo, εμπνευσμένες από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Π.χ. Ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι διασκευασμένο με Αγγλικό στίχο συνταξιδεύει δίπλα στον Μπάχ, η ακόμα το Μάρκο Βαμβακάρη ενώ ένας ιρλανδέζικος χορός που οδηγείται σε ένα κρητικό πεντοζάλι κλείνει το μάτι σε ένα μεσαιωνικό Μαδριγάλι…
Οι Alcedo folk band είναι:
Μαρία Μιχαλάκα (τραγούδι, βιολί, τζουράς)
Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο, φλογέρα)
Γιάννης Ταυλάς (κιθάρα, κρουστά, φλογέρα, τραγούδι)
Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα)
Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα)
Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι)
Κείμενα: Κώστας Κωνσταντάτος
Κυριακή 3, 10 και 24 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στον μοναδικό χώρο του Gustav Αthens, στο Εμπορικό Κέντρο Atrium, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, στην Αθήνα.
Έναρξη: 20:00
Είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: ticketservices.gr
https://www.ticketservices.gr/event/gustav-to-mystiko-tis-pavlova/?lang=el
GUSTAV
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό κέντρο Atrium (σε στοά)
Τηλ. 2103643563
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε στο τέλος του 2018. Με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις, οι έξι μουσικοί των Alcedo επιδιώκουν μια δυναμική παρουσία στην Ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή της world music.
Οι Alcedo έχουν συνεργαστεί ήδη και επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες που συνδυάζουν την Ελληνική και τη world μουσική. (Κατερίνα Πολέμη, Λεωνίδας Μπαλάφας, πολυφωνικό γυναικείο σύνολο Τerra Voce, Καίτη Κουλλιά, Κώστας Θωμαΐδης, Αθηνά Χιώτη, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, πολυφωνικά σύνολα Opus Femina, Asma Kordis κ.α.).
Οι Alcedo επίσης είναι η μουσική ομάδα που κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε δύο πολύ σημαντικά φεστιβάλ στη γειτονική Αλβανία, το Metrosounds και το Kaba 2.0 Festiv.al, μέσα στο Χειμώνα του 2019.
Την 13η Οκτωβρίου 2019 παρουσιάζουν επίσημα στην βιβλιοθήκη του μεγάρου μουσικής Αθηνών την παράσταση «του κόσμου οι μουσικές για το παιδί» και εγκαινιάζουν έτσι τη δραστηριότητα παραστάσεων για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Παρουσιάστηκαν στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Το αλάτι της γης» και απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια ενώ το Β Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας ηχογραφεί και αναμεταδίδει ολόκληρη συναυλία τους στα πλαίσια της εκπομπής ERT SESSIONS το 2019.
Το 2021 συμμετείχαν με το πρωτότυπο έργο τους (folk opera) «αψηφώντας τους θεούς-το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης» (σκηνοθεσία Κώστα Γάκη) στο πρόγραμμα όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός (ΟΛΕΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Χειμώνα του 2022 ανέβασαν στο θέατρο Olvio την παράσταση «τραγούδια χωρίς σύνορα» μόνο για επτά παραστάσεις, με εξαιρετική όμως ανταπόκριση και επιτυχία.
Τον Αύγουστο του 2022 παρουσίασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας την παράσταση «Τα αηδόνια γεννήθηκαν στη Σμύρνη» στα πλαίσια του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Τέλη του 2022 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους μουσικό άλμπουμ με τίτλο «Το αμίλητο κουτί».
To 2023 συνεργάστηκαν και πάλι με το Υπουργείο Πολιτισμού για να παρουσιάσουν τη νέα τους παράσταση «η κατάρα του Πεύκου» στα πλαίσια του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που είχε θέμα την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Την βραδιά πανσελήνου του Αυγούστου του 2023 παρουσίασαν την παράστασή τους «τραγούδια χωρίς σύνορα» στο κάστρο του Μυστρά σε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων Λακωνίας. Την παράσταση «Νύχτες της Αλκυόνης» παρουσίασαν τα Χριστούγεννα του 2023 στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο (πρώην φυλακές) στην Αίγινα.
Εμφανίζονται περιοδικά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.