Ο Πύργος του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο πύργος της «λογοτεχνίας»

Ο Πύργος του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο πύργος της «λογοτεχνίας»

Ακολουθώντας τον χάρτη και τις πληροφορίες που είχαμε συλλέξει, φτάσαμε στις Γούβες… είναι χωριό του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, στη βόρεια Εύβοια σε υψόμετρο 65 μέτρων, με σκοπό να επισκεφτούμε τον πύργο του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη.

 

ε26

 

Τον πύργο που είχε αγοράσει ο παππούς του από έναν Τούρκο Αγά το 1831 και εκεί πέρασε ο ποιητής τα παιδικά του χρόνια, αλλά και συχνά πυκνά τον επισκεπτόταν πολύ αργότερα για να «δημιουργεί» συγγραφικά, να χαλαρώνει, αλλά και να κυνηγά, καθώς του άρεσε το κυνήγι.

Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά, όπως μας ενημέρωσε η Νάταλι, η ξεναγός που είναι εκεί και πληροφορεί τους επισκέπτες για την ιστορία του πύργου, αλλά και τα όσα ο ποιητής έζησε εκεί.

Τον πύργο είχε σχεδιάσει ένας σκλάβος που τον ονομαζόταν Αχμέτ, και λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του.

Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν εκεί, έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ και υπερβολικά σκληρός στους τρόπους του.

 

ε20

 

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι του έναν Άραβα υπηρέτη του, με το αίμα του για χρόνια να μένει ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό.

Ο πύργος χωρίζεται στο κελάρι (ισόγειο), εκεί που ο παππούς του Δροσίνη ως «άρχοντας» της περιοχής μάζευε το βιός του το οποίο εμπορευόταν, και στο αρχοντικό (πάνω όροφος)… δομημένο και «συντηρημένο» στη φιλοσοφία του Αγά.

 

ε18

 

Σήμερα ο πύργος ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο, με λαογραφική συλλογή, καθώς από το 1977 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό οικοδόμημα "διότι τούτο συνδέεται στενά με την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που μνημονεύεται στο έργο του ποιητή".

Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα όσα θα δει και θα αισθανθεί την αύρα του χώρου να τον μαγεύει, μιας και όλα μέσα σ’ αυτούς τους πέτρινους τοίχους, αποπνέουν μεθυστικά αρώματα ποίησης και λογοτεχνικής μαγείας…

Πολλά μπράβο στο Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη» που μεριμνά για την λειτουργία του πύργου και τις «δράσεις» του.

 Παύλος Ανδριάς  



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35