Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha σας προσκαλεί στις εκδήλωσεις με θέμα:

«Έγκλημα - άτομο - κοινωνία: Το έγκλημα στο μικροσκόπιο της επιστήμης και της λογοτεχνίας»
Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου γνωστοί εγκληματολόγοι και συγγραφείς διερευνούν τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο έγκλημα και τον κοινωνικό ιστό και το αποτύπωμα που αφήνει στην επιστήμη και την τέχνη.
Θα τοποθετηθούν οι:
* Χριστίνα Ζαραφωνίτου (Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) Παντείου Πανεπιστημίου), με θέμα Το εκκρεμές της επικινδυνότητας: Από τον «εγκληματία άνθρωπο» στην «εγκληματοποιητική» κοινωνία - Από την «κοινωνική ευθύνη» στην ευθύνη της κοινωνίας.
* Γιάννης Πανούσης (Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, ΕΚΠΑ), με θέμα Πραγματικός ή φανταστικός, ο «εγκληματίας» στην αστυνομική μυθοπλασία.
* Χρύσα Σπυροπούλου (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας), με θέμα Είναι το ζητούμενο στις ιστορίες του είδους το έγκλημα ή η αφήγηση; Ή και τα δύο;
* Βίκυ Χασάνδρα (συγγραφέας, σεναριογράφος, καθηγήτρια σεναρίου και δημιουργικής γραφής), με θέμα Ο συγγραφέας σε ρόλο «ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής». Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες στη μυθοπλαστική αναπαράσταση του εγκλήματος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαΐου 2025, στις 19:00, στο NYX Esperia Palace Athens, αίθουσα Hall of fame, Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω.

«Cold Cases: Η αναζήτηση της αλήθειας σε δύο μυστηριώδεις δολοφονίες»
Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου γνωστοί εγκληματολόγοι και συγγραφείς διερευνούν τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο έγκλημα και τον κοινωνικό ιστό και το αποτύπωμα που αφήνει στην επιστήμη και την τέχνη.
Πώς μια στυγερή δολοφονία καταγράφεται ως ατύχημα; Πόσο εύκολο είναι μια εγκληματική ενέργεια να «βαφτιστεί» αυτοκτονία και να μπει στο αρχείο για χρόνια;
Σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές δύο υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και παρέμεναν για χρόνια στα αζήτητα των αρχών. Με αφετηρία την πολύχρονη εμπειρία του, αναλύει βήμα-βήμα πώς η επιμονή και η εξειδικευμένη έρευνα μπορούν να ανατρέψουν το «οριστικό» κλείσιμο ενός φακέλου.
Οι υποθέσεις που θα αναλυθούν:
* Το «Ατύχημα» που Έκρυβε μια Δολοφονία: Μια γυναίκα χάνει τη ζωή της και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μοιραίο ατύχημα. Θα δούμε πώς, 16 ολόκληρα χρόνια μετά, τα νέα ευρήματα και η επανεξέταση των στοιχείων οδήγησαν στην αποκάλυψη του δράστη και την παραπομπή του σε δίκη.
* Το Μυστήριο της Αυστρίας: Ένας 31χρονος πατέρας εντοπίζεται νεκρός, κρεμασμένος από τη χειρολαβή του αυτοκινήτου του. Παρά τις περίεργες συνθήκες, η υπόθεση κλείνει ως αυτοκτονία. Ο Χάρης Βεραμόν εξηγεί πώς, μετά από μια δεκαετία σιωπής, η έρευνα πήρε νέα τροπή, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Πώς μια σκηνοθετημένη σκηνή εγκλήματος αναλύεται;
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Χάρης Βεραμόν (ιδιωτικός ερευνητής), Νίκος Αρκουλής (εγκληματολόγος), Γιώργος Σόμπολος (δημοσιογράφος), Γιώργος Γεωργόπουλος (δικηγόρος).
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γρηγόρης Αζαριάδης (συγγραφέας, κριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου 2026, στις 19:00, στο Βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός.
Το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha, η διοργάνωση-σταθμός για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, έρχεται ξανά, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, να φέρει κοντά αναγνώστες, συγγραφείς από όλον τον κόσμο και εκδότες στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.
Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος This Is Athens, του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Κεντρικοί Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


