Στέλιος Κουκέλης: «Αν θες να ονειρεύεσαι, ξύπνα...»

Στέλιος Κουκέλης: «Αν θες να ονειρεύεσαι, ξύπνα...»

Στέλιος Κουκέλης τραγουδοποιός

Κουβέντα στην «αυλή»… με τον ερμηνευτή Στέλιο Κουκέλη, με αφορμή την «κυκλοφορία» της ερωτικής του μπαλάντας, «Πάρε με πιο ψηλά»

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Θυμάμαι ότι από μικρό παιδί τραγουδούσα και αυτό ήταν κάτι που είχε κάνει αίσθηση στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Η μητέρα μου έπαιζε κλασική κιθάρα και τραγουδούσε πολύ ωραία, οπότε υπήρχε το μουσικό όργανο στο σπίτι μας. Κάπου στα 14 - 15 μου χρόνια ξεκίνησα μαθαίνοντας τα πρώτα ακόρντα στην κιθάρα να γράφω τα πρώτα μου τραγούδια. Ξεκίνησα να γράφω στίχους και να τους μελοποιό ταυτόχρονα. Ένιωθα έντονα την ανάγκη της έκφρασης με αυτό τον τρόπο και στη συνέχεια να παίζω και να τραγουδάω τα τραγούδια που έγραφα στην παρέα μου.

 

Μιλήστε μας για την ερωτική σας μπαλάντα «Πάρε με πιο ψηλά», που πραγματικά είναι μαγική και πείτε μας αν ετοιμάζετε κάτι ακόμα;

Το "Πάρε με πιο ψηλά" είναι ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι. Είναι μια ερωτική μπαλάντα την οποία είχα τη χαρά  να τραγουδήσω ντουέτο με τη Ναταλία Ρασούλη και το οποίο υπάρχει σε ένα video clip στο YouTube σε σκηνοθεσία του Φιλίππου Λευκαδίτη.

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό τραγούδι;

Ένα καλό τραγούδι θα πρέπει να έχει κατά κύριο λόγο στίχο που να αναδύει έντονα τα συναισθήματα, τα νοήματα και τις ιδέες που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στον ακροατή και να συνδυάζεται όσο το δυνατό καλύτερα με τη μουσική. Λόγος και μουσική να γίνονται ένα.

 

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σου μέσα από την κάθε μορφή κρίσης που βιώνουμε;

Η κάθε μορφή κρίσης που βιώνουμε από τη στιγμή που επηρεάζει την κοινωνία, είναι φυσικό και επόμενο να επηρεάζει και τους ανθρώπους στη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το μέλλον στη δουλειά μας... Είναι όμως σίγουρα ευθύνη μας να θίγουμε μέσα από τα τραγούδια και τις τέχνες μας, τα όποια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα επηρεάζουν τη ζωή μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι καλλιτέχνης που δεν αφουγκράζεται τα κοινωνικά ζητήματα, ή έχει πάψει να ενδιαφέρεται στην πορεία του για αυτά, είναι πραγματικά αχρείαστος.

 

Η εξουσία πιστεύετε, είναι ένα ασύνθετο γκρουπ ή μια καλοδουλεμένη ορχήστρα;

Σύμφωνα με μια φράση του Ισοκράτη "Η εξουσία μοιάζει με τις ερωμένες που προκαλούν την αγάπη, όμως καταστρέφουν τους εραστές τους". Πιστεύω ότι ακόμα και αν η εξουσία αποτελείται από μια καλοδουλεμένη ορχήστρα είναι σχεδόν απίθανο να παραχθεί αρμονία από μια τέτοια ορχήστρα. Χαρακτηριστικά όπως η έπαρση, η επιθυμία για όλο και μεγαλύτερο κέρδος και απόκτηση δύναμης είναι πολλές φορές οι αιτίες που οδηγούν στην κατάχρηση της.

 

Την Ελλάδα με ποιο τραγούδι θα την ταυτίζατε;

Ταυτίζω την χώρα μας με το τραγούδι "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" σε στίχους του αείμνηστου Μανώλη Ρασούλη και μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη που θα μείνει και εκείνη ζωντανή στις καρδιές του κόσμου μέσα από το έργο της...

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής μουσικής, ποιο είδος μουσικής θα προτείνατε στους ξένους;

Θα πρότεινα αρχικά ένα μεγαλειώδες έργο. Το "Άξιον εστί" του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Μάνου Χατζιδάκη, του Μάρκου Βαμβακάρη και θα έκλεινα με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Δεν θα διάλεγα αποκλειστικά ένα είδος μουσικής, θα διάλεγα κάποιους από τους μεγάλους μας συνθέτες.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Μου είναι πολύ δύσκολο να πω ότι είναι μόνο ένας ο αγαπημένος μου συνθέτης στην ελληνική μουσική. Θα πω απλώς ότι ο Μίκης Θεοδωράκης με έχει συγκλονίσει και με έχει μαγέψει με τη μουσική του, το ίδιο και ο Μάνος Χατζηδάκη, ο Διονύσης Σαββόπουλος και κάποιοι από νεότερους δημιουργούς όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ορφέας Περίδης, φυσικά ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας και άλλοι σπουδαίοι! Πώς να ξεχωρίσεις έναν από όλον αυτό τον καλλιτεχνικό πλούτο;

 

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο αντικείμενο ως γούρι. Έχω όμως στο σπίτι μου κάποιες ζωγραφισμένες πέτρες από τη μητέρα μου ως διακοσμητικά χώρου και κάποιους ωραίους κρυστάλλους που συνέλεγε που όταν τα κοιτάζω μου δημιουργούν την αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης... Μου την θυμίζουν έντονα!

 

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Θα έλεγα ότι η αγαπημένη μου ατάκα αυτήν ειδικά την εποχή που διανύουμε είναι από έναν στίχο που έχω γράψει και αποτελεί και τον τίτλο του δίσκου μου... Ο στίχος: "Αν θες να ονειρεύεσαι ξύπνα..." Καθότι περιγράφει την προσπάθεια της γενιάς μου η οποία μέσα από πραγματικά αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να κυνηγάει τα όνειρα της.

 

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Οι γεύσεις από το ζυμωτό ψωμί και τα κουλουράκια που έφτιαχνε η γιαγιά μου και στη συνέχεια η μητέρα μου...

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Θα έλεγα στα παιδιά να συνεχίζουν να ονειρεύονται ακόμα και όταν θα μεγαλώσουν και να μη σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν ότι τα όνειρα τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Επίσης να μη βγάλουν ποτέ το παιχνίδι από τη ζωή τους!

 

stelios koukelis

 

Ο Στέλιος Κουκέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Γραφιστική και Κινούμενο Σχέδιο στο ΙΕΚ ΤΕΧΝΟΓΚΡΑΦΙΚΟ. Από την ηλικία των δεκαέξι χρόνων ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα. Από τα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε με την σύνθεση (μουσική και στίχο) και το τραγούδι. Από το 2017 κάνει μαθήματα φωνητικής με την Τζούλη Μασίνο. Έχει συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις με τον Αντώνη Μιτζέλο και τη Ναταλία Ρασούλη καθώς και δισκογραφικά στον πρώτο του προσωπικό ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Αν θες να ονειρεύεσαι ξύπνα...” στον οποίο υπογράφει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική σε 5 τραγούδια που κυκλοφορούν από τη δισκογραφική εταιρία insideout music web promotion.

Με τη Ναταλία Ρασούλη έχουν ερμηνεύσει ντουέτο το τραγούδι με τίτλο “Πάρε με πιο ψηλά” μία ερωτική μπαλάντα που κυκλοφορεί και σε βίντεο κλιπ στο Youtube. Με τον Αντώνη Μιτζέλο έχουν τραγουδήσει ντουέτο το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου “Αν θες να ονειρεύεσαι ξύπνα...” καθώς επίσης συμμετέχει ως κιθαρίστας και έχει κάνει και την επιμέλεια της παραγωγής.

Αυτή την περίοδο ο Στέλιος Κουκέλης εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και ετοιμάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά.

Links https://www.youtube.com/channel/UC2M2X4bEwDMQrkZKrKfqxpg/videos

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35