"Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης", συντροφιά με την Ιωάννα Μπαμπέτα

"Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης", συντροφιά με την Ιωάννα Μπαμπέτα

Μια ρομαντική έφηβη με επαναστατικά στοιχεία, καλλιτεχνικές ανησυχίες και φιλοδοξίες, ονειρευόταν να γίνει ντετέκτιβ ή συγγραφέας. Και νομίζω ότι τα κατάφερε και τα δυο!

Καμιά φορά τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα, αλλά οι αναμνήσεις τα τροφοδοτούν και κάποια στιγμή… ίσως και εκπληρωθούν… ή κάπως έτσι να ξεκινά ένα ταξίδι…

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».

2μπ

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Είχα λεύκωμα και το φυλάω σαν θησαυρό τώρα.

Πού το κρύβατε συνήθως;

Μέσα στη σχολική μου τσάντα.

Πώς ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Γεμάτο με αφίσες του Bruce Springsteen αλλά και με ζωγραφιές μου.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Πάττυ, Μανίνα, Σούπερ Κατερίνα. Δεν τα έχανα  με τίποτα.

4μπ

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;

Ντετέκτιβ ή Συγγραφέας!

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

Η Μελίνα ντετέκτιβ, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια ιστορία που είχε διαβάσει ο Χρήστος Μπουλώτης και μου είπε πως αξίζει να γίνει βιβλίο. Με συμβούλευσε να την στείλω στο Μεταίχμιο κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

10μπ

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Πώς να μην τη θυμάμαι. Είχα τρελαθεί από την αγωνία μου… Στον Πολυχώρο στο Μεταίχμιο. Ευτυχώς που είχα δίπλα μου δικούς μου ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά μου που μου έδιναν κουράγιο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Οι περιπέτειες του Μικρού Νικόλα, του Ρενέ Γκοσινί.

5μπ

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Το Dirty Dancing. Πήγα να το δω στα κρυφά γιατί οι γονείς μου δεν με άφηναν. Θεωρούσαν πως είναι ακατάλληλο για μένα.

Σινεμά ή θέατρο;

Σινεμά. Είμαι φανατική.

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Έχω κλάψει πολύ παρακολουθώντας την Κάντυ – Κάντυ. Αργότερα παρακολουθούσα με μανία Τόλμη και Γοητεία. Απίστευτο μου φαίνεται τώρα!

6μπ

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Χάρη στις όμορφες αναμνήσεις μου κάνω όμορφα όνειρα για το μέλλον.

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να πάω σε συναυλία του Bruce Springsteen και να με σηκώσει να χορέψουμε το Dancing in the dark. Αυτή η ευχή ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί δυστυχώς.

7μπ

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Πολλές μικρές στιγμές από την παιδική μου ηλικία έχουν τρυπώσει στις ιστορίες μου. Κάτι που θυμάμαι έντονα κι έγινε βιβλίο, είναι τα τριαντάφυλλα που ήθελα να προσφέρω στη δασκάλα μου την κυρία Πιπίτσα κάθε μέρα. Εξαφάνισα τα λουλούδια από τον κήπο του σπιτιού μου αλλά και από τους γειτονικούς, μέχρι που με έπιασε στα πράσα η κυρία Θεανώ να κόβω ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Αγαπούσε τα λουλούδια και ο κήπος της ήταν μία ανθισμένη όαση. Με μάλωσε, αλλά όταν της εξήγησα κλαίγοντας για ποιο λόγο ήθελα τα λουλούδια, μου υποσχέθηκε πως μία φορά την εβδομάδα θα μου δίνει ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου. Χάρηκα πολύ! Τις υπόλοιπες όμως μέρες τι θα έκανα; Κάπως έτσι προέκυψε και το βιβλίο «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», εικόνες Λίλα Καλογερή, εκδόσεις Μίνωας.

1μπ

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Διατηρεί τη δική της στήλη «Βιβλία από όλο τον κόσμο», στο ένθετο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – KosVoice.gr. 

Κάθε μήνα παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη, που κυκλοφορεί στον Καναδά για τους Έλληνες της διασποράς. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και παραδίδει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για το παιδικό βιβλίο.

9μπ 

Διετέλεσε 4 χρόνια πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Κείμενά της για παιδιά έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ διηγήματά της για ενήλικες έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35