Νεκταρία Μαρκάκη: «Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι συγγραφικά…»

Νεκταρία Μαρκάκη: «Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι συγγραφικά…»

Το «παιχνίδι με τις λέξεις», της άρεσε από τα παιδικά της χρόνια και όσο αυτά περνούσαν, τόσο εκείνη «ωρίμαζε» πάνω στη φιλοσοφία της συγγραφικής πλοκής, με αποτέλεσμα σήμερα ο γραπτός της λόγος να ξεχωρίζει και να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερος» στα λογοτεχνικά συγγράμματα.

Γνωρίζει το πως θα χτίσει τους χαρακτήρες των ηρώων της, αλλά και πως θα κάνει τους αναγνώστες να τους αγαπήσουν, μέσα από την περιγραφή και τις ανατροπές.

Δεν θεωρεί τίποτα ως δεδομένο και δεν κάνει σχέδια που πιθανόν να «δυσκολέψουν» τη ροή των όσων ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνοντας το πόσο συνειδητοποιημένη και συγκροτημένη είναι, σε αυτό που κάνει. Και η αλήθεια είναι, πως το πράττει σωστά, γεμάτο αισθήματα και πλημμυρισμένο από αγάπη.

Μελετώντας τη «γραφή» της, καταλαβαίνεις τι «πλούτο» κουβαλάει μέσα της αυτή η γυναίκα, αλλά και πόση δύναμη κρύβει… την οποία απλόχερα μας την προσφέρει, ώστε κι εμείς ως αναγνώστες να αισθανθούμε πιο φιλικοί με το είναι μας και τα όσα η ζωή μας προστάζει.

Αλλά όμως, καλύτερα να δούμε τι έχει να μας πει η ίδια, στην «κουβέντα» που ακολουθεί:   

 

Πως ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι σας, στους λογοτεχνικούς «ωκεανούς» και πως καταφέρατε ή κατορθώσατε να ισορροπήσετε το φανταστικό, με το «γήινο» πρόσωπο της καθημερινότητας, που λίγο πολύ, όλους μας μπλοκάρει;

Το ταξίδι μου ξεκίνησε στην εφηβεία. Ήμουν κλεισμένη στον εαυτό μου, δεν έδειχνα εύκολα συναισθήματα ενώ αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν να διαβάζω και να χάνομαι μέσα σε ένα βιβλίο. Εκεί, λοιπόν, αναπτύχθηκε μια έντονη ανάγκη για έκφραση και ξεκίνησα να γράφω για να βγάλω από μέσα μου ό,τι με έπνιγε και με καταπίεζε. Για ένα μεγάλο διάστημα, από τα 20 ως τα 30 μου, σταμάτησα να ασχολούμαι με τη συγγραφή λόγω των σπουδών μου και της εργασίας μου, αλλά στα τριάντα μου πάλι έκανε την εμφάνισή της αυτή η ανάγκη να εκφραστώ με τον τρόπο που γνώριζα εγώ καλύτερα: το γράψιμο. Κι έτσι έγινε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου και δεν έπαψε να είναι έκτοτε. Δεν άφησα στιγμή την καθημερινότητά μου να με μπλοκάρει κυρίως γιατί χρησιμοποιούσα τη συγγραφή για να ξεφεύγω από αυτή. Κάθε φορά που ένιωθα να πνίγομαι, δημιουργούσα έναν νέο κόσμο και έβρισκα πάλι τον εαυτό μου και την όρεξή μου.

 

Οι ήρωές σας κρύβουν μέσα τους ένα δυναμισμό, αλλά και ευαισθησίες, που δύσκολα τους συναντάμε σε βιβλία με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές μεταβολές. Σας αρέσει να δημιουργείτε τέτοιους ήρωες εξ’ αρχής ή η πλοκή τους δημιουργεί, ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας;

Αν και πάντα ξεκινάω έχοντας στο νου μου πως θα είναι  οι ήρωές μου, ποιος θα είναι οι χαρακτήρας τους και πως θα αντιδρούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, πολλές φορές τη διάρκεια της συγγραφής ενός βιβλίου έχω αλλάξει γνώμη και αφήνω τον ήρωα να πάρει τα ηνία και να μεταμορφωθεί ο ίδιος σε αυτό που πραγματικά είναι. Γιατί στη συγγραφή, ο ήρωας παίρνει υπόσταση, δεν σε αφήνει να τον κάνεις ό,τι θέλεις αλλά έχει κι εκείνος άποψη για το τι θέλει και ποιος είναι. Κάπως έτσι έχω δημιουργήσει αρκετούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες που προσωπικά, με έχουν διδάξει πολλά.

 

Ο έρωτας και η αγάπη, κυριαρχούν στα βιβλία σας, με αναφορές που μαγεύουν τον αναγνώστη, καθώς μια διαφορετική αύρα αναδύει από τα κείμενά σας. Είναι αυτό που λέμε «βάσει σχεδίου» ή είναι κάτι αυθόρμητο;

Ο έρωτας και η αγάπη κυριαρχούν στη ζωή μας γενικά και ομολογώ πως παρότι είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε όλα τα βιβλία, έχει τόσες πολλές μορφές που προσπαθώ να τις ανακαλύψω κι εγώ όλες. Δεν έχω κανένα σχέδιο όταν γράφω. Το μόνο που θέλω είναι να μεταφέρω τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μου στον αναγνώστη και προσπαθώ να το κάνω με τέτοιον τρόπο ώστε να ταυτιστεί μαζί του, χωρίς όμως να προσπαθώ να πιέσω τον αναγνώστη την ώρα που διαβάζει να νιώσει κάτι. Μου έχουν πει πως βγαίνει αβίαστα και τους πιστεύω. Σίγουρα όταν ξεκινάω να γράψω δεν σκέφτομαι πως πρέπει να γράψω με αυτόν τον τρόπο για να κερδίσω όποιον διαβάσει το βιβλίο μου.

 

Σας αρέσει το παιχνίδι των λέξεων, των εικόνων και των γεγονότων, που ως συγγραφέας καλείστε να δημιουργήσετε… για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Μου αρέσει πολύ, ναι, κι είναι κάτι που προσπαθώ να κάνω αν και δεν ξέρω σε πόσο βαθμό το πετυχαίνω. Εξάλλου, αν ένα βιβλίο δεν καταφέρνει να μεταφέρει συναισθήματα και εικόνες στον αναγνώστη, τότε σαφώς δεν είναι πετυχημένο βιβλίο και πλέον οι αναγνώστες έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Θέλουν ανατροπές, θέλουν να μένουν με το στόμα ανοιχτό, θέλουν να προβληματίζονται και να εκπλήσσονται εκτός του να ταξιδεύουν μέσα στο βιβλίο. Κι όλα αυτά, εξαρτιόνται από τον συγγραφέα και το πως διαλέγει να τα δώσει στον αναγνώστη.

 

Κάθε βιβλίο σας και μια δυνατή ιστορία, κάθε βιβλίο σας κι ένα άλλο σημείο αναφοράς. Σας αρέσουν οι πειραματισμοί, ή έχοντας εμπιστοσύνη στη γραφή σας, κινήστε σε ασφαλή συγγραφικά μονοπάτια;

Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι συγγραφικά και από την αρχή που άρχισα να γράφω, πριν δώδεκα χρόνια περίπου, έχω προκαλέσει τον εαυτό μου και έχω ασχοληθεί με πολλά είδη εκτός του ρομαντικού/κοινωνικού μυθιστορήματος. Έχω γράφει βιβλία φαντασίας, περιπέτειες, αστυνομικά και προσπαθώ να το κάνω με σεβασμό προς κάθε είδος. Μπορεί να έχουν εκδοθεί ως τώρα βιβλία μου όπου κυριαρχεί ο έρωτας και ο ρομαντισμός, αλλά αγαπώ να γράφω οτιδήποτε κάνει το μυαλό μου να δουλεύει λιγάκι διαφορετικά.

 

Και η επόμενη ημέρα; Τι έχουμε να περιμένουμε από την Νεκταρία Μαρκάκη και πως θα χαρακτήριζε τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Γράφημα;

Αν και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να επικεντρώνομαι στο παρόν και να το ζω όσο καλύτερα μπορώ, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι το μέλλον. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί, πάντα από τις Εκδόσεις Γράφημα, το νέο μου βιβλίο με τίτλο “Cuba Libre” που είναι ένα ερωτικό και ρομαντικό ταξίδι στο όμορφο νησί της Καραϊβικής, αλλά που δεν επικεντρώνεται μόνο στον έρωτα αλλά και στους ανθρώπους, τα όνειρά τους, τις φοβίες τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την απώλεια. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα βιβλίο που θα το χαρακτήριζα ως μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας κι έπειτα... θα δούμε...  Κάτι έχω κατά νου, αλλά επειδή όταν κάνεις σχέδια λένε πως ο Θεός γελάει, προσπαθώ να μην λέω πολλά. Στόχος μου είναι να αφήσω το στίγμα μου στο χώρο της λογοτεχνίας, αν και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες συγγραφείς, αλλά και να συνεχίσω να υπάρχω στον χώρο για όσο περισσότερο γίνεται κι όσο περισσότερο αντέχω ψυχολογικά γιατί ο χώρος, θέλει και γερό στομάχι. Όσον αφορά τη συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Γράφημα, έχοντας στο παρελθόν κάποιες κακές συνεργασίες κι εμπειρίες με Εκδοτικούς, νιώθω τυχερή του οι Εκδόσεις Γράφημα, και συγκεκριμένα ο κύριος Τσαχουρίδης, με έκανε μέλος της εκδοτικής του οικογένειας κι ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να πορευόμαστε μαζί εκδοτικά και συγγραφικά για πολύ καιρό. 

 

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο λίγο πίσω και ας πάμε μαζί να δούμε τα βιβλία της τα οποία κυκλοφορούν και μπορούμε να διαβάσουμε:

 

51wauVJJsiL. AC SY780

Χωρίς χάρτη (Δυάς Εκδοτική, 2015)

Η Αλεξάνδρα δε γνωρίζει τι σημαίνει ευτυχία γιατί της την απαγόρεψαν από μικρή οι αυστηροί γονείς της. Ζώντας μια τέλεια προγραμματισμένη ζωή γεμάτη λίστες που καταργούν τα "θέλω" και επικρατούν τα "πρέπει", συνειδητοποιεί πως οι αλυσίδες που τη κρατάνε καθηλωμένη έχουν γίνει αβάστακτες. Μία μέρα, που όλα πάνε στραβά και την σπρώχνουν έξω από το μονοπάτι που παίρνει καθημερινά, αποφασίζει πως ήρθε η ώρα ν' αλλάξει τη ζωή της. Μαζί με τον ολίγον χαοτικό συγκάτοικο της Μανώλη, που μισεί κάθε τι που τον περιορίζει, κάνει ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ένα ταξίδι αναζήτησης της ευτυχίας και του ίδιου της του εαυτού. Θα μπορέσει να μάθει ποτέ η Αλεξάνδρα πώς είναι να πορεύεσαι στη ζωή και την αγάπη «Χωρίς Χάρτη»; Και ο Μανώλης θα καταφέρει να βάλει την ζωή του σε μια τροχιά ξανά; Μια ρομαντική περιπέτεια με φόντο τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, με χιούμορ και πολύ, μα πολύ φλερτ!

 

7 top

Του έρωτα & του πολέμου (Εκδόσεις Γράφημα, 2021)

Εκείνος, ένας μικρός θεός του πολέμου που διψάει για τον έρωτα.

Εκείνη, μια μούσα του έρωτα σε πόλεμο με τον εαυτό της.

Η μοίρα τους φέρνει κοντά, ο φόβος και ο πόνος τους κρατάνε σε απόσταση, όμως η καρδιά είναι εκείνη που θ’ αποφασίσει. Γιατί η φλόγα του έρωτα και του πολέμου θα σιγοκαίει πάντα, όσο κι αν προσπαθήσουν και οι δύο να τη σβήσουν.

 

received 366408945337818

Cuba libre (Εκδόσεις Γράφημα, 2022)

Ο Αντρές είναι ένα σαραντάχρονος Ισπανός που πιστεύει πως έχει μια τέλεια στρωμένη ζωή. Έχει μια πολύχρονη σχέση, είναι επιτυχημένος στη δουλειά του και έχει φτιάξει μια περιουσία που του προσφέρει μια οικονομική σταθερότητα. Όταν αναγκάζεται, όμως, να κάνει ένα ξαφνικό ταξίδι στην όμορφη Κούβα, η ζωή του όλη ανατρέπεται.

Γνωρίζει, με επεισοδιακό τρόπο, μια νεαρή Ελληνίδα, τη Μαρία, που του υπενθυμίζει πως η ζωή του μπορεί να έχει κι άλλα χρώματα εκτός από το γκρι που έχει συνηθίσει. Προσπαθεί να μείνει μακριά της, όμως η έλξη μεταξύ τους τον παρασέρνει σε έναν ερωτικό, κουβανέζικο χορό, που τον βγάζει από τη ζώνη της ασφάλειάς του.

Ο Αντρές δεν θέλει τα όμορφα συναισθήματα που νιώθει όσο είναι κοντά της, να έχουν ημερομηνία λήξης. Η Μαρία δεν μπορεί  να συνεχίσει τη σχέση τους αφότου φύγουν από την Κούβα. Ένα είναι σίγουρο για τον Αντρές. Η ζωή του, μετά τη γνωριμία του μαζί της, δεν θα είναι ξανά ίδια, αφού θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του, τα θέλω του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Ποια όμως είναι η Νεκταρία Μαρκάκη, η συγγραφέας του ρομαντισμού;

 

ΝΕΚΤΑΡΙΑ1

Η Νεκταρία Μαρκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και η αγάπη της για τη συγγραφή ξεκίνησε στα εφηβικά της χρόνια, όταν αποτύπωσε για πρώτη φορά τις σκέψεις της σε χαρτί. Το 2013 μοιράστηκε το πρώτο της δημιούργημα στην εφαρμογή συγγραφέων Wattpad από όπου και ξεκίνησε το ταξίδι της στον χώρο των εκδόσεων με το βιβλίο «Χωρίς Χάρτη» που κυκλοφορεί με επιτυχία μέσο της Άμαζον. Η πορεία της συνεχίστηκε με τα βιβλία «Για να μην ξεχνάς» (Εκδόσεις Αέναον), «Το κορίτσι με το ηλιοτρόπιο» και το «Εκεί που ανήκω» (Εκδόσεις Maradel Books) τα οποία βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας πλέον.

Το 2020 υπέγραψε συμβόλαιο με τις Εκδόσεις Γράφημα και τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο μαζί τους, με τίτλο «Του έρωτα και του πολέμου». Η συνεργασία συνεχίστηκε με το νέο βιβλίο της που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2022 με τίτλο «Cuba Libre».

Η γραφή της έχει χαρακτηριστεί από τους αναγνώστες της ως συναισθηματική ενώ την έχουν συγκρίνει με τη Σεσίλια Αχερν και τον Νίκολας Σπάρκς. Η ίδια δηλώνει θαυμάστρια τους, αλλά ελπίζει να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στο χώρο της λογοτεχνίας και πως θα δοκιμαστεί σε όσα περισσότερα είδη γραφής μπορεί.

 

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyros news 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35