Με αφορμή την παράσταση «Καφενείο: ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ» που σκηνοθετεί, ζητήσαμε από τον Ηθοποιό και Σκηνοθέτη, δημιουργό & εισηγητή της μεθόδου υποκριτικής & προσωπικής ανάπτυξης «Συναισθηματική Διαλεκτική» Στέλιο Καλαθά να μας μιλήσει γι’ αυτή, αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις του, που βρίσκονται σε «εξέλιξη»…
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να σκηνοθετήσετε αυτή την παράσταση;
Αρχικά το κείμενο που πραγματεύεται εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως το θέμα της μετάνοιας, της λύτρωσης, του παράνομου πάθους, αλλά και το επίκαιρο θέμα της αποξένωσης και της βίας.
Ποιο μήνυμα «στέλνατε» στον θεατή της παράστασης, με αυτή την «ρεαλιστική» προσέγγιση της «μετάβαση»;
Αρχικά ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο και μετά ότι για όλους υπάρχει συχώρεση, αρκεί να την επικαλεστούμε αληθινά. Να καταφέρουμε να βγούμε από το υπερ-εγώ μας και να ζητήσουμε συχώρεση για τα λάθη μας, αφού πρώτα κάνουμε μια έντιμη αυτοκριτική.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που δίνουν «δύναμη» στην παράσταση, επιτρέποντάς της να ταυτίζεται με το σήμερα;
Οι προβληματισμοί που θέτει το έργο είναι πανανθρώπινοι και επίκαιροι σε κάθε εποχή από την εμφάνιση του ανθρώπου. Ο πνευματικός κόσμος και η σύγκρουση του με τον υλικό, πάντα απασχολούσαν τα μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας.
Θα μπορούσε το «Καφενείο: ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ» να ξορκίσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας των «δήθεν» και να έχει μια διαχρονική-συμβουλευτική «επίδραση» στο κοινό;
Ο ρόλος του θεάτρου δεν είναι συμβουλευτικός. Σίγουρα δεν σκηνοθέτησα ένα έργο για να «συμβουλέψω» κάτι τους θεατές. Σκοπός μου είναι να τους συγκινήσω, να τους προβληματίσω, να τους βάλω σε μια ποιητική και μαγική ατμόσφαιρα και να καταφέρω να φύγουν λίγο πιο πλούσιοι μετά την παράσταση και να πάνε με τους φίλους τους να συζητήσουν γι’ αυτά που ένιωσαν και για ότι τους απασχόλησε. Είναι σίγουρα μια παράσταση που έχει πολύ χιούμορ, πολλές ανατροπές και πολύ τροφή για σκέψη, μέσα από μια φρέσκια και σημερινή γραφή.
Συμμετέχετε αυτό το διάστημα και στη παράσταση «Φωτιά και Νερό» της Χρύσας Σπηλιώτη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου. Μιλήστε μας γι’ αυτή και ποιο ρόλο ενσαρκώνετε;
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη έχω την χαρά να παίζω στο έργο της Χρύσπας που χάσαμε τόσο νωρίς και τόσο άδικα . Το « Φωτιά και νερό» είναι ένα έργο πολιτικό, ποιητικό με δραματικά στοιχεία αλλά και με σκηνές που φλερτάρουν και με την κωμωδία και μιλάει για την αντιπαράθεση δύο κόσμων, της Δύσης και της Ανατολής. Δύο κόσμων τόσο διαφορετικών σαν τη «φωτιά με το νερό». Πίσω από την ιστορία των τριών μοναχικών ηρώων, διαθλώνται όψεις της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας με τις χιλιάδες των θυμάτων πολέμου, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τα καραβάνια των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή. Το κείμενο αναδεικνύει στοιχεία της ζωής και της κουλτούρας δύο διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και την δύναμη της αγάπης που μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο. Εγώ ερμηνεύω τον ρόλο του «ξένου». Είναι ένας Δυτικός που εισβάλει, κατά λάθος στο σπίτι ενός Άραβα και εκεί μέσα συμβαίνουν γεγονότα που ξετυλίγουν ένα κουβάρι συναισθημάτων και γεγονότων.
Πως «βιώνετε» την παράσταση με τους συμπρωταγωνιστές σας, Δημήτρη Γεωργαλά και Έλενα Τυρέα;
Σαν μια πολύ τυχερή συγκυρία. Έχουμε καταπληκτική χημεία μεταξύ μας και θα θυμάμαι πάντα την περίοδο των προβών που ο ένας ακουμπούσε τις αγωνίες του για το ρόλο του με σεβασμό στον άλλον. Ζούμε και οι τρείς μια ευγένεια και μια ποιότητα που δεν την βρίσκεις εύκολα στις μέρες μας.
Ποια είναι η «ατάκα» που σας εκφράζει σ’ αυτή την παράσταση;
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουμε διαφορετικές γνώμες, απόψεις και αξίες… έχουμε όμως την ίδια καρδιά, τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια συναισθήματα!
Τι είναι αυτό που «προηγείται» στις επόμενες δράσεις σας;
Με τις ομάδες μου της Συναισθηματικής διαλεκτικής, που είναι μια βιωματική μέθοδος διαχείρισης & έκφρασης συναισθημάτων, δουλεύουμε μέσα από ασκήσεις και τεχνικές. Στο τέλος -όποιος θέλει από τους συμμετέχοντες -παίζει και σε μια παράσταση. Έτσι λοιπόν ακολουθούν οι παραστάσεις των ομάδων και η παράσταση με ένα έργο του Νιλ Σάιμον που σκηνοθετώ και θα ανέβει στο θέατρο Σταθμός τον Ιούνιο.
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Καφενείο: ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ», πατήστε ΕΔΩ
Για περισσότερες πληροφορίες για τον Στέλιο Καλαθά, πατήστε ΕΔΩ
Για περισσότερες πληροφορίες για την Συναισθηματική διαλεκτική , πατήστε ΕΔΩ
Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά