Η Εύα Κροκίδη μιλάει στον Παύλο Ανδριά για το νέο της βιβλίο «Στην πέμπτη διάσταση»

Η Εύα Κροκίδη μιλάει στον Παύλο Ανδριά για το νέο της βιβλίο «Στην πέμπτη διάσταση»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε την «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου της…

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ένα μοναδικό ταξίδι ξεκινά ανάμεσα σε διαφορετικούς αιώνες και σε χώρες, με την αγάπη να κυριαρχεί και να μας μεταφέρει εκεί που τα αισθήματα κυριαρχούν και μαγνητίζουν τον ψυχισμό του αναγνώστη.

Η συγγραφέας με την απλή και ελεύθερη γραφή της, τις ξεχωριστές περιγραφές και τον λεπτό χειρισμό στην «παρουσίαση» των ηρώων, δημιουργεί έναν όμορφο κόσμο, που έστω και για λίγο, θεωρώ πως όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε.

Άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, κοινωνική υπόσταση και θεωρία για τους «νόμους» της ζωής, συναντιόνται, χάνονται και ξαναβρίσκονται… με την Εβίτα, την κεντρική ηρωίδα ν’ αντιλαμβάνεται όλες αυτές τις μεταβολές και να οδηγείται μέσα από την πλοκή της ιστορίας, στην επόμενη διάσταση, στην πέμπτη.

Μελετώντας και κατανοώντας τα όσα τα γεγονότα μας μαρτυρούν, την ψυχή μας πλημμυρίζουν συναισθήματα που μέχρι χθες ίσως και να τα αγνοούσαμε, με αποτέλεσμα ν’ αρχίζουμε να διαισθανόμαστε τι είναι αυτό που μας δονεί το «είναι» μας και να μας γεμίζει γαλήνη και πάθος για ζωή, δίχως δισταγμούς και πισωγυρίσματα.

Η Εύα Κροκίδη, με αυτό της το βιβλίο μας βοηθά να κάνουμε αβίαστα τη μετάβαση από τη γνώση στην επίγνωση, επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσει την απόλυτη γαλήνη, μέσα από τους κόλπους της ανιδιοτελούς, αληθινή και αγνή αγάπη.

 

ευα 5η διασταση υπογραφη 6.3

 

Αλλά ας ακούσουμε την ίδια τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό της δημιούργημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η επαφή μου με την Ιταλική γλώσσα και κουλτούρα που έχει ξεκινήσει από όταν ήμουν παιδί με δεδομένα τα κοινά στοιχεία που έχει το νησί μου, η Κέρκυρα, με την Ιταλία, ήταν πάντα μεγάλη έμπνευση. Στην συνέχεια, σπουδάζοντας την Ιταλική γλώσσα και ιστορία στην Ιταλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ σε συνδυασμό με την ενασχόληση μου με τις ενεργειακές θεραπείες ξύπνησαν την έμπνευση που μάλλον απλά κοιμόταν όσο αφορά στον συνδυασμό αυτών των δυο. Τα ταξίδια μου στο Μπέργκαμο, στο Τορίνο, στη Ρώμη, έδωσαν την αφορμή και έτσι σε κάποιο από αυτά, πίνοντας ένα ωραίο καφέ ένα πρωινό στο Μιλάνο, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του βιβλίου.

Θυμάστε ποιο συναίσθημα σας πλημμύρισε, όταν ξεκινήσατε να γράφετε τις πρώτες αράδες;

Ήταν ένα συναίσθημα ευτυχίας, γαλήνης και ελευθερίας, όπως εκείνο που συχνά μπορεί να βιωθεί σε ένα ταξίδι, και όταν έχεις την αίσθηση ότι σε αυτόν τον τόπο που επισκέπτεσαι έχεις ξαναβρεθεί… κάποτε… Έτσι ξεκίνησε η αφήγηση στις τρεις διαφορετικές εποχές και σύντομα οι ήρωες απέκτησαν την δική τους προσωπικότητα που τους έδεσε μεταξύ τους στο ταξίδι της πέμπτης διάστασης.

Το πνεύμα παρατηρεί το σώμα μέσα από την 5η διάσταση και οι ήρωες διαφορετικών εποχών καλούνται να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη δράση. Πως εσείς, την «βιώσατε» μέσα από την «σκιαγράφηση» των ρόλων τους;

Οι «ρόλοι» ή καλύτερα οι ίδιοι οι ήρωες ζώντας σε διαφορετικές εποχές εξελίσσονται μέσα από τις κοινωνικές αλλαγές και την ιστορία των τόπων τους με αποκορύφωμα το σήμερα, και της εσωτερικής μεταφυσικής αλλαγής  που μόνο η σύγχρονη ηρωίδα μπορεί να καταλάβει. Η αγάπη υπήρχε πάντα στις ζωές τους, δίνοντας τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να έχει και που μπορεί να εξελιχθεί σε κάθε περίπτωση. Η σύνδεση τους, τα μεταφυσικά στοιχεία όπως αυτά φαίνονται στην εξέλιξη των ιστοριών έδωσε και σε μένα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω έννοιες και πεποιθήσεις που κρατούσα μέσα μου αθέατες και βαθιά κρυμμένες σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Εβίτα, η ηρωίδα του βιβλίου σας αντιλαμβάνεται την ύπαρξη των πνευματικών δυνατοτήτων που την «περιβάλουν» και ξεκινά ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μέσα από τα μάτια της αγάπης. Μιλήστε μας γι’ αυτή την διαδρομή…

Η αντίληψη των πνευματικών δυνατοτήτων μπορεί να γίνει μέσα από προσωπικές διαδρομές και ενασχόληση με ενεργειακές τεχνικές που η Εβίτα, η ηρωίδα, έχει εξασκήσει. Είναι τα κοινά σημεία μου με την ηρωίδα και έτσι μπόρεσα να βιώσω μέσα από την προσωπική πορεία, που διάλεξε μέσα από το βιβλίο η ίδια η Εβίτα, την διαδρομή της αγάπης μέχρι την μορφή της ανιδιοτελούς αγνής και χωρίς συμφέρον και εγωισμό αγάπης που, πιστεύω ένθερμα, ότι  βρίσκεται στην πέμπτη διάσταση.

Μπορεί η ανιδιοτελή και αγνή αγάπη, να βρει χώρο δράσης σε μια κοινωνία σε μια κοινωνία που συνεχώς «μεταλλάσσεται»;

Ναι, είμαι βέβαιη ότι μπορεί. Αρκεί να ζει κάποιος μέσα στην θετική σκέψη, σε μια καθημερινότητα που δίνει έμφαση μόνο στις ομορφιές της φύσης, του χαμόγελου των ανθρώπων, εστιάζοντας  και ερευνώντας μόνο τα καλά τους στοιχεία. Παρόλες τις υλικές δυσκολίες ο στόχος πρέπει και μπορεί να είναι η αγάπη, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη πάνω απ’ όλα, για όσα καθημερινά μπορούμε να έχουμε στην πολυπλοκότητα των ζωών μας, που όμως γίνεται απλούστατη μέσα από την πραγματική συγχώρεση που απελευθερώνει και δίνει την αίσθηση της αγνής ανιδιοτελούς αγάπης. Τότε όλα τα θαύματα που ο καθένας επιθυμεί μπορεί να συμβούν, έτσι, χωρίς κανένα κόπο και αγωνία. Και πιστέψτε με, έχω ζήσει τέτοια θαύματα αρκετές φορές στη ζωή μου και συνεχίζω….

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Κάνοντας μου την τιμή να διαβάσουν το βιβλίο μου “Στην πέμπτη διάσταση” θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο και είμαι σίγουρη ότι ο καθένας και η καθεμία μπορεί να βρει στοιχεία από τον ίδιο και την ίδια αλλά μπορούν και να διαλέξουν αυτά που τους ταιριάζουν μέσα στην ιστορία.  Ήδη και μετά από συζητήσεις που έχω κάνει με αναγνώστες αλλά και ύστερα από τις δυο παρουσιάσεις που έγιναν στην Κέρκυρα και στην Αθήνα,  είναι φανερό ότι η οπτική του βιβλίου είναι διαφορετική για τον καθένα και το ίδιο και τα μηνύματα που θα εισπράξει. Και τελικά συνδυάζοντας και παρατηρώντας τις διαφορετικές μορφές της αγάπης γύρω μας, ξεφεύγοντας από τις τοξικές μορφές του ελέγχου και της αρνητικότητας, βιώνοντας την ευγνωμοσύνη και την χαρά, μπορούν να μπουν, αν το επιθυμούν, στο ταξίδι που οδηγεί στην Πέμπτη Διάσταση. Και είναι όμορφο αυτό το ταξίδι…

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35