Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937 - 1 Οκτωβρίου 2022
Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.
Κατά τη στρατιωτική δικτατορία συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές.
Χαρακτηριστικό του γνώρισμα οι μακριές φαβορίτες του.
Από τους 2 του γάμους απέκτησε 3 παιδιά. Δύο κόρες και τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα
Δηλωμένος φίλαθλος του Παναθηναϊκού.
Ασχολήθηκε, επίσης, με το μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Ήταν για πολλά χρόνια ο άρχοντας της πίστας. Η πιο μεγάλη φίρμα με φήμη που ξέφευγε από τα ελληνικά σύνορα. Ένας τραγουδιστής που έζησε αμέτρητες στιγμές λατρείας και πάθους από τα κοριτσόπουλα που ξεροστάλιαζαν έξω από το καμαρίνι και το σπίτι για να τον δουν από κοντά. Ο Σταμάτης Κόκοτας με την χαρακτηριστική λαϊκή φωνή είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν γράψει ιστορία.
Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του υπάλληλος τραπέζης και εκείνος γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1941. Το σχολείο δεν του άρεσε ιδιαίτερα γι’ αυτό και μόλις πήρε στα χέρια του δώρο μία κιθάρα από την μητέρα του, σε ηλικία 15 ετών, κατάλαβε με τι ήθελε να ασχοληθεί. Το τραγούδι ήταν η μεγάλη του αγάπη και έτσι στα 60ς πήγε στην εκπομπή νέα ταλέντα της κρατικής τηλεόρασης μαζί με 2 φίλους του και παρουσίασαν το τρίο Μπραζίλ. Ο Σταμάτης ξεχώρισε αμέσως. Ο πατέρας Κόκοτας όμως τον έστειλε στο Παρίσι για να ακολουθήσει τα χνάρια του στην ιατρική.
Στην Γαλλία ο Σταμάτης Κόκοτας ξεκινά δειλά-δειλά την επαγγελματική του πορεία, όχι όμως στην ιατρική αλλά στο τραγούδι. Εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα, τραγουδά στην Γαλλική τηλεόραση και εκεί τον ανακαλύπτει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Τον πείθει να επιστρέψει στην πατρίδα και το 1966 τραγουδώντας Ξαρχάκο και Γκάτσο αρχίζει να χτίζει την καριέρα του. Η δισκογραφική εταιρία τον πιέζει να αλλάξει το επίθετο του για να κάνει καριέρα και εκείνος αρνείται. Λόγω της ξεχωριστής χροιάς της φωνής του, αλλά και του ιδιαίτερου λουκ, ο Σταμάτης Κόκοτας έγινε τη δεκαετία του ’70 ένας μεγάλος σταρ με πωλήσεις 100.000 δίσκων κάθε φορά που έβγαζε μια επιτυχία.
Η μεγάλη φιλία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση έχει γραφτεί στην ιστορία. Ήταν ο αγαπημένος του τραγουδιστής, ένας καλλιτέχνης για τον οποίο ο εφοπλιστής έπαιρνε το ιδιωτικό του αεροσκάφος και ερχόταν στην Αθήνα με την Τζάκυ Κέννεντι για να τον ακούσει για ένα μόνο βράδυ. Τα γλέντια στο νησί του Σκορπιού αξέχαστα στην μνήμη όσων τυχερών τα έζησαν. Λέγεται ότι ο Ωνάσης του χάρισε ένα αεροπλάνο αλλά ο Κόκοτας αρνήθηκε το δώρο λέγοντας ότι είναι ένας απλός τραγουδιστής.
Σταμάτης Κόκοτας: «Μου πρότειναν 50.000.000 δραχμές»
Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο Σταμάτης Κόκοτας εμφανίστηκε το 2015 καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2Night Show», και μεταξύ άλλων, μίλησε για το σήμα-κατατεθέν της εμφάνισης του, τις φαβορίτες του.
«Μία πρόταση μου κάνανε. Δεν πήρα τίποτα. Είναι αλήθεια. Μου πρότειναν να μου δώσουν 50.000.000 δραχμές. Τότε έπαιρνες τη μισή Αθήνα. Αυτές οι προτάσεις είναι για άλλους δεν είναι για μένα. Εγώ είμαι πολύ αυστηρός πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους άλλους και τους φίλους μου», απάντησε ο Σταμάτης Κόκοτας.
«Τις αγαπάω. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα. Για εμένα δεν είχε καμία σημασία, τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Απ’ την Αμερική ήρθε και τον έστειλα πίσω», είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξή του ο τραγουδιστής.
Δείτε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου… ΕΔΩ
«Γιε μου»: Ο μύθος γύρω από το πασίγνωστο τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα και η αληθινή ιστορία του
Το πασίγνωστο και χιλιοτραγουδισμένο κομμάτι των Απόστολου Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε το 1977 και τότε πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως το τραγούδι γράφτηκε για τον θάνατο του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου. Ηταν, άλλωστε, γνωστό πως ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν φίλοι.
Ωστόσο ο Σταμάτης Κόκοτας σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε για άλλη ιστορία, εξίσου πονεμένη και συγκινητική.
«Το τραγούδι γράφτηκε για ένα πατέρα με ναρκομανή γιο. Τότε, τέλη δεκαετίας ’70, άρχισε να μπαίνει η πρέζα στη ζωή μας. Και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τα λέει όλα εδώ… Είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς… Γιε μου, είν’ οι άνθρωποι απάνθρωποι καλέ μου, οι αρχόντοι είν’ εμπόροι του πολέμου και γελούν όταν το δάκρυ μας κυλά. Ως κι οι φίλοι σου χαρήκανε, Θεέ μου που ’χεις πέσει τώρα τόσο χαμηλά».
«Σε τουρνέ μου στην Αμερική, που έλεγα το «Γιε μου» και πήγε κάποιος ν’ ανάψει το τσιγάρο του -από πόνο, επειδή είχε χάσει το παιδί του- με αποτέλεσμα να πάρουν τα μαλλιά μου φωτιά και ο μπουζουξής να τραβάει το τραπεζομάντιλο για να τη σβήσει», είχε, επίσης, περιγράψει.
Ακούστε το, πατώντας ΕΔΩ
45 χρόνια παρουσίας ο Σταμάτης Κόκοτας μας έχει δώσει αμέτρητες επιτυχίες, τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει.
Δισκογραφία
1966 - Ένα μεσημέρι (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1967 - Όνειρο απατηλό
1968 - Κόκοτας
1968 - Κάποιο Καλοκαίρι (μουσική Δήμος Μούτσης)
1968 - Επιλογή
1968 - Χρώματα (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1969 - Ένα Χαμόγελο (μουσική Δήμος Μούτσης)
1969 - Κόσμε Αγάπη Μου (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1969 - Μαζί με τον Σταμάτη
1970 - Ξαρχάκος + Κόκοτας (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1971 - Χαλάλι σου ζωή (μουσική Λυκούργος Μαρκέας)
1971 - Σταμάτης Κόκοτας
1972 - Μικρές ώρες (μουσική Γιώργος Κατσαρός)
1972 - 4-5-3 (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1972 - 12 Φύλλα της καρδιάς
1973 - Μέρες αγάπης (μουσική Γιάννης Σπανός)
1973 - Διαδρομή (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1973 - Νο 4
1973 - Τα ωραία του Τσιτσάνη (μουσική Βασίλης Τσιτσάνης)
1973 - Παλιά μεράκια
1974 - Νο 5 - Εγώ και ο έρωτας
1974 - Συναναστροφές (μουσική Αντώνης Κατινάρης)
1975 - Μια ζωγραφιά (μουσική Χάρης Λυμπερόπουλος)
1975 - Θα συναντηθούμε (μουσική Βαγγέλης Πιτσιλαδής)
1977 - Τελευταία νύχτα (μουσική Απόστολος Καλδάρας)
1978 - Θα σου χρωστώ (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1979 - Με αγάπη Σταμάτης
1980 - Το διάταγμα... και άλλα (μουσική Γιώργος Ζαμπέτας)
1980 - Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγούδα για όλους Απόστολο Καλδάρα
1983 - Για πάντα
1984 - Καρδιά παραπονιάρα
1985 - Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας– Ανέκδοτα τραγούδια
1987 - Κάθε τραγούδι μου για σένα
1988 - Ένας καλεσμένος
1989 - Ευτυχώς υπάρχουν και τα όνειρα
1990 - Θα μείνει η αγάπη μας
1993 - Οι διπλοπενιές
1994 - Για σας τα διάλεξα
2002 - Αυτά που ήθελα να πω
2002 - Μια ζωή...(μουσική Ανδρέας Καραγιαννόπουλος)
2003 - Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη
2003 - Τραγουδά Γιώργο Μητσάκη
Πηγή: https://www.i-diadromi.gr/ - https://www.iefimerida.gr/