«Ithaca» Η «Ιθάκη» στα Αγγλικά και Ιταλικά

«Ithaca» Η «Ιθάκη» στα Αγγλικά και Ιταλικά

Ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη σε μουσική και μεταφράσεις του Μίλτου Παύλου

H Protasis Music και ο Μίλτος Παύλου, κοινωνικός επιστήμονας, ερευνητής της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη και συνθέτης παρουσιάζουν τον δίσκο «Ithaca», μία εμβληματική διεθνής δισκογραφική παραγωγή με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος. To Ithaca προσεγγίζει το πολύτιμο Καβαφικό ποιητικό κεφάλαιο στα αγγλικά και ιταλικά, σε μουσική και μεταφράσεις του Μίλτου Παύλου. Θα τον βρείτε διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακούστε το εδώ

Τον Δεκέμβριο του 2023, είχε προηγηθεί η κυκλοφορία των ίδιων ποιημάτων σε πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, με τον τίτλο «Ιθάκη», η οποία υπάρχει διαθέσιμη σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε μικρό αριθμό συλλεκτικών CDs από την Protasis Music.

Το «Ithaca», όπως και το «Ιθάκη» ηχογραφήθηκε μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, όπου ζει και εργάζεται ο Μίλτος Παύλου. Για την ενορχήστρωση της εργάστηκε ο μουσικός και συμπαραγωγός Σέργιος Βούδρης και την τελική μίξη υπογράφει ο μουσικός και παραγωγός, Σταύρος Γεωργιόπουλος.

Το «Ithaca» στοχεύει και σε ένα μη ελληνόφωνο κοινό με τα δώδεκα ποιήματα του Κ.Καβάφη σε μεταφράσεις στα Αγγλικά από τον Μίλτο Παύλου. Και το Ιθάκη στα Ιταλικά, αντίδωρο στη χώρα από όπου άρχισαν αυτές οι συνθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Σαλέρνο της Ιταλίας, μπροστά στο τυρρηνικό πελαγος της αρχαίας Ποσειδωνίας των ελλήνων μετοίκων, στο οποίο αναφέρεται και το ποίημα του Καβάφη, Ποσειδωνιάται» .

Οι μεταφράσεις αυτές έχουν γίνει από τον συνθέτη και ερμηνευτή με σεβασμό στις υφιστάμενες σημαντικές μεταφράσεις που ήδη υπάρχουν.

Εκφράζοντας μουσικά και με σύγχρονο και δυναμικό τρόπο τα ποιήματα του Καβάφη που συνόδεψαν τον συνθέτη όπως και όλους μας, ήδη από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, η συλλογή αυτή της μουσικής έκφρασης των ποιημάτων, θέλει να ξεφύγει από κλασσικές και επικρατούσες προσεγγίσεις των μελοποιήσεων του έργου σημαντικών ποιητών. Η σύνθεση του Μίλτου Παύλου και η ενορχήστρωση από τον Σέργιο Βούδρη σε στενή συνεργασία με τον συνθέτη, αναδεικνύουν το δυναμισμό και την επιτακτικά σύγχρονη σημασία της ποίησης Καβάφη μέσα από το συνδυασμό κλασσικών οργάνων και κιθάρας σε μια διορατική σύμπραξη με ηλεκτρονικά όργανα και ήχους σε μια αιρετική και υπερβατική εκδοχή του ‘μυστικού θιάσου’.

H συλλογή θέλει να συμβάλει στην περαιτέρω αναγνώριση του πολυδιάστατου φορτίου και της διαχρονικής αξίας της ποίησης Κ.Καβάφη από ευρύτερα και νεότερα κοινά. Η πρωτότυπη σύνθεση και η ιδιοφυής ενορχήστρωση προσπαθούν να σταθούν πέρα από μια υπερκορεσμένη αντιμετώπιση του έργου του ως μουσειακό είδος πάνω σε βάθρο που κοιτάζουμε από μακριά με δέος και χωρίς να αγγίζουμε. Οι συνθέσεις αυτές πλησιάζουν πολύ κοντά νιώθοντας τα χνώτα του ποιητικού λόγου, για να τον εσωτερικεύσουν και να τον εκφράσουν μέσα από αυθόρμητες μουσικές δημιουργίες.

Οι μελοποιήσεις αυτές δεν αποτελούν μέρος κάποιου ‘προτζεκτ’ αλλά πρωτογενή μουσική έκφραση του δημιουργού τους. Συνιστούν αυθόρμητες μουσικές δημιουργίες του συνθέτη κατά τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, με τα ποιήματα του ποιητή να λειτουργούν ως σημαντικά ορόσημα και καταλύτες σε καθοριστικές στιγμές του βίου. Η δημοσιοποίησή τους είναι το μοίρασμα αυτής της αισθητικής προσέγγισης και συγκινησιακής κοσμογονίας της ποίησης Καβάφη με άλλους ελληνόφωνους και μη ακροατές.

Ο πίνακας στο εξώφυλλο του δίσκου είναι του Μίλτου Παύλου. Αποσκοπεί στο να αποδώσει τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα της ποίησης του Καβάφη. Τα χρώματα και τα στοιχεία που δομούν τη ζωγραφιά ως κεντρικοί βαρυτικοί πόλοι ή αιωρούνται στην εικόνα αναφέρονται σε διαφορετικά επίπεδα της ποίησής του. Από τις προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες, μνήμες, έρωτα και αισθησιακές εικόνες έως ευρύτερες, ατομικές όσο και συλλογικές αναζητήσεις και ενδοσκοπήσεις, στη ζωή και στην κοινωνία, σε μια αντιπαράθεση βαρύτητας και ελαφρότητας. Στοχεύει να αποδώσει την ανάταση και την υπέρβαση, τα οποία αποτελούν κεντρικές έννοιες στην καρδιά των μουσικών εκφράσεων του συνθέτη έτσι όπως γεννήθηκαν. Ο πίνακας αντικατοπτρίζει το ταξίδι του συνθέτη στην ποίηση του Καβάφη όπως αυτή τον στήριξε και τον βοήθησε να δει καθαρά σε κρίσιμες στιγμές στη δική του ζωή αλλά και στον κόσμο.

Αναλυτικά οι συντελεστές:

Μουσική και ερμηνεία: Μίλτος Παύλου

Ενορχήστρωση: Σέργιος Βούδρης

Συμπαραγωγή: Μίλτος Παύλου και Σέργιος Βούδρης

Μουσικοί: Οδυσσέας Τζιρίτας (Κιθάρα), Μαριάνθη Καραγιάννη (Βιολί), Νεφέλη Λιούτα (Βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (Βιόλα), Weronika Kijewska (Τσελο), Martina Barakoska (Percussion: Voices) Σέργιος Βούδρης (μουσική εκτέλεση και χορωδιακά).

Η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου συμμετέχει καταλυτικά με το τελικό ρεφρέν του Ιθάκη, όπως και η Ουκρανή πρόσφυγας οικογενειακή φίλη, σοπράνο Ιλιάνα-Χαϊντουκ-Κουτσερούκ με φωνητικά στο Acoustic Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον.

Studios ηχογραφήσεων: Diskex Studio Αθήνα και Altāria, στο Bruckhaufen στη Βιέννη.

Μίξη και mastering: Σταύρος Γεωργιόπουλος στο studio Diskex.

Σύντομο βιογραφικό Μίλτου Παύλου

Ο Μίλτος Παύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Βιέννη, Αυστρία, υπηρετώντας στον Ευρωπαϊκό Φορέα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA – EU Agency for Fundamental Rights). Ερευνητής-συγγραφέας με σπουδές Κοινωνιολογίας (Ιταλία) και Νομικής (Θεσσαλονίκη), έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε θεσμούς και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και στην Ασία. Στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη για 13 έτη, ενώ υπήρξε Διευθυντής ινστιτούτων και κέντρων μελέτης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (i-RED, Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα, κ.ά.). Σήμερα, είναι ο υπεύθυνος της μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε 30 χώρες του FRA. (EU LGBTIQ Survey)

Παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του καριέρα συνθέτει και δημιουργεί τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τον έρωτα, το ταξίδι, τόπους, ανθρώπους και για ό,τι αξίζει και ό,τι δίνει νόημα στη ζωή.

* Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίλτου Παύλου δεν έχει σκοπό το κέρδος και κάθε ενδεχόμενο έσοδο από αυτήν προορίζεται σε δωρεές σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες στην Ελλάδα και στον κόσμο. Tα έσοδα από το πρώτο άλμπουμ (Ιθάκη) δωρήθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS international - SOS Kinderdorf.

http://www.miltospavlou.art /  (επίσης για παραγγελίες CD)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35