Όσκαρ 2021: Με τη βραβευμένη ταινία «Μήλα» πάει η Ελλάδα στα Βραβεία Κινηματογράφου.
H ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 93η διοργάνωση των Όσκαρ, διεκδικώντας το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Η Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε κατά πλειοψηφία τη συγκεκριμένη ταινία «για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ο βασικός ήρωας της ταινίας είναι ένας αμνησιακός άνδρας γύρω στα 40 που εισάγεται στο νοσοκομείο και αποδέχεται μια ιδιαίτερη πρόταση των γιατρών στην προσπάθειά του να αποκτήσει μια προσωπικότητα.. Πόσο επιλεκτική είναι η μνήμη μας;
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας…
https://www.youtube.com/watch?v=0vbrxtN_pj4&feature=emb_title
Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου συνεχίζει εντυπωσιακά την καριέρα του στο διεθνές προσκήνιο, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας στο τμήμα Ορίζοντες, τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Τελιουράιντ, του Σικάγο (όπου και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου για τον Χρήστο Νίκου και το Σταύρο Ράπτη), τη διανομή της σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο και τη σφραγίδα που έβαλε η εταιρία της Κέιτ Μπλάνσετ στην παραγωγή της ταινίας, με την ίδια να διατελεί χρέη executive producer.
Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2011, ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018 και το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου το 2019.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης
Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Αγγελος Βενέτης, Αρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer)
Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions
Συμπαραγωγή: Mariusz Wlodarski, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute και ΕΡΤ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski | Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Κουτελιδάκης
Μουσική: The Boy
Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα
Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη
Πρωταγωνιστούν: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Λάσκος, Μπάμπης Μακρίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Κίμωνας Φιορέττος, Νότα Τσερνιάφκσι, Αλεξάνδρα Αϊδίνη - ΠΗΓΗ: flash.gr