Μετά τις ταινίες «Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», «Καζαντζάκης», ο Γιάννης Σμαραγδής, ο σκηνοθέτης των κινηματογραφικών επιτυχιών, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη μυθιστορηματική βιογραφία για τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια που θα επιδιώξει να είναι ένα έργο συμφιλιωτικό και παράλληλα αισιόδοξο και θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη περίπου σε έναν χρόνο.
Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει ως στόχο να «αναδείξει» το εσωτερικό μέγεθος του ανδρός αλλά παράλληλα και τη σημασία που είχε και έχει, όχι μόνον για τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πρόκειται για μια ταινία για έναν άνθρωπο τον οποίο όλοι τον ξέρουμε, αλλά στην ουσία δεν τον «γνωρίζουνε» που θα διεκδικήσει να αναδείξει τον «χρωματισμό της ψυχής του», την κόκκινη κλωστή της επίπονης διαδρομής του και κυρίως το νόημα της «θυσίας» του.
Ο «Καποδίστριας» μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον. Είναι ένας Έλληνας που αφορά όλους μας γιατί «έφερε» βαθέως τις Ελληνικές αξίες και εξ’ αυτού ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο βαθύς οραματισμός του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών της σπαραζόμενης τότε χώρας μας.
Ένας από τους βασικούς άξονες της ταινίας, ασφαλώς, είναι η σχέση του με την πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία είχε τραγική κατάληξη και για τους δυο.
Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και το χρηματοδοτικό πλάνο της ταινίας και θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα, Μάνη, Πόρο, Σούνιο, Επίδαυρο, στην Ελβετία: Γενεύη, Λωζάνη, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον πρώτο που τους συνέδεε απροκατάληπτη φιλία.
Η ταινία, επίσης, διεκδικεί να είναι «η τελεία» των εκδηλώσεων για τα διακόσια (200) χρόνια από την ελληνική επανάσταση, όπως είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Καποδίστριας ήταν η «τελεία» της ελληνικής επανάστασης.
Τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης ο οποίος έχει ήδη αποσπάσει στο θέατρο το Βραβείο Δημήτρης Χορν και είναι εξοπλισμένος με σπουδαίες ερμηνείες και περγαμηνές από τη λάμψη του ταλέντου του. Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής σε ρόλο κλειδί και ο Ντένης Μακρής ως Αλέξανδρος Στούρτζας.
Τους Ελληνικούς ρόλους των Κολοκοτρώνη, Κουντουριώτη, Μαυρομιχάλη, Σπηλιάδη, Κανάρη, Μαυροκορδάτο κ.λπ. θα τους ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί.
Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και την Ρωξάνδρα Στούρτζα, την μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια. Επίσης, Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες.
Τον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου θα υποδυθεί ένας ηθοποιός-έκπληξη.
Η ταινία θα είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Ελβετίας. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Γιάννης Σμαραγδής σε συνεργασία σεναρίου ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, η σεναριογράφος Jackie Pavlenko με την αρωγή του Δημήτρη Πλευράκη.
Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Σμαραγδή, τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Άρις Σταύρου, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας και το μοντάζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου.
Σκηνογράφος για τα γυρίσματα στην Ελλάδα θα είναι ο Σπύρος Λάσκαρης, ενδυματολόγος για την Ελλάδα θα είναι η Μπιάνκα Νικολαρεΐζη, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής έχει αναλάβει η Τζένη Πανουτσοπούλου και η εταιρεία παραγωγής ALEXANDROS FILM Co. Ltd.
Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η AUDIO VISUAL Α.Ε., όπως έγινε με τις ταινίες El Greco και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, η οποία εταιρεία εν μέσω κρίσης έχει εξαρχής υποστηρίξει συγκινητικά αυτή την παραγωγή.
Η ταινία υπολογίζεται να βγει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2022 και προγραμματίζονται να γίνουν 4 παράλληλες πρεμιέρες στην Αθήνα, τη Μόσχα, τη Γενεύη και την Νέα Υόρκη. Πηγή: https://tetragwno.gr/