Μεγάλο ερώτημα το αν και κατά πόσο η συνθήκη της απομόνωσης που επέφερε ο Covid-19 βοήθησε την εκδοτική κυκλοφορία, όμως όπως συνέβη σε κάθε πτυχή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής μας η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες, νέα δεδομένα. Άλλαξαν οι στρατηγικές πώλησης, οι εκδότες στράφηκαν στα ψηφιακά μέσα, οι τάσεις στη βιβλιοπαραγωγή διαμορφώθηκαν εκ νέου και το ακουστικό βιβλίο έδειξε πως είναι η επόμενη ημέρα. Όλα αυτά πρόκειται να απασχολήσουν τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται διαδικτυακά στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.
Σε διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης, του Ινστιτούτου Γκέτε, του Μεταφραστικού Προγράμματος Litrix.de και του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού, από τις 9 έως τις 18 Νοεμβρίου θα μεταδοθούν δωρεάν στους (ψηφιακούς) δέκτες μας έξι εκδηλώσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος διεθνείς επαγγελματίες του χώρου.
Τρεις από αυτές είναι προσανατολισμένες στους μεταφραστές εξετάζοντας τα πολιτιστικά συμφραζόμενα στη λογοτεχνία (9/11, 7 μ.μ.), τα περιθώρια του μεταφραστή στην ποίηση (11/11, 7 μ.μ.) και την πρόκληση των graphic novels (12/11, 7 μ.μ.), δύο συναντήσεις αφορούν τους εκδότες με θέμα την τάση του ακουστικού βιβλίου (16/11, 1.30 μ.μ.) αλλά και τις ψηφιακές στρατηγικές μάρκετινγκ (18/11, 12 μ.), ενώ ένα ξεχωριστό σεμινάριο αφιερώνεται στους βιβλιοπώλες, στο οποίο θα συζητηθούν γενικότερα θέματα πώλησης, επικοινωνίας και online/offline μάρκετινγκ εν καιρώ πανδημίας.
Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Ατσερίου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Comicdom Con Athens Λήδα Τσενέ και η εκδότρια-ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Audiobuch Κορίνα Ζίμπερ.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο: www.goethe.de/thessalonikibookfair.