Στη σειρά «Κλασικοί θησαυροί» έρχεται να προστεθεί η Χάιντι, της Γιοχάνα Σπίρι, σε διασκευή της Μαρίας Δασκαλάκη και υπέροχη εικονογράφηση από τον Νίκο Γιαννόπουλο, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Η σειρά «Κλασικοί θησαυροί» συλλέγει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει διασκευασμένα για παιδιά, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ!
Η Χάιντι είναι η πιο γνωστή παιδική ιστορία της Ελβετίδα συγγραφέως Γιοχάνα Σπίρι. Αν και γράφτηκε το 1880, διαβάζεται ασταμάτητα από μικρούς και μεγάλους μέχρι σήμερα.
Η ζωή στάθηκε άδικη για τη μικρή Χάιντι που έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της όταν ήταν πολύ μικρή. Κάποια στιγμή, η αδερφή της μητέρας της δεν μπορούσε να τη φροντίζει άλλο κι έτσι σε ηλικία μόλις πέντε χρονών την άφησε στον παππού της, ο οποίος ζούσε στις ελβετικές Άλπεις και ήταν ο μοναδικός συγγενής που είχε.
Ο παππούς ήταν ένας παράξενος άντρας που ζούσε απομονωμένος ψηλά στο βουνό και σπάνια κατέβαινε στο πιο κοντινό χωριό. Όλοι τον θεωρούσαν αγριάνθρωπο και τον φοβόντουσαν. Όταν, όμως, γνώρισε την εγγονή του, άρχισε να αλλάζει. Η καλοσύνη και η αγνότητα του κοριτσιού ξύπνησαν μέσα του συναισθήματα που κοιμόντουσαν για πολλά χρόνια.
Η ζωή στο βουνό κυλούσε ανέμελα, μέχρι τη στιγμή που μπήκε στη ζωή της Χάιντι η Κλάρα και τότε όλα άρχισαν να αλλάζουν…
Διαβάστε ένα δείγμα εδώ:
https://minoas.gr/PDF/14293_Preview.pdf
Αποκτήστε το εδώ:
https://minoas.gr/product/chainti/
Η Γιοχάνα Σπίρι, η οποία δικαίως θεωρείται πρωτοπόρος της παιδικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1829 στο Χίρτσελ της Ελβετίας. Μετά το γάμο της με τον δικηγόρο Μπέρνχαρντ Σπίρι, το 1852, έφυγε και εγκαταστάθηκε μαζί του στη Ζυρίχη. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, Ενόσω ζούσε στην πόλη της Ζυρίχης ξεκίνησε να γράφει για τη ζωή στην ύπαιθρο. To 1872 η συγγραφέας άρχισε να γράφει τη «Χάιντι». Το βιβλίο με τίτλο «Τα χρόνια μάθησης και περιπλάνησης της Χάιντι» κυκλοφόρησε το 1880 με ψευδώνυμο. Η Χάιντι είναι η ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού που ζει με τον παππού της στις Ελβετικές Άλπεις και αποτελεί το πλέον γνωστό μυθιστόρημα της συγγραφέως. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Χάιντι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι έμαθε» με το πραγματικό της όνομα και αγαπήθηκε εξίσου με το προηγούμενο. Εκτός από τη «Χάιντι» έγραψε και άλλες ιστορίες για παιδιά αλλά και βιβλία για ενηλίκους, όπως τα «Χωρίς Πατρίδα», «Γκρίτζι» κ.α. Το 1884 πέθαναν ο σύζυγός της και το μοναχοπαίδι της. Μόνη της πλέον, αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και συνέγραψε περισσότερες από 50 ιστορίες ακόμα μέχρι το θάνατό της το 1901.