«Μέτοικοι καιροί» του  Νίκου Σκορίνη… στην προθήκη της αυλής μας

«Μέτοικοι καιροί» του Νίκου Σκορίνη… στην προθήκη της αυλής μας

Ένα µυθιστόρηµα µαγνητική τοµογραφία της ελληνικής κοινωνίας στα καταιγιστικά χρόνια των µνηµονίων είναι το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη «Μέτοικοι καιροί», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνης.

 Τα όνειρα γίνονται εφιάλτες, οι έρωτες γίνονται ψίθυροι κρυφοί, οι µικροµεσαίοι καταστρέφονται κατά χιλιάδες, η εύρεση εργασίας µοιάζει µε παράνοµη επιδίωξη.

Δραµατικές ανατροπές, τεράστιες αβεβαιότητες, ανασφάλεια, φόβος, αγωνία και λίγο φως ελπίδας στο τέλος του βιβλίου. Άλλοι γονατίζουν, άλλοι υψώνουν το µπόι τους πάνω και από τη ζωή τους.

Τρεις μικρομεσαίοι, ο Ανέστης, ο Μηνάς και ο Δρόσος, βρίσκονται μέσα στην καταστροφική λαίλαπα της μνημονιακής προσαρμογής της Ελλάδας, από το 2011 μέχρι το 2014.

Ένα καφενείο, ένα παράρτημα ασφαλιστικής εταιρείας, ένα κατάστημα ρούχων σε μια στοά στο κέντρο της Αθήνας, προβολή στον εικοστό πρώτο αιώνα των παλιών της γειτονιών με τις κοινές αυλές, με τα ίδια χαμόγελα και πίκρες και τον ίδιο αγώνα για επιβίωση, με τη διαφορά ότι το δικό τους αύριο διαγράφεται πιο δύσκολο από το χθες.

Οι «Μέτοικοι καιροί» είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που παρακολουθεί τη ζωή όχι μόνο των τριών πρωταγωνιστών μα και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά τους, των αγαπημένων τους, των φίλων, των γνωστών τους. Μιας μικρής αντιπροσωπευτικής κοινωνίας του κόσμου των μικρομεσαίων, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, τις δουλειές τους, και παράλληλα να διαχειριστούν τη δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή τους.

Μια αλλαγή η οποία έχει καταρρίψει όλο το οικοδόμημα που έχουν χτίσει οι ίδιοι ως άτομα αλλά και η κοινωνική οργάνωση στην οποία έζησαν ως τώρα. Το συλλογικό κατακερματίζεται, οι πολιτειακές δομές ρηγματώνονται, οι πολιτικές αποφάσεις που ορίζουν τη ζωή τους μεταστρέφονται εχθρικά προς τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπιχειρηματίες.

Οι Μέτοικοι καιροί είναι ένας ανιχνευτής των αναστοχασµών και των εσωτερικών συγκρούσεων µε το έτερο εγώ µας. Ατοµικό και συλλογικό. Αυτό µε το οποίο φοβόµαστε να αναµετρηθούµε κατάµατα. Ελεύθεροι και ταυτόχρονα αιχµάλωτοι στους δαίµονες και τους θεούς που κρύβουµε µέσα µας, σε µια διαρκή πάλη µαζί τους αλλά και ενίοτε σε µια διαρκή απώθηση και αφασία. Με περιορισµένα δικαιώµατα, που µας τα βάζουν οι δυνατοί και οι κακοί του κόσµου αλλά πολλές φορές κι ο ψεύτης εαυτός µας…

 

μετοικοι

 

Απόκτησέ το εδώ:

https://www.livanis.gr/Metoikoi-kairoi_p-3222728.aspx

 

μετσκορινης

Ο Νίκος Σκορίνης γεννήθηκε στην Παλαιόβρυση Λακωνίας. Άρθρα του δηµοσιεύονται συχνά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το 2012 κυκλοφορεί το πρώτο µυθιστόρηµά του, ∆υτικοανατολικά της Γης, αρχικά από τις εκδόσεις Καµπύλη, µε τρεις συνεχόµενες ανατυπώσεις. Επανεκδίδεται το 2017 από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το µυθιστόρηµα έχει ξεπεράσει τα 12.000 αντίτυπα και ετοιµάζεται η τηλεοπτική µεταφορά του.Το 2016 εκδίδεται το δεύτερο µυθιστόρηµά του, Ακύµαντοι, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Σηµειώνει µεγάλη εµπορική επιτυχία και παίρνει τον δρόµο της θεατρικής του µεταφοράς, σε σκηνοθεσία Θέµη Μουµουλίδη. Η παράσταση έχει παραδοθεί ψηφιοποιηµένη στο υπουργείο Πολιτισµού. (Το θεατρικό έργο ήταν προγραµµατισµένο να ανέβει στο θέατρο «Άλµα» τον Μάρτιο του 2019. ∆ύο µέρες πριν από την επίσηµη πρεµιέρα έκλεισαν τα θέατρα, εξαιτίας της πρώτης καραντίνας. Ανεβαίνει τελικά την άνοιξη του 2022.)

Τον ∆εκέµβρη του 2019 παρουσιάζεται στο Ίδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης» το τρίτο µυθιστόρηµά του, Όπου κι αν πας να µη χαθείς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και ανατυπώνεται συνεχώς, πλησιάζοντας ήδη τα 20.000 αντίτυπα. Και αυτό µεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, στο «Από Μηχανής Θέατρο», από τον σκηνοθέτη ∆ηµήτρη Μυλωνά. Πρεµιέρα, 8 ∆εκέµβρη 2021.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35