Είχε παντρέψει τον φίλο μου τον Γιώργο και την Έφη. Κάναμε πολλές φορές παρέα με την Μίνα και την Βιβή τα τελευταία χρόνια στην Εύβοια. Η ζωή του ήταν ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να γίνει ταινία στο Χόλυγουντ.
Επικεφαλής του ένοπλου ΠΑΚ. Καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις. Συνελήφθη το 1971, με βαριά καταδίκη από το έκτακτο στρατοδικείο. Δραπέτευσε από το ΕΑΤ-ΕΣΑ μετά από άγρια βασανιστήρια. Κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών.
Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.
Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας. Δραπέτευσε και από τις φυλακές της Κέρκυρας! Στις 19 Μαΐου του 1971 πέρασε, κολυμπώντας στα παγωμένα ρεύματα όλη την νύχτα, στην Αλβανία.
Τον έβαλε φυλακή ο Εμβέρ Χόντζα, γιατί τον πέρασε για κατάσκοπο της χούντας. Τρία χρόνια καταδίκη από «λαϊκό δικαστήριο» στους Άγιους Σαράντα. Έμεινε 18 μήνες στο «σταλινικό» στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας της Αλβανίας, στο Fierι.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.
Οι Αλβανοί τον φορτώνουν «cargo» με απόλυτη μυστικότητα, την τελευταία στιγμή στο μικρό ελικοφόρο UPI χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με ένα πεντοδόλαρο στο χέρι και «τράνζιτ» στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Οι καραμπινιέροι τον φιλοξενούν στο τμήμα ασφαλείας του Fumitsino, μεταφέροντας του το καλωσόρισμα και τις ευχές του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Ο Αλέκος Παναγούλης με την Οριάνα Φαλάτση τον βρίσκουν πρώτοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αγκαλιές και φιλιά, «μου θυμίζεις μυρωδιά φυλακής» του λέει ο Αλέκος. Η Αμαλία Φλέμινγκ τον φιλοξενεί στο σπίτι της στη Ρώμη με λίγες από τις γάτες της.
Στην Φλωρεντία, στην Piazza Della Signoria, μπροστά στο μπρούτζινο άγαλμα του Τσελίνι, που αναπαριστά τον μυθικό Περσέα να κρατά ψηλά το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας, συναντά τον ενθουσιώδη Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν ήρθε στην εξουσία ο Ανδρέας - εκτός των άλλων - τον έκανε και υπουργό Δημόσιας Τάξής. Ήτανε δεινός ψαροντουφεκάς. Στα 77 του κατέβαινε στα 20 μέτρα, για ελεύθερο ψάρεμα. Πέθανε εκεί που έπρεπε: στην θάλασσα.
Διαβάστε το αυτό, είναι το μοναδικό αυτοβιογραφικό του κείμενο:
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στη σκιά του Περσέα να κραδαίνει το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας.
Του Σήφη Βαλυράκη https://www.enallaktikos.gr/.../me-ton-andrea-papandreoy...
Από το προφίλ του Ανδρέας Ρουμελιώτης:
https://www.facebook.com/100000019749218/posts/3945108958833057/