Με αφορμή τον πολύ πρόσφατο θάνατο από COVID19 αγαπημένου συναδέλφου…

Με αφορμή τον πολύ πρόσφατο θάνατο από COVID19 αγαπημένου συναδέλφου…

Με αφορμή τον πολύ πρόσφατο θάνατο από COVID19 αγαπημένου συναδέλφου, χωρίς προβλήματα υγείας και σε πολύ παραγωγική ηλικία θα ήθελα, απευθυνόμενος κυρίως στους μη γιατρούς φίλους μου, να παραθέσω ορισμένες σκέψεις μου:

- Μην υποτιμάτε τον κορωνοϊό: οι τελευταίες μεταλλάξεις τον έχουν κάνει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ.

- Πεθαίνουν πια νεότερης ηλικίας άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας. (Οι μεγαλύτεροι έχουν, ευτυχώς, εμβολιαστεί).

- Κυρίως για τους μη εμβολιασμένους: Για τουλάχιστον τις επόμενες 5 εβδομάδες μέχρι το Πάσχα αποφύγετε όσο γίνεται άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις και ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.

- Εφοδιασθείτε με μάσκες FFP2 ή 3 (ή Ν95 ή Ν99). Ήμουνα από τους πρώτους που εδώ και 1 χρόνο, όταν η προσοχή των “ειδικών” μας ήταν στραμμένη στα αντισηπτικά, εφιστούσα για την χρήση οποιασδήποτε μάσκας υπήρχε διαθέσιμη. Ενώ η αερογενής διασπορά του ιού ήταν εμφανής από την πολύ αρχή της πανδημίας, κυρίως λόγω έλλειψης μασκών, οι “ ειδικοί” μας εκτέθηκαν και έχασαν σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους με επιστημονικά ατυχείς τοποθετήσεις:“ οι μάσκες μπορεί και να βλάπτουν αν δεν φοριούνται σωστά” ή “ μάσκες χρειάζονται μόνο οι πάσχοντες” .

Τώρα πια σας λέω ότι χρειάζεται να φοράμε ποιοτικότερες μάσκες (λόγω των μεταλλάξεων).

ΦΟΡΑΤΕ ΚΑΛΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ή αν δεν έχετε πρόσβαση, ΦΟΡΑΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΜΑΣΚΕΣ.

- Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όριά αντοχής τους, οι λίστες αναμονής στις ΜΕΘ είναι τεράστιες και είναι αδύνατο να ελεγχθεί αυτή την στιγμή  η κατάσταση μόνο με θεωρητικά μέτρα που δεν εφαρμόζονται από ένα πληθυσμό κουρασμένο και απογοητευμένο.

Δυστυχώς το στάδιο να μην πιεστούν τα νοσοκομεία πάνω από τις δυνατότητές τους το εχουμε πια ξεπεράσει και πρέπει από μόνοι μας να βοηθήσουμε τους εαυτούς  μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Καμμιά (Δημοκρατική) κυβέρνηση σε κανένα μέρος στον πολιτισμένο κόσμο δεν μπόρεσε να ελέγξει πλήρως την κατάσταση. Δεν είναι τώρα ώρα για κριτική: λάθη έγιναν και γίνονται αλλά δείτε τα Ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία χωρίς κομματικές εμπάθειες και κρίνετε για το πόσο καλά ή κακά τα έχουμε πάει.

- Εμβολιαστείτε με οποιοδήποτε εμβόλιο σας δίνεται η δυνατότητα και μην ακούτε καμμια ηλίθια άποψη των αντιεμβολιαστών, όσο και αν ενδέχεται να τους εκτιμάτε  ως ανθρώπους του κοινωνικού σας περιβάλλοντος για άλλα θέματα. Είναι ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ και ευθύνονται για τον θάνατο πολλών συμπολιτών μας.

- ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ  ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΜΕΘ ΛΟΓΩ COVID19. (Κάποιοι ελάχιστοι μόνο, ίσως νόσησαν ελαφρά).

- Εμπιστευείτε μόνο έγκυρα και καταξιωμένα επιστημονικά άρθρα (αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, τότε καλύτερα να μην διαβάζετε τίποτα)

- Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του μαζικού εμβολιασμού και της πιθανότητας εμφάνισης νέων δυσμενών μεταλλάξεων. Αν προλάβουμε να εμβολιάσουμε ικανό ποσοστό του πληθυσμού πριν την εμφάνιση κάποιας επιθετικής μετάλλαξης, τότε η πανδημία θα τελειώσει. Δυστυχώς αυτό δεν βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο της χώρας μας αλλά εμπλέκεται και μια ιδιαίτερα αγκυλωμένη, γραφειοκρατική και προβληματική ΕΕ που δεν βοηθάει στον βαθμό που θα έπρεπε να το κάνει.

Ουδέποτε κινδυνολόγησα, ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα. Απλά, με τις όποιες γνώσεις έχω αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο και με τις όποιες πληροφορίες διαθέτω και μπορώ να εμπιστευθώ, σας παραθέτω αυτές τις σκέψεις γιατί πιστεύω ότι είναι πραγματικά κρίμα να την πατήσουμε τώρα στο τέλος που το φως στο τούνελ έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

(Αναδημοσίευση από το προφίλ του γιατρού George Charonis)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35