Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Καλύβια Ατττικής
Δες τι επιλογές έχεις ανάλογα την ώρα για να φάς κατι που θα αγοράσεις σε κάποιο μαγαζί αν κάνεις δίαιτα ή διατροφή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που περιμένω πώς και πώς να έρθει το Σαββατοκύριακο. Όχι τόσο για να βγω και να δω φίλους όσο για να χαρώ λίγο το σπίτι μου! Η καθημερινότητα πολλών από εμάς είναι τόσο γεμάτη με υποχρεώσεις και δραστηριότητες που καταλήγουμε να φεύγουμε νωρίς το πρωί από το σπίτι και να επιστρέφουμε αργά το βράδυ μόνο για να κοιμηθούμε…
Εκτός του ότι καταλήγουμε με ένα βρώμικο σπίτι αφού προφανώς δεν υπάρχει χρόνος για δουλειές, πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλήμματα που αφορούν το φαγητό μας. Τι να επιλέξει κανείς να φάει όταν προσέχει τη διατροφή του αλλά βρίσκεται πολλές ώρες εκτός σπιτιού; Τι πρέπει να προσέχει;
Σχεδιασμός
Αν και συχνά ουτοπικό, η λύση στο πρόβλημα είναι ο προγραμματισμός. Για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο των διατροφικών μας επιλογών τα βήματα είναι απλά:
Ορίζουμε ένα εβδομαδιαίο, ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα υλικά για τα φαγητά της εβδομάδας.
Ανάλογα με το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας μαγειρεύουμε κάθε βράδυ το φαγητό της επόμενης ημέρας ή όλα τα φαγητά της εβδομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο ή όποτε υπάρχει χρόνος.
Στην πρώτη περίπτωση βάζουμε το φαγητό σε ταπεράκι και το παίρνουμε μαζί μας την επόμενη ημέρα. Στη δεύτερη, μεριδοποιούμε τα φαγητά, τοποθετούμε τα περισσότερα από αυτά αφού κρυώσουν στην κατάψυξη και επιλέγουμε καθημερινά παίρνουμε μαζί μας το φαγητό που έχουμε επιλέξει να καταναλώσουμε.
Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα διαθέσιμη φρέσκια σαλάτα ή βραστά/ψητά λαχανικά για να συνοδεύσουν τα γεύματα μας.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε; Ή που φεύγοντας από το σπίτι ξεχάσουμε το φαγητό μας; Ή που θα είμαστε όλη μέρα στους δρόμους και δεν εξυπηρετεί το ταπεράκι;
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ