Των Ταξιαρχών. Οι δικοί μας άγγελοι…

Των Ταξιαρχών. Οι δικοί μας άγγελοι…

Η Εκκλησία μας γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου τη Σύναξη των Αρχαγγέλων, Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των άλλων Αγίων «Ασωμάτων» δυνάμεων, σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.

Κατά τη Δογματική οι άγγελοι είναι απροσδιόριστοι σε αριθμό και μοιράζονται σε εννέα τάγματα. Αυτά είναι: Θρόνοι, Χερουβείμ, Σεραφείμ, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίαι, Αρχαί, Αρχάγγελοι και Άγγελοι.

Ο Εωσφόρος ήταν ένας άγγελος αρκετά υπερήφανος και θέλησε να γίνει ισότιμος με το Θεό. Πολλοί άγγελοι τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν, παρασύροντας τους στην πτώση του από τον ουρανό, σαν αστραπή.

Εκείνη τη στιγμή ο Αρχάγγελος Μιχαήλ φώναξε πολύ δυνατά: «Πρόσχωμεν»! Η παράδοση λέει ότι έτσι σταμάτησε η πτώση. Ο κάθε ματαιόδοξος άγγελος που υπέστη στην πτώση, μετατράπηκε σε δαίμονα και έμεινε εκεί όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του Μιχαήλ. Άλλοι έγιναν δαίμονες- πνεύματα του αέρα, άλλοι του νερού, άλλοι της γης και άλλοι του κάτω κόσμου.

Η Αγία Γραφή, αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους επικεφαλείς των αγγελικών ταγμάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Οι άγγελοι φώτιζαν τους προφήτες να πουν τις προφητείες τους. Πριν γεννηθεί ο Κύριος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στον ύπνο του Ιωσήφ λέγοντάς του να πάρει υπό τη προστασία του τη Παναγία. Όπως αργότερα του είπε να φύγει στην Αίγυπτο για να γλιτώσει το Χριστό από το μαχαίρι του Ηρώδη. Είναι επίσης αυτός που είπε στην Παρθένα Μαρία το «Χαίρε».

Ο Γαβριήλ μεταφέρει τα μηνύματα. Θεωρείτε προστάτης των ταχυδρόμων και του κάθε είδους αγγελιοφόρου, αλλά και για την κάθε μορφής μεταφορά πληροφορίας!

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ για να σώσει τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει κατά εντολή του Θεού, που θέλησε να δοκιμάσει έτσι την πίστη του δούλου του Αβραάμ. Επίσης εμφανίσθηκε στο Λωτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ, στον Ιησού του Ναυή.

Ο Μιχαήλ, έχει σχέση με το θάνατο, γιατί κατά την παράδοση παίρνει τις ψυχές. Μια από τις παραδόσεις λέει, πως κάποτε ο Αρχάγγελος λύγισε από τα παρακάλια κάποιου ετοιμοθάνατου και δεν του πήρε τη ψυχή, γι’ αυτό τιμωρήθηκε με κώφωση.

Στη Σύμη τον ονομάζουν «Καιλιώτη» και «Κουρκουνιώτη», γιατί καίει τις καρδιές και χτυπά (κουρκουνά) τις πόρτες και ζητά ψυχές.

Μια άλλη παράδοση λέει ότι όταν τα παιδιά πέθαιναν σε μικρή ηλικία το ένα μετά το άλλο, οι γονείς βάπτιζαν το βρέφος Σταμάτη ή Σταμάτα και ο Μιχαήλ «σταματούσε» να τα παίρνει!

Την ημέρα αυτή, 8 Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι: Μιχάλης, Μιχαέλα, Άγγελος, Αγγελική, Ταξιάρχης, Γαβριήλ, Σταμάτης, Σταμάτα, Σταματίνα.

Χρόνια πολλά σε όλους μας, γιατί όλοι μας έχουμε το δικό μας άγγελο και μας φιλάει…

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35