Το τελευταίο διάστημα είδαμε μια σφοδρή αντιπαράθεση στη βουλή σχετικά με την Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» επί της αρχής. Το σημείο όπου έγινε η σφοδρότερη αντιπαράθεση ήταν η πιθανή εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ. Τι είναι, όμως, το Σαχέλ;
Ο δημοσιογράφος Τιμ Μάρσαλ, στο νέο του βιβλίο γεωπολιτικής «Η Δύναμη της Γεωγραφίας» αναλύει τι συμβαίνει στην περιοχή και γιατί. Να σημειώσουμε ότι το Σαχέλ απέχει από την Ελλάδα περίπου 1.500 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, λίγο περισσότερο δηλαδή από την απόσταση Κέρκυρας-Κύπρου.
«Εκεί που συναντιούνται δύο ποτάμια, τα νερά δεν είναι ποτέ ήρεμα». Παροιμία από το Τσαντ
Το Σαχέλ είναι η ακτή, η Σαχάρα είναι η θάλασσα. Από αυτή την ακτή ξεκινάει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων για να διασχίσει τη θάλασσα από άμμο και να φτάσει μια άλλη ακτή -αυτή της Ευρώπης. Αφήνουν πίσω τους ένας από τα πιο προβληματικά, φτωχά και περιβαλλοντικά κατεστραμμένα μέρη του πλανήτη, όπου περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια, για να πάνε σε ένα από τα πλουσιότερα.
Με τις περιφερειακές συρράξεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να κλιμακώνονται, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Τα αρπακτικά της Αλ Κάιντα και του ISIS θρέφονται τώρα από τα βάσανα διαφόρων ομάδων ανθρώπων σε μια προσπάθεια να πετύχουν ευρύτερους στόχους. Οι συγκρούσεις που μαίνονται σε αρκετές χώρες του Σαχέλ σιγόκαιγαν για δεκαετίες και πλέον τεράστιες φλόγες απειλούν να εξαπλωθούν προκαλώντας αστάθεια και μακριά από την «ακτή».
Το 2020 το Σαχέλ ήταν το μέρος με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εξέγερση του κόσμου και ο ΟΗΕ περιέγραψε τα επίπεδα των τρομοκρατικών επιθέσεων ως «πρωτοφανή» και «ολέθρια».
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:
https://blog.dioptra.gr/2021/10/10/ti-einai-to-sahel/?fbclid=IwAR2REt9fLheOahEzhXCx0AKiuwshu-y6HpHO8mxAb95Yxcva-rQZDWfIDng