Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη…

Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη…

Ένας βαθμός Κελσίου είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των μέχρι σήμερα πολιτικών…

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ*

Ένας βαθμός Κελσίου. Τόσο έχει ανέβει ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του πλανήτη και είναι αρκετός για να προκαλέσει εκτεταμένες πυρκαγιές, φονικές βροχοπτώσεις ακόμα και σε χώρες με κορυφαίες υποδομές, ξηρασία, μετανάστευση, εμφύλιες και διακρατικές συρράξεις.

Ένας βαθμός Κελσίου είναι ικανός να προκαλέσει τέτοιες δραματικές αλλαγές στον πλανήτη, να σπείρει τον θάνατο και να καταστρέψει ζωές. Μια δυστοπία όπου τα παιδιά μας θα πολεμούν για τροφή και νερό δεν απέχει πολύ από το σήμερα, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε αγαθά, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και οργανώνουμε τις οικονομίες μας.

Ένας βαθμός Κελσίου, χωρίς επιστροφή. Η αλλαγή που έχουμε προκαλέσει στο κλίμα δεν διορθώνεται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν όλα πάνε καλά, αν οι κυβερνήσεις και τα κέντρα εξουσίας όλων των χωρών του πλανήτη ομονοήσουν και δράσουν ακαριαία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ευελπιστούμε να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας όταν αυτή θα έχει ανέβει κατά 50% ακόμα, φτάνοντας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου. Δεν πρέπει μόνο να δράσουμε για να σταματήσουμε την περαιτέρω αύξηση που θα μας οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο αύριο, αλλά και να προσαρμοστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κανονικότητα.

Ένας βαθμός Κελσίου μοιάζει παράλογο μέγεθος σε σχέση με τα αποτελέσματα που έχει στον άνθρωπο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τόσο ευαίσθητη είναι η ισορροπία ζωής στον πλανήτη. Τόσο ευαίσθητες είναι οι υποδομές μας, που έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις αλλαγές στο κλίμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματα των τελευταίων βροχοπτώσεων στην Κεντρική Ευρώπη.

Ένας βαθμός Κελσίου είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των μέχρι σήμερα πολιτικών δυνάμεων να αντιδράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περνούσαν το πρόβλημα και το πολιτικό κόστος της επίλυσής του στους επόμενους. Ακόμα και το επιχείρημα περί δυσκολίας προσαρμογής στη βάση του κόστους στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα, όταν το κόστος της κλιματικής αδράνειας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2100.

Ένας βαθμός Κελσίου είναι και το σήμα αφύπνισης για όλους εμάς, σήμερα, για να κάνουμε αυτό που πρέπει, έχοντας οριστικά αφήσει πίσω μας τις ύποπτες δικαιολογίες περί ενός δήθεν κυκλικού φαινομένου.

Μισός βαθμός Κελσίου ακόμα είναι το μέτρο που θα μας κρίνει απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου που για μία ακόμα Παρασκευή βγήκαν στον δρόμο για να μας θυμίσουν και να μας υποδείξουν τις ευθύνες που έχουμε απέναντί τους.

* Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35