10 τρόποι να εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή

10 τρόποι να εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια; Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά;

Είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι οι δραστηριότητές μας στον πλανήτη δημιουργούν σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές – και οι περισσότερες από αυτές δεν μας τιμούν ιδιαιτέρως. Βρισκόμαστε όλο και σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαντλήσουμε τους πόρους μας και γι’ αυτό χρειάζεται να δοκιμάσουμε νέους τρόπους να συνεχίσουμε τη ζωή και τις δραστηριότητές μας.

Κι αυτό διότι οι παραδοσιακοί τρόποι χρήσης και παραγωγής ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το αέριο αφήνουν πίσω τους τεράστιες ποσότητες ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου, άσθματος και δημιουργεί κλιματικές αλλαγές και ασθένειες που αφανίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή.

Επομένως, ως άνθρωποι, τι μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια; Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά;

10 τρόποι να εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή

1. Κλείστε τα φώτα: Απλό και πολύ οικονομικό. Αν δεν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο, κλείστε το φως του. Επίσης, χρησιμοποιήστε φωτισμό LED και αν δεν χρησιμοποιείτε μια συσκευή, βγάλτε τη από την πρίζα.

2. Χρησιμοποιήστε συγκοινωνίες: Μια καλή επιλογή για να κινείστε και περισσότερο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το μετρό ή το λεωφορείο 2- 3 φορές την εβδομάδα, τις ημέρες που νιώθετε πιο ξεκούραστοι και να αφήνετε το αυτοκίνητο σπίτι.

3. Απλώστε τα ρούχα σας έξω: Ζούμε σε μια χώρα που έχουμε ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Μπορεί το στεγνωτήριο να είναι μια εύκολη λύση, αλλά όχι και η πιο οικονομική. Απλώστε τα ρούχα σε μπαλκόνια και βεράντες ώστε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.

4. Μην υπερβάλλετε με τη χρήση του κλιματιστικού: Η θέρμανση και ο κλιματισμός μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σοφό τρόπο. Αν κρυώνετε λίγο, ντυθείτε καλύτερα για αρχή και μην ανάβετε κατευθείαν τη θέρμανση. Το καλοκαίρι, δημιουργήστε σκιερά μέρη στο σπίτι και προτιμήστε τον ανεμιστήρα αν δεν έχει καύσωνα. Όταν ανάβετε κλιματιστικό, κλείστε όλα τα παράθυρα.

5. Μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτο αν δεν είναι γεμάτο: Καταναλώνετε και ενέργεια, αλλά και νερό για λίγα πιάτα. Αν είστε μόνοι ή 2 σε ένα σπίτι, δοκιμάστε να πλένετε στο χέρι ή να προμηθευτείτε ένα μικρό πλυντήριο.

6. Επενδύστε σε μόνωση: Η κακή μόνωση αυξάνει την ενέργεια κατά 10-25% και συνεπώς τους λογαριασμούς. Μονώστε καλά τους τοίχους, αλλά και τα παράθυρά σας.

7. Μην αφήνετε την βρύση να τρέχει χωρίς λόγο: Σαπουνίστε πρώτα όλα τα πιάτα και ύστερα ξεπλύνετέ τα. Βουρτσίστε πρώτα καλά τα δόντια σας και ύστερα ανοίξτε τη βρύση.

8. Εξοικονομήστε χρόνο στη μαγειρική: Εδώ και χρόνια έχουμε τη χύτρα για να εξοικονομούμε χρόνο στη μαγειρική. Όμως, παράλληλα μειώνουμε το χρόνο χρήσης ρεύματος στο μισό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη χρήση συσκευών ατμού.

9. Πλύνετε τα ρούχα σας με κρύο νερό: Αν τα ρούχα σας δεν είναι πολύ λερωμένα, επιλέξτε μια κρύα πλύση.

10. Χρησιμοποιήστε λιγότερο θερμοσίφωνα: Μειώστε τον χρόνο που κάνετε μπάνιο. Μπορεί να αποτελεί δύσκολη αλλαγή, αλλά θα σταδιακά θα δείτε διαφορά ακόμα και στον λογαριασμό σας. Επίσης, αν τώρα μετακομίζετε σε νέο σπίτι, αναζητήστε ένα με ηλιακό θερμοσίφωνα. Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35