Κάντε Μπαγιόκο… πριν είναι αργά!!!


Ίσως επειδή θεωρείται λέξη της αργκό, το μπαγιόκο δεν το έχει κανένα γενικό λεξικό, νεότερο ή παλαιότερο, μόνο από τα λεξικά της πιάτσας. Μπαγιόκο είναι τα χρήματα, και μάλιστα τα...


πολλά χρήματα μπαγιοκλής, ο παραλής. «Κάνω μπαγιόκο» σημαίνει «κάνω κομπόδεμα, συγκεντρώνω ένα αξιόλογο ποσό». Υπάρχει και η απόχρωση των χρωμάτων που είναι κρυμμένα για κάθε ενδεχόμενο στην Αντιποίηση αρχής, ο Αλεξ. Κοτζιάς γράφει για μια γριά που είχε κρυμμένο στο στρώμα της «χρυσό μπαγιόκο από την καταστροφή της Σμύρνης».

Η λέξη υπάρχει σε κάμποσα ρεμπέτικα τραγούδια, με γνωστότερο το Δυο μάγκες μες στη φυλακήτου Κώστα Τζόβενου, οι οποίοι, για να πείσουν τον διευθυντή να κάνει στραβά μάτια, υπόσχονται «μη μιλάς και κάνε μόκο, θα σου ξηγηθώ μπαγιόκο».

Το μπαγιόκο ετυμολογείται από το ιταλικό baiocco, που ήταν ένα χάλκινο παπικό νόμισμα ευτελούς αξίας. Βέβαια, το σημερινό μπαγιόκο δηλώνει μεγάλο ποσόν, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο στο λεξιλόγιο του χρήματος – ούτε ο παράς ήταν κανένα μεγάλο νόμισμα, αλλά παραλής είναι ο πλούσιος.


(Λέξεις που χάνονται, του Νίκου Σαραντάκου, από το ΒΗΜΑ)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35