Έθαψαν... τον Ερμή του Πραξιτέλη!!!

Του Παύλου Ανδριά



 Συζητώντας με τους γεροντότερους και μελετώντας  σχετικά συγγράμματα που αφορούσαν την εποχή εκείνη, εύκολα μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια...


της Κατοχής στη χώρα μας!

Έτσι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι έκαναν παράνομες ανασκαφές σε όλη σχεδόν τη χώρα και ειδικά εκεί που υπήρχαν αρχαία, βάσει  ιστορικών μαρτυριών.

Όπως ήταν φυσικό, ότι ευρήματα έβρισκαν, τα έστελναν στη Γερμανία με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ  κατά την αναχώρηση τους ειδικά από την Αθήνα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αρχαιότητες, καταστρέφοντας αγάλματα και αγγεία με πυροβολισμούς και με ξιφολόγχες!

Στην Αρχαία Ολυμπία όμως, κάποιοι που πραγματικά αγαπούσαν τούτη τη χώρα και λάτρευαν τον τόπο τους και την ιστορία του, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, φρόντισαν και έθαψαν ότι πολύτιμο είχαν…

Όλα τα αγάλματα, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη του Παιωνίου, τα Αετώματα των Κενταύρων, οι Άθλοι του Ηρακλή κ.α, εν αγνοία των κατακτητών, μες το σκοτάδι της νύχτας «θάφτηκαν» κάτω από το δάπεδο του Παλιού Μουσείου και έτσι διασώθηκαν.


Σε αυτούς λοιπόν τους «κάποιους», τους ήρωες, όπως δίκαια έτσι αξίζουν να τους αποκαλούμε, οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ καθώς χάρη σ’ αυτούς συνεχίζουμε να περηφανευόμαστε για τον πολιτισμό μας… όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν ότι έχει άρωμα Ελλάδας!!!



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35