“Όχι” φορέων του χώρου στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου...


Συγγραφείς και φορείς του βιβλίου λένε "όχι" στην κατάργηση της ενιαίας τιμής που "προστατεύει τον πλουραρισμό και την πολυφωνία των ιδεών".

Την πλήρη διαφωνία τους για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, εξέφρασαν...


η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη «Στοά του Βιβλίου».


Η ενιαία τιμή προστατεύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, το ποιοτικό και αντιεμπορικό βιβλίο, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη πολλών σημείων πώλησης, υποστήριξαν η Εταιρεία Συγγραφέων, διά της γενικής γραμματέως Αγγελικής Στρατηγοπούλου, οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης και οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Αθανάσιος Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας και της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος.

Γι’ αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση, όπως τόνισαν, ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες 13 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν το νόμο περί ενιαίας τιμής, ενώ η Ελλάδα παραδόξως καλείται να τον καταργήσει.

Τι είναι η ενιαία τιμή

Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύ έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης.

Το σύστημα αυτό εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997, με τον νόμο 2557/1997, κατά το πρότυπο της προϋπάρχουσας γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang).

Σκοπός του συστήματος της ενιαίας τιμής είναι κυρίως η αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού στη διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα.


Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, παρέστησαν, επίσης, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα, Γιάννης Κιουρτσάκης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιώργος Ρωμαίος, Ελένη Τορόση, Φίλιππος Φιλίππου κ.ά. (ΑΠΕ, ΕΚΕΒΙ)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35