Παράξενες ελληνικές παροιμίες…


Τόσο η ελληνική γλώσσα όσο και η ελληνική μας παράδοση, είναι άμεσα συνυφασμένες με τις παροιμίες. Οι παροιμίες, είναι σύντομα αποφθέγματα που τις περισσότερες φορές εκφράζονται με «αλληγορικό τρόπο». Συνήθως έχουν την μορφή κάποιου δίστιχου. Η προέλευση των...


παροιμιών, μπορεί να είναι είτε από έναν αρχαίο λαϊκό μύθο, ή και από κάποια φράση ενός ιστορικού προσώπου ή ένα ιστορικό γεγονός.
Στο άρθρο αυτό σας παραθέτουμε μερικές περίεργες και όχι και τόσο γνωστές ελληνικές παροιμίες καθώς και την σημασία τους.



Μήνας που δεν έχει «ρο», ρίξε στο κρασί νερό.

(Αυτό σημαίνει, ότι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο, μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές και να είναι ξένοιαστος. Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, οφείλει να δουλεύει)


Η αλεπού είχ’ εργατιά και εκείνη ακριδολόγαγε.

(Αυτό δείχνει την αναβλητικότητα κάποιου. Το λέμε για κάποιον που ενώ έχει να κάνει δουλειά, εκείνος την αφήνει για αργότερα.. και ισχυρίζεται ότι ο λόγος που δεν την κάνει είναι γιατί την εξετάζει με λεπτομέρεια)


Ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει.

(Αυτό δίνεται συνήθως σαν απάντηση όταν δεν θέλουμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα σε κάτι)


Το δέντρο που έχει τον καρπό, όλο πετροβολιέται.

(Αυτό σημαίνει, ότι ο άνθρωπος που έχει αξία είναι και αυτός που ζηλεύουν οι άλλοι και ασχολούνται μαζί του)


Ο διάβολος γίδια δεν είχε και τυρί επούλαγε.

(Αναφέρεται σε κάποιον που καταφέρνει να κλείσει εμπορικές συμφωνίες και πωλήσεις χωρίς πραγματικά να έχει αυτά που υπόσχεται)


Αυγό να πάρεις απ’ αυτόν, δεν έχει κρόκο μέσα.

(Σημαίνει εξαπάτηση. Την χρησιμοποιούμε για έναν άνθρωπο που δεν είναι αξιόπιστος)


Αν κλωτσάς τα γονικά σου, θα το βρεις απ’ τα παιδιά σου.

(Δείχνει ότι άνθρωπος που παίδεψε τους γονείς του, θα παιδευτεί και εκείνος από τα δικά του παιδιά. Ότι έκανε θα το βρει μπροστά του)


Τα καλά του Γιάννη θέμε και τον Γιάννη δεν τον θέμε.

(Αναφερόμαστε σε κάποιον που θέλει μόνο τα καλά από κάποιον άλλο χωρίς όμως να θέλει πραγματικά και τον ίδιο. Για παράδειγμα μια γυναίκα που θέλει απ’ τον πλούσιο σύζυγο το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα ταξίδια.. αλλά τον ίδιο δεν τον θέλει. Θέλει από κείνον μόνο υλικά αγαθά)


Όποιον λόγο πεις, τέτοιον και θα ακούσεις.

(Σημαίνει ότι όπως μιλάμε και συμπεριφερόμαστε στους άλλους, έτσι και οι άλλοι θα συμπεριφερθούν σε εμάς)


Πολλές φορές η λογική με την καρδιά μαλώνει, γιατί το θέλει η καθεμιά δικό της το τιμόνι.

(Έχει να κάνει με τις περιπτώσεις εκείνες που είμαστε σε δίλημμα και δεν ξέρουμε τι πρέπει να αποφασίσουμε. Ποια φωνή να ακολουθήσουμε; Εκείνη της λογικής που μας λέει να μην κάνουμε κάτι, ή εκείνη του συναισθήματος που μας λέει να προχωρήσουμε και ότι γίνει;)


Γάιδαρος είναι γάιδαρος, ας εφορεί και σέλλα και η γριά και αν εμορφίζεται δεν γίνεται κοπέλα.


(Δείχνει πως ότι και αν κάνει ένας άνθρωπος – χαρακτήρα δεν αλλάζει. Όσο και αν αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση, στην πραγματικότητα μέσα του έχει παραμείνει ο ίδιος) (my-family)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35