Μονομερίδα


Η μονομερίδα είναι μικρό δηλητηριώδες φίδι που το δάγκωμά του θεωρείται θανατηφόρο. Για την ετυμολογία. Ο Πάπυρος λέει ότι προέρχεται από το μονήμερος > μονημερίδα, επειδή το φίδι έχει ζήσει μόνο μία μέρα και η δραστικότητα του δηλητηρίου του δεν...


έχει αμβλυνθεί από την επίδραση των ηλιακών ακτίνων. Πιο πιθανό μου φαίνεται να προέρχεται από το ότι όποιον δαγκώσει η μονομερίδα έχει μια μέρα ζωής. Η λέξη ακούγεται  τουλάχιστον στην Ήπειρο, στα Επτάνησα και την Δυτική Στερεά.


Την λέξη την χρησιμοποιεί ο Βαλαωρίτης που βάζει την Κυρά – Φροσύνη να λέει: «Αν μ’ έκανεν η μάνα μου οχιά, μονομερίδα, θα σε φιλούσα, πίστεψε, Βεζίρη, μες στο στόμα» και στον «Αθανάση Διάκο: «και σα μονομερίδα από να αρμό στον άλλονε κρυφά –κρυφά χωνεύει και μου ρουφάει υην δύναμη». Ο ίδιος υποσημειώνει ότι, επειδή η μομομερίδα έχει πλατιά την ουρά, πίστεψαν πως είναι δικέφαλη. Σε διήγημα του Χριστοβασίλη, διαβάζω:  «σα να τον είχε τσιμπήσει στην καρδιά οχιά πικρή, η κακή μονομερίδα».


Πολύ συχνά ακούγεται μαζί με την οχιά: «οχιά και μονομερίδα να σε φάει», κατάρα ή «οχιά και μονομερίδα» σκέτο σαν στερεότυπη απάντηση (ατάκα) στο επίμονο ή δυσάρεστο «όχι» του συνομιλητή μας (πρβλ. Το κοντινότερο «οχιά κι αστρίτης». Στις μέρες μας, έχω δει την μονομερίδα να χρησιμοποιείται σε ευφυή λογοπαίγνια με την μονομέρεια και την ημερίδα.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35