Σάιμον Κρίτσλεϊ: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα...


Πέφτει αύριο η αυλαία του 23ο Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται Αθήνα από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου. Τα εγκαίνια έγιναν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Επί έξι μέρες σύνεδροι από όλον τον κόσμο προέβησαν σε ανακοινώσεις πάνω σε μια σειρά από θεματικές με βασικό κορμό την φιλοσοφία ως τρόπο ζωής...Οι περισσότερες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ωστόσο κάποιες από αυτές διεξάγονται στα σημεία όπου οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έγραφαν, σκέφτονταν, ζούσαν. Η τελευταία συζήτηση στο συνέδριο χθες (Πέμπτη) ήταν μια ειδική συνεδρίαση με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Καλλιρρόης στης όχθες του Ιλισού πίσω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Ο χώρος αυτός συνδέεται με τον «Φαίδρο» του Πλάτωνα, που αναφέρεται ειδικότερα στον έρωτα, και έτσι οι εισηγήσεις ήταν σχετικές με το θέμα.


Μίλησαν ο καθηγητής Σάιμον Κρίτσλεϊ (Simon Critchey - Professor of Philosophy, The New School), η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου (Professor of Philosophy - University of Athens) και ο Τζόναθαν Λίαρ (Jonathan Lear - Professor of Philosophy, University of Chicago). Όλες οι ομιλίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά ο Σάιμον Κρίτσλεϊ - ο γνωστός Άγγλος φιλόσοφος - κατάφερε να κερδίσει το κοινό, όταν στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής του την Μεγάλη Βρετανία. Προς στιγμή κανείς δεν ήξερε που θα κατέληγε ο καθηγητής, ωστόσο πολύ σύντομα ο κόσμος στις όχθες του Ιλισού χειροκροτούσε. Ο Κρίτσλεϊ έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Αγγλία έχει ακόμη τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και στην Αθήνα, και πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους”. Ο βρετανός φιλόσοφος λίγο αργότερα είπε ότι “η στάση της Βρετανικής κυβέρνησης με εκπλήσσει. Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε ειδικός χώρος (για τα Μάρμαρα), τώρα όμως υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης!" (onalert)Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2023 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35