Στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης βρίσκονται οι γιατροί της χώρας μας, αφού ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς...
Επίσης χρωστά στο ιατρικό σώμα και τα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα για όλο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες γιατροί δούλεψαν απλήρωτοι και φορολογήθηκαν απλήρωτοι!
«Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεκάδες χιλιάδες γιατροί που δούλεψαν απλήρωτοι, φορολογήθηκαν απλήρωτοι, τώρα που ήρθε η ώρα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τριών χρόνων δεν θα τα πληρωθούν;» επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, και συνεχίζει:
«Καλούμε όλους τους πολιτικούς με τις όποιες πολιτικές ασκούν, να σεβαστούν το ύψιστο αγαθό της Υγείας, να μην το ευτελίσουν άλλο, να μην κλείνουν “πονηρά” το μάτι στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας, αλλά να αφουγκραστούν τον κάθε γιατρό της γειτονιάς, να σκύψουν στον λειτουργό Υγείας και τότε θα αντιληφθούν ότι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας ορίζεται μέσα από την αμφίδρομη σχέση του ασθενούς με τον θεράποντα γιατρό του».
Εν τω μεταξύ η μη πληρωμή των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεχείλισε το «ποτήρι» της υπομονής τους με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν σε επισχέσεις εργασίας... Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους πολίτες; Ότι, αν έχουν προγραμματισμένες εξετάσεις ή χειρουργεία, θα πρέπει να επαληθεύουν αν το ραντεβού τους θα πραγματοποιηθεί, καθώς το πιο πιθανό είναι να ακυρωθεί.
Οι εργαζόμενοι γιατροί δουλεύουν απλήρωτοι για τα νυχτερινά, τις Κυριακές και τις αργίες από τον Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα, ενώ η κατάσταση στη λειτουργία των κλινικών είναι τραγική. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στις περισσότερες κλινικές και στα τμήματα είναι τεράστιες. Έτσι, λοιπόν, αν χρειαστείς ΩΡΛ, ουρολόγο, νευρολόγο, νευροχειρουργό εκτός πρωινού ωραρίου, εκτός εργάσιμων ημερών, το πιο πιθανό είναι να μην βρεις.
Υπό διάλυση
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και καθετί στη χώρα τούτη, καταρρέει και η παροχή υγείας, η οποία είναι υποχρέωση της πολιτείας – έτσι τουλάχιστον αναγράφεται στο Σύνταγμα της χώρας –, πλέον δεν είναι δεδομένη.
Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι τραγική. Στα περισσότερα λείπουν στοιχειώδη υλικά (βαμβάκι, οινόπνευμα, γάζες κ.λπ.) ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών των σχετικών κονδυλίων. Μηχανήματα χαλάνε και δεν επισκευάζονται, ο εξοπλισμός δεν ανανεώνεται, πάγιες υποδομές απαξιώνονται μέρα με τη μέρα. Η ολοφάνερη εγκατάλειψη είναι αυτό που εισπράττουν εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες.
Η δέσμευση της κυβέρνησης με την τρόικα αφορά τη λεγόμενη συγχώνευση ολόκληρων νοσοκομείων. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία αποδόμησης μέχρι κλεισίματος των μικρότερων από αυτά, των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία θεωρείται από το σύστημα περιττό βάρος. Έτσι έχουμε τα τελευταία χρόνια την κατάργηση πάνω από 10.000 οργανικών κρεβατιών σε όλη τη χώρα, τον περιορισμό των αναπτυγμένων κλινών, τη συγχώνευση - κλείσιμο τμημάτων μέσα στο ίδιο νοσοκομείο.
Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που έκλεισαν δείχνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα «λουκέτων» είναι προ των πυλών. Ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές θα μείνουν ακάλυπτες, αφού στον «υγειονομικό χάρτη» η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει πλέον και τον ιδιωτικό τομέα. Για να φτάσει κάποιος σε νοσοκομείο θα πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα. Μάλλον τότε θα ’ναι πολύ αργά...
Ο αριθμός των νοσοκομείων που θα μείνουν είναι δεσμευτικός και μπορεί να πέσει μόνο προς τα κάτω. Σε αυτό το πλαίσιο η «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης για την Ικαρία και τη Λήμνο, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σ’ αυτά τα νοσοκομεία και των κατοίκων αυτών των περιοχών, είχε συνέπεια δύο επιπλέον συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην ηπειρωτική χώρα (πιθανότατα στην Αχαΐα και την Ήπειρο).
Ο συνωστισμός που παρατηρείται πλέον δεν αφορά μόνο το καθεστώς εφημερίας, αλλά τείνει να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της νοσοκομειακής λειτουργίας… (briefingnews)