Παίξε κουκλοθέατρο με ένα… σουρωτήρι!!!



Πως μπορεί ένα αντικείμενο να γίνει ένας «ήρωας» με ψυχή και άποψη;

Ποιος δεν έχει ζηλέψει τη νεράιδα και τοn Τζεπέτο που έδωσαν ψυχή στον Πινόκιο ή όταν ήταν μικρός δεν έχει αυτοσχεδιάσει για να παίξει;

Ίσως να το έχετε ξεχάσει άλλα όταν ήσασταν μικροί, δίνατε  ψυχή στα παιχνίδια σας. Τώρα παρακολουθείτε να το κάνουν τα παιδιά...



Να μιλάνε, να απαντάνε, να πλάθουν χαρακτήρες, να αλλάζουν φωνές  με διάφορα αντικείμενα το σπιτιού ή και με τις κούκλες ακόμα και με τα αυτοκινητάκια! Αφήστε που δεν υπάρχει παιδί που δεν κάνει "έφοδο" στην κουζίνα για να "ξεψαχνίσει" κουτάλες και ταπεράκια! 

Όλα στη φαντασία των παιδιών έχουν "φωνή" και "ζωή". Μάλλον είναι μαγικά τα χεράκια τους!

Όταν μεγαλώνουμε αυτό, ξαφνικά, χάνεται και η φαντασία στερεύει. Υπάρχει όμως τρόπος να βρεθεί ξανά. Υπάρχουν τεχνικές για αυτό.

Και για να φτιαχτεί μια κούκλα αλλά και για να «ζωντανέψει». Αυτό το χάρισμα που έχουν τα μικρά παιδιά, για τα μεγάλα παιδιά ονομάζεται κατασκευή και εμψύχωση κούκλας .

Κουκλοποιός και κουκλοπαίκτρια μαζί είναι η κ. Ευαγγελία Καμπουράκη που εκτός από το σχολείο όπου διδάσκει τα μικρά παιδιά, της αρέσει να ασχολείται και με αυτά, που το κρύβουν μέσα τους.  

Με αυτά που έχουν ως απωθημένο το κουκλοθέατρο  ή με δασκάλες που θέλουν να μάθουν ή με ανθρώπους που διαθέτουν το μεράκι.

Τα μαθήματα παραδίδονται στο συνεταιριστικό πολυχώρο «Το κουκούτσι» στο Ηράκλειο.

Στους "μαθητές" την πρώτη φορά ζητήθηκε να πάνε ένα κουζινικό . Κάποιος πήγε με ένα σουρωτήρι , άλλος με ένα μπρίκι, σημασία δεν είχε το αντικείμενο που κράταγαν στα χέρια , σημασία είχε  ότι αυτό πάνω στη «σκηνή ζωντάνεψε», είχε ένα ρόλο.

Την άλλη φορά οι κούκλες μπορεί να είναι από ύφασμα ή από εφημερίδα , αλλά λίγη σημασία έχει το υλικό. Μερικές φορές μάλιστα όσο περίεργο και αν «ακούγεται» αυτό, η κούκλα από μόνη της καθορίζει την εξέλιξη της ακόμα και την τροπή της υπόθεσης στο κουκλοθέατρο.



 « Πολλές φορές και η κούκλα σε οδηγεί από μόνη της. Ναι μεν εσύ την κρατάς στα χέρια σου και την ωθείς, αλλά πολλές  η κούκλα σου λέει από μόνη της, αυτά που θέλει και αυτά που μπορεί. Παίζει ρόλο το υλικό της ακόμα και ο χαρακτήρας της . Δεν αποφασίζεις εσύ πάντα απόλυτα, ασχέτως αν εσύ την κινείς . Η ίδια πρέπει να σου αφήνει τα περιθώρια της».

Στο μάθημα εκτός από την κατασκευή και την εμψύχωση της κούκλας γίνονται και αυτοσχεδιασμοί . Το ζητούμενο δεν είναι όμως να «ανεβεί»  μια παράσταση το ζήτημα είναι να πάρει «ζωή» η κούκλα.

Πληρ: Ευαγγελία Καμπουράκη (κουκλοθέατρο Ζλουχτήρια)
Πληροφορίες για "Το κουκούτσι" βρίσκετε εδώ ήεδώ (madeincreta)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35