Τραγωδία σε καταυλισμό φτωχών και κατατρεγμένων... στην κοιτίδα του πολιτισμού!!! (βίντεο)



Μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των δεκάδων κατοίκων του καταυλισμού πρώην σεισμοπλήκτων "Ερμής" σε περιοχή κοντά στα Χανάκια Πύργου, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ένας 52χρονος, αρκετά γνωστός στην κοινωνία του Πύργου, ο Άγγελος Αγγελακόπουλος, βρέθηκε νεκρός μέσα στο λυόμενo που διέμενε...


όταν ξέσπασε σε αυτό πυρκαγιά. Ο ίδιος από τη θέση που βρέθηκε απανθρακωμένος, φάνηκε πως προσπάθησε να βγει έξω από το φλεγόμενο "κουτί" αλλά λόγω της αναπηρίας του και των συνθηκών που επικρατούσαν, δεν τα κατάφερε και εγκλωβίστηκε μπροστά στην πόρτα.


Οι πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στο σημείο τον βρήκαν νεκρό, ενώ πολύ δύσκολο ήταν το έργο της κατάσβεσης καθώς οι φιάλες υγραερίου που ήταν στο χώρο και άλλα εύφλεκτα υλικά μετέτρεψαν το μεταλλικό λυόμενο σε κόλαση...

Ο Άγγελος Αγγελακόπουλος ήταν από τις γνωστές cult φιγούρες της πόλης του Πύργου. Εδώ και χρόνια, σχεδόν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, κυκλοφορούσε στην πόλη με την πατερίτσα του αφού στο ένα πόδι αντιμετώπιζε πρόβλημα (τον είχαν πυροβολήσει όπως λένε φίλοι του που τον γνώριζαν από παλιά).

Ο Άγγελος που πολλοί τον γνώριζαν με το παρατσούκλι «Καπνίσης» ήταν όπως λένε όσοι τον έζησαν, ένα «ωραίο αλάνι». Για πολλά χρόνια είχε βρει καταφύγιο στον καταυλισμό «Ερμής» αυτόν που είχε δημιουργήσει η Πολιτεία για τους σεισμόπληκτους μετά το 1993, στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται το μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας. Από εκεί έφυγε το 2004 και ο Άγγελος μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του καταυλισμού, για το «καλύτερο» μέρος που τους έλεγαν τότε οι φορείς της πόλης. 

Μια αγροτική έκταση κοντά στα Χανάκια και στα Βυτινέϊκα Πύργου. Εκεί σε ένα μικρό λυόμενο έμεινε για να ζήσει με ένα επίδομα Πρόνοιας. Πολλές φορές θα τον έβλεπες έξω να προσπαθεί να πουλήσει κάτι σα μικροπωλητής, κάθε Πάσχα είχε σταθερό πόστο για να πουλά κεριά, ή θα τον πετύχαινες σε κάποιο ταβερνείο να ευχαριστιέται την τελευταία απόλαυση που του είχε απομείνει το κρασί. 

Στο λυόμενο τελευταία δεν είχε ρεύμα. Έψαχνε τρόπους να δροσιστεί από την καυτή λαμαρίνα και τον υαλοβάμβακα της επένδυσης το καλοκαίρι, να ζεσταθεί μέσα σε αυτό το «ψυγείο» τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το παράπονό του όποτε πηγαίναμε για ρεπορτάζ εκεί το ‘λεγε και το ξανάλεγε…

Το βράδυ της Δευτέρας όμως ο Άγγελος ήταν χαρούμενος. Ήταν σα γιορτή για αυτόν. Είχε λάβει το πρωί το επίδομα της Πρόνοιας, είπαν οι φίλοι και γείτονές του. Μάλιστα πριν επιστρέψει και πάλι στο λυόμενό του στον καταυλισμό, πέρασε μέσα από κάποια στέκια του στην πόλη, να πληρώσει το «βερεσέ» που είχε αφήσει τόσο καιρό, περιμένοντας το επίδομα που ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες καθυστερούσε λόγω… κρίσης.

Πριν γυρίσει πίσω στον καταυλισμό, ο Άγγελος είχε φροντίσει να «καθαρίσει το πιάτο του» εκεί που είχε αφήσει υπόλοιπο… Και παράλληλα ψώνισε και μερικά πράγματα για φαγητό, λίγο κρασί, μικρά – μικρά που θα του έκαναν την καθημερινή… γιορτή. Αφού με τον πιο στενό του φίλο ήπιαν δύο ποτηράκια, εκεί στο κατώφλι του λυόμενου, είπαν καληνύχτα και μπήκε μέσα. 

Λίγο αργότερα οι γείτονες και φίλοι του, είδαν τις φλόγες να ξεπηδούν από το λυόμενο. Να πλησιάσουν ήταν δύσκολο, ήξεραν πως ο Άγγελος για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει χρησιμοποιούσε φιάλες υγραερίου… Το μόνο που μπορούσαν ήταν να καλέσουν την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Φτάνοντας εκεί οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια φωτιά που δεν έσβηνε, λόγω των εύφλεκτων υλικών. Παράλληλα άνοιξαν την πόρτα και αντίκρισαν τον 52χρονο να κείτεται νεκρός στο έδαφος. Εκεί δίπλα από την πόρτα, σα να είχε κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να βγει έξω στην αυλή του.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Πύργου ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έρευνα των αιτιών της πυρκαγιάς, κλήθηκε ο Ιατροδικαστής Πατρών κ. Γκότσης για την αυτοψία αργά τη νύχτα και την νεκροψία το πρωί της Τρίτης για να διαπιστώσει επίσημα τα ακριβή αίτια του θανάτου. 

Ο Άγγελος «έφυγε», οι κάτοικοι του καταυλισμού, έμειναν πίσω να καταριούνται τη μοίρα τους που τους έφερε σε εκείνο το χωράφι, όπου δρόμοι δεν φτιάχτηκαν ποτέ, υποδομές να ζήσουν ανθρώπινα δεν έχουν, κάποιοι όπως ο Άγγελος στερούνται και το ηλεκτρικό ρεύμα… Έναν καταυλισμό που η Πολιτεία «συντηρεί» κρυμμένο ανάμεσα σε καλαμποκιές, στάνες και καλλιέργειες ως «μίασμα», ως «γκέτο», έναν καταυλισμό που ζουν αρκετά μικρά παιδιά, στις χειρότερες συνθήκες… (ilialive)


... και όλα αυτά, μερικά χιλιόμετρα πριν την κοιτίδα του πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία! Εύγε σε όλους αυτούς που «αγωνίζονται» για την καταστροφή αυτής της χώρας, αλλά και μπράβο σε όλους εκείνους που τους συντηρούν με την ψήφο τους.

«Αντίο» φίλε Άγγελε...

 




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35