Ελληνική σημαία… με ταυτότητα!!!



Ο «τρανός» Γενάρης πέρασε και άφησε ειδήσεις. Σ’ όλο τον κόσμο να γίνουν γνωστές και απ’ το νου μας αποδεκτές. Γεννήσεις, θάνατοι πολλοί, γάμοι και γεγονότα, άλλα γνωστά και ξακουστά, άλλα στη μνήμη ξεχασμένα...



Στην Ελλάδα το 1923 στις 18 του μήνα, καθιερώνεται το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο που θα ισχύσει από τις 16/2. Έτσι για εκείνη τη χρονιά, αυτή η ημερομηνία θ’ αλλάξει και θα είναι από εκεί και πέρα η 1ηΜαρτίου.

Μια μέρα μετά και μετά από κάτι χρονάκια, το 1947, στο νότιο Ευβοϊκό συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό! Ο «Ελληνικός Τιτανικό»! Όχι δεν αστειεύομαι, δεν σας κάνω πλάκα. Έτσι ονομάσανε την ναυτική τραγωδία του ατμόπλοιου «Χειμάρα», που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Πειραιά και βυθίστηκε μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Μέσα σ’ αυτό, επέβαιναν 544 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα, ανάμεσά τους 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.

Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της συμπρωτεύουσας στις 19 του μήνα του 1953, καθώς επίσης μια μέρα μετά η Ελένη Σκούρα, είναι η πρώτη Ελληνίδα που διαβαίνει το Κατώφλι της Βουλής.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, κάτι είχε συμβεί πολλά χρόνια πριν. Η Ελλάδα να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό συνέβη το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Αγώνα όμως κάναμε και μάλιστα Ολυμπιακό μέσα στο καταχείμωνο του 1924. Ναι καλά διαβάσατε. Στις 25 Ιανουαρίου του 1924 γίνονται οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας και μάλιστα παίρνουν μέρος 300 αθλητές από 16 χώρες εκ των οποίων 13 γυναίκες, παρακαλώ.

Σημαία Ελληνική δεν ξέρω αν υψώσαμε σ’ εκείνους τους αγώνες. Το μόνο που ξέρω να σας πω είναι για τη μορφή, το στυλ και τον τύπος της. Εννιά λωρίδες μπλε και άλλες τόσες οι λευκές, με το σταυρό, όχι στο χέρι, αλλά στο άνω άκρο αριστερά, τι είναι; Η Ελληνική Σημαία, φυσικά! Ο Ενιαίος αυτός τύπος της Εθνικής μας σημαίας καθιερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1979.

Τρία χρονάκια πριν καθιερώθηκε επισήμως η δημοτική γλώσσα στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του αείμνηστου φυσικά, έπειτα από εισήγηση του τότε Υπουργού Παιδείας, Γεώργιου Ράλλη.

Τώρα, αν μας έκανε καλό, ο χρόνος μας το δείχνει. Τον ντουβρουζά τον πάθανε τα καημένα τα παιδάκια, που από περισπωμένες, δασείες, υποτείνουσες και τα σχετικά προσγειώθηκαν ανώμαλα στον τόνο!


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35