Τα βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα… στο γραφείο της Κάλλης

Τα βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα… στο γραφείο της Κάλλης

Ενόψει καλοκαιριού αποφάσισα να επιλέξω τους αγαπημένους μας συγγραφείς, που όλα αυτά τα χρόνια έχω διαβάσει και έχουν λατρέψει τα παιδιά μου, αγωνιώντας κάθε φορά να διαβάσουν το επόμενο βιβλίο τους…

αχινος

Είναι κάποιοι συγγραφείς που αφήνουν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων.  Σαν και αυτό της Ιωάννας Μπαμπέτα. Η γραφή της έχει ξεχωρίσει και αγαπηθεί από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ξεχωρίζει για το χιούμορ, την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, τις έξυπνες ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, το πλούσιο και εύστοχο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, προσαρμοσμένο στην ηλικία που απευθύνεται.

Στο γραφείο του Aylogyros news έχουν έρθει πολλά βιβλία της και κάποια που δεν ήρθαν, έχουν αγοραστεί ή  δανειστεί από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Καθώς ο πρώτος βιβλιόφιλος της οικογένειας της έχει αδυναμία! Και ακολούθησε και η μικρή της οικογένειας διαβάζοντας επιλεκτικά τίτλους βιβλίων της.

Σας παρουσιάζω αυτά που ήρθαν στο γραφεί της Κάλλης,  καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η συντροφιά ενός καλού βιβλίου που θα αγγίξει την ψυχή του μικρού αναγνώστη, είναι ένα λιθαράκι για τη φιλαναγνωσία, ένα λιθαράκι για να έχουμε ενεργούς αναγνώστες και… που ξέρετε και μελλοντικούς συγγραφείς ή εικονογράφους!!!

μπα1

Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο που ήρθε στο γραφείο μου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. «Το πείσμα ενός ιππότη» σε εικόνες Αιμιλίας Κονταίου, για παιδιά από 4 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς από τη σειρά «Ιστορίες του Αρθούρου και της Ερμιόνης».

Είναι ένας ακόμα τίτλος της σειράς «Ιστορίες του Αρθούρου και της Ερμιόνης», που μιλά για τον κόσμο και τα συναισθήματα των παιδιών. Το συγκεκριμένο μιλά για το πείσμα των παιδιών και πόσα ωραία πράγματα χάνουν όταν το ακολουθούν ευλαβικά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ό Αρθούρος είναι τόσο πεισματάρης που χάνει τόσο όμορφες στιγμές από τη ζωή του… Μέχρι που μπαίνει στη ζωή του ο Παντελής, ένας γάιδαρος ακόμα πιο πεισματάρης από αυτόν! Πιο πείσμα θα νικήσει; Του Αρθούρου ή του Παντελή; Ποιος θα πάρει το μάθημά του;

Πόσες φορές έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας από τα πείσματα των παιδιών, να πιούν το γάλα τους, να φάνε ότι και όποτε θέλουν, να μην ακολουθήσουν σε μια βόλτα, να μην συμμετέχουν σε ένα οικογενειακό παιχνίδι και πόσα άλλα. Άραγε τι αισθάνονται και πεισμώνουν; Μήπως θέλουν να μας πουν κάτι άλλο με το πείσμα τους; Η τιμωρία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης… αλλά ποιος; Ο Παντελής ο γάιδαρος!!! Από το βιβλίο «Το πείσμα ενός ιππότη» της Ιωάννας Μπαμπέτα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνει οδηγό για το πώς αντιμετωπίζουμε το παιδί όταν πεισμώνει, τους λόγους που μπορεί να πεισμώσει, πως μπορούμε να διαχειριστούμε ένα τέτοιο παιδί, πως θέτουμε όρια και όχι τιμωρίες, πως το βοηθάω να συνεργάζεται,  κ.α., από την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Καλλιακούδη.

Άλλοι δυο τίτλοι της σειράς είναι οι παρακάτω:

«Τα συναισθήματα μιας μάγισσας» εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου

https://www.aylogyrosnews.gr/vivlioapopseis/o-avlogyros-diavazei/20012-ta-synaisthimata-mias-magissas-tis-ioannas-bampeta?fbclid=IwAR1shISt_CQaptac5CiOvRFT8gvnujxmD6QJMDS061bqjzv3uUWPGmWhbBs

«Οι καλημέρες ενός ιππότη» εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου,

https://www.aylogyrosnews.gr/vivlioapopseis/o-avlogyros-diavazei/20026-oi-kalimeres-enos-ippoti-tis-ioannas-bampeta?fbclid=IwAR3bMzvKDhCNYLUqHHIfGqqc_RKsjRMya3CTMnbs7OCUneiIjLL9wS13jts

μπα2

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν και τα παρακάτω βιβλία:

«Οι ντετέκτιβ της βεράντας» εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη για παιδιά από  8 ετών.

https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/vivlio/20952-oi-detektiv-tis-verantas-tis-ioannas-bampeta-stin-prothiki-tis-avlis-mas

Ένα βιβλίο για την αξία της φιλίας, την οικογένεια, την αγάπη για τα ζώα, την μοναξιά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Γεμάτο σασπένς, ανατροπές, ξεκάθαρα μηνύματα και συναισθήματα.

Η περιπέτεια και η γνωριμία των δυο αυτών ηρώων ξεκίνησαν από το βιβλίο της Ιωάννας «Διακοπές στη βεράντα» σε εικονογράφηση της Φωτεινή Τίκκου για παιδιά από 8 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2016/05/blog-post_11.html

Ένα βιβλίο για την αγνή φίλια, την συντροφικότητα, την μοναξιά της πόλης, την αξία των καλοκαιρινών διακοπών, την «φυλάκιση» σε ένα διαμέρισμα και τους τρόπους διεξόδων που μπορούν να βρουν τα παιδιά με τη φαντασία και την αγάπη που έχουν μέσα τους.

«Φίλες χωρίς αρχή και τέλος» εικονογράφηση Ράνια Βαρβάκη για παιδιά από 9 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2020/07/blog-post_12.html

Μια ιστορία για την κολλητή μας, για την αδερφική μας φίλη… Σκεφτείτε τι κάνατε μαζί της  στα χρόνια της προ εφηβείας, τις σκέψεις, τις σκανδαλιές, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα που μοιραστήκατε;;; Αυτό το βιβλίο θα σας τα θυμίσει όλα!!! Καθώς θα περάσει και το μήνυμα στα παιδιά για την αξία την αγνής & πραγματικής φιλίας…

«Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα» εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη για παιδιά από 7 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2018/03/blog-post_13.html

Η έπαρση και η πρωτιά είναι δυο αλληλένδετα χαρακτηριστικά του ήρωα του βιβλίου. Μερικές φορές στη ζωή μας ανατρέπονται καταστάσεις και πράγματα και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτι που μέχρι τώρα δεν είχαμε ζήσει. Θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια ήττα, όταν παντού και πάντα είμαστε πρώτοι; Ο εγωισμός, η εμμονή, ο ανταγωνισμός, η απομόνωση… άσχημα συναισθήματα για ένα παιδί. Τι ρόλο παίζει οι οικογένεια σε όλο αυτό; Δύσκολη η μοναξιά της πρωτιάς…

«Παραμύθια με καρπούζι» εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για παιδιά από 6 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2019/09/blog-post_23.html

«Το κατσικάκι με την γραβάτα» εικονογράφηση  Χρύσας Σπυρίδωνος για παιδιά από 3 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2019/03/blog-post_27.html

«Το όνειρο της Μανταλένας» εικονογράφηση Χρύσας Σπυρίδωνος για παιδιά από 7 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2019/01/blog-post_27.html

«Βοήθεια, αχινός!» εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού για παιδιά από 6 ετών.

http://aylogyros.blogspot.com/2017/08/blog-post_67.html

μπα3

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία:

«Ένα τριαντάφυλλο για την δασκάλα μου» εικονογράφηση Λίλα Καλογερή για παιδιά από 3 ετών.

https://aylogyros.blogspot.com/2019/10/blog-post_97.html 

Ένα τρυφερό βιβλίο για το πραγματικό νόημα των δώρων που είναι αληθινά μόνο όταν ετοιμάζονται με αγάπη. Από τα πρώτα βιβλία της συγγραφέας που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα. Ένα βιβλίο για την αθωότητα, την ανεκτίμητη αξία των δώρων όταν δίνονται από καρδιάς, την αγάπη για το δάσκαλο, τα ζωή στο σχολείο. Μια γλυκιά ιστορία γεμάτη συναισθήματα… αθώα, αγνά και ουσιαστικά!

«Λέξη σαν μύγα» σε εικόνες της  Μάρω Αλεξάνδρου για παιδιά από 3 ετών, κυκλοφορεί απο Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

http://aylogyros.blogspot.com/2016/08/blog-post_90.html

μπα4

Από τη σειρά «Γνωρίζω τη μυθολογία» για παιδιά από 2 ετών, σε εικόνες του Θάνου Τσίλη και κείμενο της Ιωάννας Μπαμπέτα, στο γραφείο της Κάλλης ήρθαν οι παρακάτω τίτλοι:

«Οδύσσεια»

https://aylogyros.blogspot.com/2019/07/blog-post_23.html

«Τα τέρατα της Μυθολογίας»

 https://aylogyros.blogspot.com/2020/07/blog-post_1.html

«Ο Δούρειος Ίππος»

https://aylogyros.blogspot.com/2019/01/blog-post_296.html

Μεστά νοήματα, σύντομος λόγος, δομημένη ιστορία με όλα τα γεγονότα, στιχάκια με ομοιοκαταληξία που βοηθά τον μικρό αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο. Εντυπωσιακή εικονογράφηση, έντονα χρώματα, καλοσχηματισμένα χαρακτηριστικά προσώπων και λεπτομερειών, σε όλα τα βιβλία της σειράς.

Μια ρομαντική έφηβη με επαναστατικά στοιχεία, καλλιτεχνικές ανησυχίες και φιλοδοξίες, ονειρευόταν να γίνει ντετέκτιβ ή συγγραφέας. Και νομίζω ότι τα κατάφερε και τα δυο!

https://aylogyros.blogspot.com/2020/05/blog-post_86.html

μπα5

 

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35