«Τα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου»… στο γραφείο της Κάλλης

«Τα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου»… στο γραφείο της Κάλλης

Ενόψει καλοκαιριού αποφάσισα να επιλέξω τους αγαπημένους μας συγγραφείς ή και σειρές βιβλίων, που όλα αυτά τα χρόνια έχω διαβάσει και έχουν λατρέψει τα παιδιά μου.

Ποιος είναι ο πιο ευφάνταστος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά την κλασική παγκόσμια λογοτεχνία;

Μια αγαπημένη σειρά μας, είναι αυτή των Εκδόσεων Παπαδόπουλος «Μικρά και Μεγάλα Κλασικά», για παιδιά από 6 ετών, του Αντώνη Παπαθεοδοούλου, σε εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή. Μια σειρά που ο μικρός αναγνώστης γνωρίζει μεγάλα έργα σπουδαίων συγγραφέων της κλασικής λογοτεχνίας.

Μια εξαιρετική σειρά για μικρά και μεγάλα παιδιά!!! Το κείμενο δεν κουράζει, χωρίς φλυαρίες και δυσνόητες, βαρύγδουπες  λέξεις, ο μικρός αναγνώστης κάνει βουτιά στις σελίδες του και το απολαμβάνει. Χιούμορ, περιπέτεια και γνώση, ένας τρόπος γραφής που θα κάνει τους μικρούς φίλους να λατρέψουν τα κλασικά αυτά σπουδαία έργα.

Η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή κάθε φορά μας μαγεύει, αποτυπώνοντας σε κάθε έργο ένα ευφάνταστο σκηνικό και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.  Με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ξεχωριστές πινελιές, έντονα χρώματα, εικόνες δράσεις, ζωγραφίζει τις σελίδες με ένα μαγευτικό τρόπο. Μόνο αν το ξεφυλλίσεις … θα σου κινήσει την περιέργεια να το διαβάσεις!

1

Σας παρουσιάζω τα βιβλία της σειράς που βρέθηκαν στο γραφείο μου:

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

https://aylogyros.blogspot.com/2019/07/blog-post_22.html

Η πολυαγαπημένη ιστορία σε μια απόδοση που διατηρεί τα μαγικά στοιχεία της αυθεντικής ιστορίας ενώ ανανεώνεται χάρη στο μοναδικό συγγραφικό ύφος του Αντώνη Παπαθεοδούλου και το πολύχρωμο, εντυπωσιακό κόσμο που δημιουργεί η Ιρις Σαμαρτζή για την περιπλάνηση της Αλίκης.

«Μικρές κυρίες»

http://aylogyros.blogspot.com/2019/12/blog-post_53.html

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας, με τη μοναδική ματιά του Αντώνη Παπαθεοδούλου, θα ταξιδέψει τους αναγνώστες στον συγκινητικό κόσμο των τεσσάρων κοριτσιών, μέσα από τις χαρές και τις λύπες τους, τις δυσκολίες της ζωής τους και τον πλούτο της καρδιάς τους. Η εικονογράφος ζωγραφίζει ιδιαίτερες εικόνες εμπνευσμένη από την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία. Αρκετές λεπτομέρειες δίνοντας έμφαση στον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης των ηρώων. Τα δωμάτια των κοριτσιών θυμίζουν κουκλόσπιτα!!!

«ΔΡ. ΝΤΟΥΛΙΤΛ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων»

http://aylogyros.blogspot.com/2020/08/blog-post_32.html

Η προσεγμένη διασκευή του λογοτεχνικού βιβλίου αναδεικνύει τον βασικό χαρακτήρα και τα κεντρικά σημεία του έργου, σκιαγραφώντας με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τον Δρ. Ντούλιτ τόσο ξεχωριστό αλλά και αγαπητό στα ζώα. Η εικονογράφος αποτυπώνει το σκηνικό και την ατμόσφαιρα του βιβλίου ζωγραφίζοντας εικόνες γεμάτες δράση και χρώματα, ξεχωριστές λεπτομέρειες και αστείες εκπλήξεις!

Ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο των ζώων σε μια πολύχρωμη περιπέτεια στην Αφρική!

«Η Μαύρη Καλλονή»

https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/vivlio/19927-i-mayri-kalloni-tou-antoni-papatheodoylou-stin-prothiki-tis-avli-mas

Η διασκευή φωτίζει τα πιο ξεχωριστά σημεία του κλασικού λογοτεχνικού έργου, προβάλλοντας με διακριτικό τρόπο σημαντικά μηνύματα που αφορούν σε πρώτο επίπεδο τα δικαιώματα των ζώων και σε δεύτερο την ισότητα των ανθρώπων και άλλες πολύτιμες αξίες. Όπως το να παλεύουμε και να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Η μαγευτική εικονογράφηση μας ταξιδεύει σε ένα άλλο κόσμο. Εκπληκτικά τοπία στην πόλη και στην εξοχή,  άμαξες, λεπτομέρειες στις κινήσεις των αλόγων… ζωντανεύουν το βιβλίο!

«Το νησί των θησαυρών ή από τις πειρατικές ιστορίες, η πιο πειρατική»

https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/vivlio/20692-to-nisi-ton-thisavron-i-apo-tis-peiratikes-istories-i-pio-peiratiki-tou-antoni-papatheodoylou-stin-prothiki-tis-avlis-mas

Μια ακόμα εξαιρετική διασκευή από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που αναδεικνύει ως συνήθως τα πιο σημαντικά σημεία του βιβλίου ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας. Με αρκετές δόσεις χιούμορ και ένα καταιγισμό περιπετειώδη σκηνών με αφετηρία το Λιμάνι του Μπρίστολ, ξεκινά το ταξίδι με τους πιο τρομερούς πειρατές, εντυπωσιακά καράβια, ταλαιπωρημένους ναυαγούς και μυστικούς χάρτες. Η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή κινηματογραφική, με πολύχρωμες εικόνες, εξωτικά τοπία, ξύλινα ιστιοφόρα, αναδεικνύει με ξεχωριστό τρόπο, μικρές λεπτομέρειες που ζωντανεύουν στην κάθε σελίδα την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία.

«Δον Κιχώτης ή ο ιππότης που βγήκε από τα βιβλία για να αλλάξει τον κόσμο»

https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/vivlio/22171-don-kixotis-i-o-ippotis-pou-vgike-apo-ta-vivlia-gia-na-allaksei-ton-kosmo-tou-antoni-papatheodoylou-stin-prothiki-tis-avlis-mas

Αγαπημένος ήρωας πολλών παιδιών για πολλά χρόνια! Οι ιστορίες για ιππότες ούτως ή άλλως είναι διαχρονικές και αγαπητές!  Μια ακόμα υπέροχη διασκευή που θα κάνει τους αναγνώστες να ονειρευτούν, να γελάσουν, να συγκινηθούν με το πάθος, την ευγένεια και την επιμονή του αξιαγάπητου Δον Κιχώτη!

Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

2

Στη σειρά «Μικρά Ταξίδια με φαντασία του Ιούλιου Βέρν»,   τα παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, θα γνωρίσουν τα έργα του, με κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Στο γραφείο μου ήρθε του βιβλίο

«Η σχολή των Ροβινσώνων ή πως να τα έχεις όλα»

https://aylogyros.blogspot.com/2019/04/blog-post_33.html

Ο ξεχωριστός τρόπος που ο συγγραφέας αποδίδει κάθε φορά έργα σπουδαίων δημιουργών σε κείμενα προσαρμοσμένα για παιδιά, τον έχουν κάνει αγαπητό και πρώτο στις βιβλιοπροτιμήσεις των παιδιών. Οι εικόνες για μια ακόμα φορά εκπληκτικές μεταφέροντας μας την ομορφιά των εξωτικού τοπίου και στις ευφάνταστες κατασκευές που μηχανεύεται ο ήρωας για να κάνει τη ζωή εκείνου και του δάσκαλού του πιο εύκολη.

3

Λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά ένα ακόμα βιβλίο των Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίρις Σαμρτζή. Αυτή τη φορά για μικρότερα παιδιά, εκεί κάπου στα 3.

«Στην ουρά για την Κιβωτό»

https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/vivlio/22265-stin-oura-gia-tin-kivoto-tou-antoni-papatheodoylou-tis-iridas-samartzi-stin-prothiki-tis-avlis-mas

Μια υπέροχη και παράλληλα ανατρεπτική ιστορία με πολλαπλές αναγνώσεις, που ξεχωρίζει για την ευρηματικότητά και το χιούμορ. Μια ωδή στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες και οι μύθοι στη ζωή μας. Αλλά και στο πώς οι πιο μικροί ερμηνεύουν τα λεγόμενα των μεγαλύτερων.

Όλες οι εικόνες του βιβλίου, όλα τα ζωάκια που πρωταγωνιστούν είναι φτιαγμένα από την Ίριδα με την τεχνική του κολάζ, χρησιμοποιώντας αληθινά, παλιά εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων που συγκέντρωσαν με τον Αντώνη απ’ όλη την Ευρώπη. Με μια έκπληξη στο εσωτερικό του βίβλου: ένα τετράπτυχο που ανοίγει για να ξεδιπλώσει άλλες πτυχές της ιστορίας.

popi

 

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35