Τα νεκροτομεία μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μετά τις υποψίες ότι έχει αναπτυχθεί μέχρι και κύκλωμα ταριχεύσεων με σκοπό...
Η μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες ότι γίνονται παράνομα ταριχεύσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος των εμπλεκομένων.
Μάλιστα, σύμφωνα με συγκεκριμένη καταγγελία, ιδιώτες εκτελούσαν χρέη νεκροτόμου στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με έρευνα που κατατέθηκε στους επιθεωρητές ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, για ταριχεύσεις που έκανε στο νεκροτομείο, έδωσε μίζα 180 ευρώ σε υπάλληλο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ενώ οδηγός νεκροφόρας, που συνεργάζεται με γραφεία τελετών είχε καταθέσει ότι έδωσε 30 ευρώ σε υπάλληλο του νεκροτομείου για να του δώσει το πιστοποιητικό νεκροτομείου, 20 ευρώ στον αστυνομικό υπηρεσίας και 20 ευρώ σε έναν άλλο υπάλληλοι που περιποιούνταν τους νεκρούς.
Χαρακτηριστική περίπτωση στις παράνομες ταριχεύσεις είναι η εμπλοκή Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας μεγάλης επαρχιακής πόλης, για την οποία ξανάνοιξε η δικαστική έρευνα που αφορούσε τις συνθήκες ταρίχευσης νεκρών που επρόκειτο να μεταφερθούν σε νησιά για ταφή με οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνάται το εάν οι ταριχεύσεις, που έγιναν με το αζημίωτο, για να μεταφερθούν οι σοροί σε κοντινά νησιά, ήταν νόμιμες ή όχι. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ταριχεύσεις γίνονται μόνο για την μεταφορά νεκρών από χώρα σε χώρα ή για περιπτώσεις που ο θάνατος οφείλεται σε μεταδιδόμενο νόσημα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ υποστηρίζει ότι μόνο στην Αθήνα γίνονται 120.000 νεκροτομές και στις περισσότερες από αυτές πέφτει «λάδωμα», για να δοθεί προτεραιότητα.
Το «λάδωμα» φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις… (madata)