Και τα άστρα τα ψηλά κατεβάζεις βρε παρά!


Η παντοδυναμία του χρήματος είναι γνωστή σε όλους τους λαούς. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει διαπιστώσει ανάλογα με τη νοοτροπία του, την κουλτούρα του και τα ιστορικά του βιώματα διάφορες φράσεις, που αποδεικνύουν αυτήν την πραγματικότητα.

Οι Αμερικανοί λένε «όλα μετριούνται σε δολάρια», οι Ιάπωνες «ένα γιεν είναι τίποτε, πολλά γιέν είναι το κάθε τι», οι Κινέζοι «και μανδαρίνος γίνεσαι σαν έχεις πολύ χρήμα», οι Ινδοί «οι ρουπίες είναι παντοδύναμες», ο Τισσαφέρνης των Περσών «οι δαρεικοί αγοράζουν και εχθρούς ακόμη», η Πυθία έδωσε τον χρησμό στο Φίλλιπο της Μακεδονίας «αργυραίς λόγχαις κάχου και πάντων κρατήσεις». Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν «τα μεταλλίκια σε κάνουν μπέη», οι Ρώσοι «με τα ρούβλια αγοράζεις ακόμα και τον Παράδεισο», οι Άγγλοι «κυβερνούμε τα κύματα με το στόλο και τις διάφορες χώρες με την στερλίνα», οι Γάλλοι «το χρήμα τα κάνει όλα».

Ο ελληνικός λαός, για να αποτυπώσει την παντοδυναμία του χρήματος, επέλεξε λόγω ταμπεραμέντου, μια ποιητική έκφραση «και τα άστρα τα ψηλά κατεβάζεις βρε παρά».

Η μουσίτσα



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35