Ελένη Ζιώγα: «Το μυστικό της γιαγιάς μου»


Της Γιώτας Βαζούρα



Ενα φτωχοκόριτσο από τα Γιάννενα των αρχών του περασμένου αιώνα, το οποίο, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά του και να κυνηγήσει...


το όνειρό του. Μια ιστορία που ξεκινάει από την όμορφη Ηπειρο και φτάνει μέχρι τα σαλόνια αισθητικής του Παρισίου και το σήμερα ξεδιπλώνεται επί σκηνής μέσα από έναν εξαιρετικό μονόλογο.


 Η Ελένη Ζιώγα, η αγαπημένη σεναριογράφος και ηθοποιός, από την προσεχή Τετάρτη θα ενσαρκώνει στο σανίδι του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» ίσως τον πιο προσωπικό ρόλο της καριέρας της. Εκείνον της συνονόματης γιαγιάς της Ελένης -Ελεν, για τις πελάτισσές της-, ενός προσώπου που πάλεψε παλικαρίσια απέναντι στα εμπόδια της ζωής. «Πρόκειται στην πραγματικότητα για την εξομολόγηση μιας οικογενειακής ιστορίας από σκηνής» δήλωσε στη «δημοκρατία» η Ελένη Ζιώγα, η οποία από τις 5 Δεκεμβρίου θα ανεβάζει τον μονόλογο «Το μυστικό της κυρίας Ελεν».

 «Υποδύομαι τη γιαγιά μου, που για όλα τα μέλη της οικογένειάς μας ήταν ένα πλάσμα εξαιρετικά γοητευτικό, αλλά και αντιφατικό ταυτόχρονα. Ηταν ένας άνθρωπος που έζησε μια απίστευτη οδύσσεια. Η ιστορία της ξεκινάει από την υιοθεσία της από τους γονείς της, οι οποίοι τη βρήκαν στη βρεφοδόχο των Ιωαννίνων, και φτάνει μέχρι την εποχή όπου κατάφερε, χάρη στη θέληση και την όρεξή της για τη ζωή, να κάνει την δική της επιχείρηση, δημιουργώντας μια μικρή περιουσία» τόνισε η κυρία Ζιώγα.

 Δυναμική προσωπικότητα και με εξαιρετικό λέγειν η Ελεν, δεν δίστασε να αφήσει σύζυγο και παιδιά για να μετακομίσει για σπουδές στη Γαλλία, επιδιώκοντας μια καριέρα ως αισθητικός. «Χωρίς να γνωρίζει γρι γαλλικά, έφυγε. Καταλαβαίνετε βέβαια πόσο τολμηρή ήταν η κίνησή της αυτή για την εποχή εκείνη. Κι όμως τα κατάφερε. Οχι μόνο σπούδασε, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί της και μια καταπληκτική συνταγή καλλυντικών, την οποία χρησιμοποιούμε ακόμη στην οικογένεια».

 Το κείμενο, ντοκουμέντο, κατά την ίδια, μιας ιστορικής εποχής για την Ελλάδα, είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του διακεκριμένου συγγραφέα πατέρα της, Βασίλη Ζιώγα, «Οπως τα κούρντισες, Θε μου». Πρόκειται για ένα βιβλίο που έγραψε μετά τον θάνατον της μητέρας του ως μια χειρονομία αγάπης για εκείνην.

 «Στην ουσία η παράσταση αφηγείται και την παιδική ζωή του πατέρα μου. Οι δυο τους (δηλαδή μητέρα και γιος) είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Πολύ δυναμική. Για ένα μεγάλο διάστημα εκείνη τον συντηρούσε και τον ζούσε μέχρι την ενήλικη ζωή του, διότι η δουλειά του συγγραφέα δεν είναι πάντα επικερδής» υποστήριξε η κυρία Ζιώγα. «Αυτό είχε προκαλέσει μια προβληματική σχέση μεταξύ τους και δικαιολογούσε σε μεγάλο βαθμό το υπαρξιακό περιβάλλον στα έργα του».

 Η προετοιμασία της παράστασης, όπως ομολογεί και η πρωταγωνίστρια, διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Τόσα χρειάστηκαν για να ωριμάσει η ιδέα, αλλά και να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ενσάρκωνε εν τέλει την ελκυστική προσωπικότητα της συγγενούς της. «Στην αρχή προσπάθησα να τη μιμηθώ και να την κοπιάρω, αλλά, όσο προχωρούσε το εγχείρημα, αποφάσισα να μην το κάνω. Αγχώθηκα, διότι δεν ήξερα αν με αυτόν τον τρόπο θα την έβλαπτα ή έκανα κάτι καλό».

 Στην παράσταση συμμετέχει επίσης και η κόρη της ηθοποιού, η 30χρονη Μυρτώ Καρέπου, η οποία κάνει ένα πέρασμα σε ρόλο-έκπληξη. Η Μυρτώ, ενδυματολόγος στο επάγγελμα, εκπροσωπεί τη νέα γενιά στην παράσταση, στην οποία παραδίδεται η... σκυτάλη της οικογένειας.


Infο: Το έργο «Το μυστικό της κυρίας Ελεν» ανεβαίνει στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Δεκεμβρίου. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Μαριάννα Κάλμπαρη.



Η λυτρωτική αποκάλυψη επί σκηνής


Ποιο ήταν ωστόσο το μυστικό που έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια η κυρία Ελεν; «Ηταν μια γυναίκα με δυο όψεις. Είχε μια τρομερά γοητευτική προσωπικότητα, ταυτόχρονα όμως έκρυβε και μια πολύ οργισμένη πλευρά, κάτι που ξέραμε μόνο οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός της» υποστήριξε η Ελένη Ζιώγα και συνέχισε:

 «Υπήρχε πάντα ένα ερωτηματικό γύρω από τη ζωή της, το οποίο όμως απαντήθηκε μετά τον θάνατό της. Διότι η γιαγιά μου έκρυβε ένα φοβερό μυστικό που οι πάντες αγνοούσαν και, όταν αποκαλύφθηκε, τους κλόνισε όλους. Βέβαια, αυτό το τρομερό μυστικό δικαιολόγησε και τον αντιφατικό της χαρακτήρα».

 Μάλιστα, η αποκάλυψή του γίνεται επί σκηνής από την ίδια την ηθοποιό με τρόπο λυτρωτικό για την ηρωίδα που υποδύεται. «Είναι συγκλονιστικό το μυστικό της, αυτό μόνο έχω να σας πω», είπε λακωνικά η ίδια... (dimokratianews)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35