"Γυρίζω την πλάτη μου, κλείνω τ' αυτιά μου"


Της Δήμητρας Σωτηριάδου


"Έχει αποκτήσει συνείδηση ως καταναλωτής ο σημερινός πολίτης και απαιτεί από τους παραγωγούς  και απ' όσους προσφέρουν υπηρεσίες...


να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του"


Οι πολιτικοί που επί 25 τουλάχιστον χρόνια πλάσαραν την ιδεολογία της αρπαχτής, θα επενδύσουν τώρα στην ανάπτυξη; Το πιστεύεις; Που είναι η αποκέντρωση που μας έταξαν τη δεκαετία του 80; Γιατί τώρα μετά από τη συσσώρευση ευρωπαικών κονδυλίων στις τσέπες τους, να ενδιαφερθούν για την ποιότητα της ζωής μας.

Εγώ προσωπικά τους γυρνάω την πλάτη, κλείνω τα αυτιά μου και θα προσπαθήσω να ορίσω τη μοίρα μόνη μου. Η πιο μικρή εισηγήτρια ήμουν στα σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ, όταν γύρισα από την Ιταλία, τέλη του 1984. Μεγαλεπήβολα σχέδια είχαν, να δημιουργήσουν με τα κονδύλια τα ευρωπαικά καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και τα σούπερ μάρκετ "Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ".

Μακάρι να είχα βίντεο τότε και να κατέγραφα τις πιο σπουδαίες - ελεύθερες - συζητήσεις και ανησυχίες των πολιτών στα σεμινάρια. Πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας ήταν από 25 ως 80 ετών που ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη του τόπου τους. Γιατί τα σεμινάρια γίνονταν στην περιφέρεια. Ακόμα έχω και αναπολώ το διήμερο πρόγραμμα της ομιλίας μου. Το είχα προσαρμόσει με βάση τα ιταλικά πρότυπα και τις ανησυχίες των έμπειρων τότε Ιταλών καταναλωτών.

Καταναλωτικό μοντέλο και η ψυχολογία του καταναλωτή. Οι καταναλωτικές ανάγκες, ο προγραμματισμός, το προσωπικό σύστημα αξιών, η απαίτηση του καταναλωτή αλλά και η επικοινωνία ως προυπόθεση μιας σωστής επιλογής προϊόντων, ήταν θέματα που τόσο εγώ όσο και οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια αναπτύσσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Όλη αυτή η εμπειρία και επένδυση στους ενημερωμένους πολίτες πήγε στράφι. Έχετε δει στην πράξη το έργο αυτού του στόχου; Το πήρε ο άνεμος. Και πάμε στο "σήμερα" που ούτε καν απορίες έχουν οι νέοι πολίτες για την καταναλωτική συμπεριφορά και τη μορφή του καταναλωτή στον κοινωνικό χώρο.

Έχει αποκτήσει συνείδηση ως καταναλωτής ο σημερινός πολίτης και απαιτεί από τους παραγωγούς  και απ'όσους προσφέρουν υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του; Εάν είχαν στόχο την ανάπτυξη αυτού του τόπου οι πολιτικοί - όλοι μα όλοι - γιατί από τη δεκαετία του '80 δεν πήραν σάρκα και οστά οι ευρωπαικές επενδύσεις που στόχο είχαν και τότε την αποκέντρωση και την ανάπτυξη;



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35