Εκδηλώσεις και Πανηγύρια στις Κυκλάδες… με ξενύχτι


(μέρος γ΄) 

Ο Ιούλιος έφτασε στη μέση… Το καλοκαίρι όμως όχι! Πάμε Κυκλάδες. Κοντινές αποδράσεις για όλα τα γούστα...


Συνεχίζοντας το ταξίδι μας λοιπόν, πηγαίνουμε στην Τήνο. Νησί που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Τα πιο χαρακτηριστικά πανηγύρια, την περίοδο αυτή είναι:

6 Αυγούστου: της Μεταμορφώσεως, στο Πριάστρο και στην Καρυά

15 Αυγούστου: της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Βρυσί

23 Αυγούστου: στα Εννιάμερα της Παναγίας, στον Τσικινά και στην Κυρά Ξένη

29 Αυγούστου: του Αγ. Ιωάννου Αποκεφαλιστή, στην Κώμη

Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα νησί που με μεγάλο δέος και ευλάβεια χιλιάδες χριστιανοί το επισκέπτονται κάθε χρόνο για να τιμήσουν την Παναγιά μας.

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεκινά την παραμονή με πανηγυρικό εσπερινό και την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Πολεμικού «Έλλη». Το επόμενο πρωί, μετά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας.

Κατεβαίνοντας πιο κάτω συναντάμε την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Ο χορός, το ξενύχτι, το γλέντι και οι καταχρήσεις πολλές. Όμως οι Μυκονιάτες πανηγυρίζουν ιδιαίτερα τις γιορτές των Αγίων.

Η οικογένεια που έχει τη φροντίδα κάθε εκκλησίας, αναλαμβάνει την οργάνωση του χορού και προσφέρει τα σφαχτά. Ο χορός συνοδεύεται από μουσική με παραδοσιακά όργανα, τα τουμπάκια και τις τσαμπούνες. Την περίοδο αυτή, το πιο γνωστό Πανηγύρι είναι το δεκαπενταύγουστο της Παναγίας της Τουρλιανής.

Επόμενος σταθμός η Πάρος. Εκεί οιπολιτιστικοί σύλλογοι, έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προκειμένου να διασωθεί και να διαδοθεί η λαϊκή κληρονομιά του νησιού.

Έτσι διοργανώνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης μία φορά τον χρόνο, τα εκκλησάκια, τιμούν την ονομαστική εορτή του Άγιου-προστάτη τους, με την συμμετοχή των πιστών. Τα κυριότερα πανηγύρια κατά την διάρκεια του Αυγούστου, είναι:

6 Αυγούστου: Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Μάρπησσα.

15 Αυγούστου: Της Παναγίας της Εκατονταπιλιανής, στην Παροικιά.

29 Αυγούστου: Του Αγίου Ιωάννη, στον Δρυό και τις Λεύκες.

(συνεχίζεται)



Καλλιόπη Γραμμένου

Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35