Να κερδίσουμε λίγο χρόνο…


του Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ, Διονύση Π. Χιόνη





Από ότι φαίνεται οι εξελίξεις έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσον αφορά την αύξηση της φτώχειας, την υπερχρέωση και την ανεργία. Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που μας έλεγαν ότι η αντιστάθμιση των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων αλλά και των κοινωνικών παροχών θα προέλθει από το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί, του κομμωτή και του οδηγού φορτηγού.

Πρέπει να σοβαρευτούμε διότι τα πράγματα εξελίσσονται πέρα και έξω από κάθε πρόβλεψη. Η βίαιη καθίζηση της ελληνικής μεσαίας τάξης θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές παραβατικότητα, απείθεια αλλά και αναποτελεσματικότητα στην δημόσια διοίκηση. Πάνω απ’ όλα όμως θα διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας.
Ίσως δεν χρειάζεται τόσο γρήγορη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας η οποία γίνεται εξαιρετικά σκληρή. Στο τέλος το κόστος από την αναποτελεσματικότητα, τις αναταραχές και την παραβατικότητα θα καλύψει τις εξοικονομήσεις πόρων. Τι χρειάζεται; Xρόνος.

Ας μην γελιόμαστε η ελληνική οικονομία πρέπει να παρουσιάσει σύντομα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν έχει κανένας ευρωπαίος την υποχρέωση να επιχορηγεί τους ελληνικούς μισθούς και συντάξεις. Αυτό συνέβη για πολλά χρόνια.


Τώρα δεν μπορεί να συνεχισθεί και το έχουμε κατανοήσει όλοι. Το ίδιο συνέβαινε και στην Ισπανία. Η Ισπανία όμως μετέθεσε την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών στόχων για το επόμενο έτος έτσι ώστε να διαφυλάξει την κοινωνικής της συνοχή. Μήπως θα έπρεπε και εμείς να κερδίσουμε λίγο χρόνο;





Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35