Στο ρυθμό της σάμπα…


Ο πλανήτης γη σείεται κάθε χρόνο, από το ρυθμό της σάμπα, που ξεσηκώνει το πλήθος της Βραζιλίας και όχι μόνο.

Οι Αποκριές δίνουν το παρόν τους, με τις μεταμφιέσεις, τους ξέφρενους ρυθμούς-χορούς και τα τρελά ξεφαντώματα.



Η Βραζιλία, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς του κάθε ανθρώπου πάνω στον πλανήτη για να «χορτάσει», το μάτι και η ψυχή του, το Καρναβάλι του Ρίο (Ντι Τζανέιρο).

Σύμφωνα με τους ιστορικούς ερευνητές, το πρώτο καρναβαλικό πάρτι έγινε το 1641. Ο τότε κυβερνήτης του Ρίο, προς τιμήν της στέψης του τότε βασιλιά της Πορτογαλίας, διοργάνωσε μια βδομάδα εορτασμού. Ο λαός ενθουσιάστηκε με τον εορτασμό αυτόν και συντήρησε αλλά και ενίσχυσε το «καρναβαλικό» πνεύμα των συγκεκριμένων ημερών.

Η έμπνευσή τους για τα πρώτα πληρώματα ήταν ένα έθιμο των Πορτογάλων μεταναστών, το «entrudo». Αυτό ήταν να πετούν ο ένας στον άλλον, υλικά που έφτιαχναν αναμειγνύοντας υγρά με σκόνη κάθε μορφής.



Έτσι έχουμε τις σύγχρονες μάχες με αυγά, λεμόνια ή αλεύρι. Το τοπικό αυτό έθιμο εξακολουθεί να ζει σε πολλές βραζιλιάνικες γειτονιές και όχι μόνο.

Στα τέλη του 19ου  αιώνα έρχονται από την Ιταλία οι μασκέ χοροί. Με την αποκορύφωση τους τις δεκαετίες του ’30 και ’50 με τους μυθικούς «Copacabana Palace» και στο «Municipal Theater».

Η μεγάλη και φαντασμαγορική παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων χρονολογείται από το 1928 και διαρκεί 4 μέρες. Από το 1984 κατέληξε να γίνεται κάθε χρόνο στο Samba Drome που κατασκευάστηκε στο κέντρο της πόλης, το γνωστό Σαμποδρόμιο.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο γεγονός που ο κάθε επισκέπτης πρέπει να καταθέσει τον οβολό του για να μπορέσει να το παρακολουθήσει.

Αυτό γιατί, κάθε άρμα με το πλήρωμα του λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό που θα κερδίσουν το πρώτο βραβείο από μια οργανωτική επιτροπή.

Γι’ αυτό φροντίζουν να έχουν το καθένα ξεχωριστά, ένα πολύ καλό θέμα, καλοραμμένες στολές και φυσικά να χορεύουν την καλύτερη σάμπα.



Αν βρεθείτε εκεί ή θελήσετε κάποια στιγμή να πάτε δεν πρέπει να λησμονήσετε, εκτός από το κέφι που πρέπει να έχετε και ορισμένους βασικούς κανόνες: κανένας δεν κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης αφού βραδιάσει, δεν φοράτε κοσμήματα, δεν έχετε πάνω σας πολλά μετρητά και το βασικότερο, κυκλοφορείται σε γκρουπ των τριών ή περισσοτέρων ατόμων.

Άντε και καλό ξεφάντωμα!



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφο-Παιδαγωγός




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35