Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη


Η φράση λέγεται για κάθε ύποπτη ενέργεια, αφού οι περισσότερες απ’ αυτές διαπράττονται ύπουλα και κρυφά, καλυπτόμενες από το σκοτάδι της νύχτας.



Η φράση αυτή προήλθε από τα λεγόμενα «Σιμωνιακά», τα γεγονότα του 1875. Έτσι ονομάστηκε η σκανδαλώδης υπόθεση στην οποία θεωρήθηκαν αναμεμιγμένοι οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης, Δ. Βούλγαρης, Β. Νικολόπουλος και Δ. Βαλασόπουλος. Οι παραπάνω κατηγορήθηκαν ότι κατόπιν δωροδοκίας και σε συνεννόηση με τους Αρχιεπισκόπους Πατρών, Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας, πέτυχαν να εκλεγούν ως δεσπότες οι προστατευόμενοι τους κα όχι εκείνοι που διέθεταν τα τυπικά προσόντα. Έτσι, ενώ άλλους περίμενε ο λαός στα εκκλησιάστηκα αξιώματα, άλλοι προέκυψαν. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν άνευ προηγουμένου. Οι ένοχοι καταδικάστηκαν βαρύτατα. Ο λαός μας αποτύπωσε τα περιστατικά αυτά στη φράση «Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη».

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα όσα διαδραματίστηκαν τότε ονομάστηκαν «Σιμωνιακά», επειδή στην υπόθεση προέκυψε θέμα δωροδοκίας. Η δωροδοκία στη εκκλησιαστική γλώσσα ονομάζοντας «σιμωνία» και λογιζόταν ως ποινικό εκκλησιαστικό αδίκημα. Η λέξη προήλθε από το Σίμωνα, το μάγο της Σαμάρειας ο οποίος, εντυπωσιασμένος από το χάρισμα των αποστόλων να δίνουν το Πνεύμα το Άγιο στους πιστούς δια επιθέσεως των χεριών, προσπάθησε να τους δωροδοκήσει για να αγοράσει το χάρισμα και ακολούθως να το εμπορευτεί με σκοπό το κέρδος.

Η μουσίτσα 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35