Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2002 την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO, που αναγνώρισε την ανάγκη για κοινό στοχασμό πάνω στα σύγχρονα προβλήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Την ημέρα αυτή, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση προτρέπει τα κράτη - μέλη του να διοργανώνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις για φιλοσοφικά θέματα.



Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικός είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Η φιλοσοφία μάς ανοίγει νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, ακόμα και όταν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα ο επαγωγικός της προβληματισμός. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της.

Η Φιλοσοφία διαιρείται στους ως κάτωθι κλάδους:

Ηθική ονομάζεται ο τομέας της Φιλοσοφίας που διερευνά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει ο άνθρωπος

Αισθητική ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με τη μελέτη και αντίληψη της ομορφιάς

Γνωσιολογία ονομάζεται ο κλάδος που διερευνά τα όρια, την προέλευση και την ποιότητα της ανθρώπινης γνώσης



Επιστημολογία ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με τη φύση και το σκοπό της γνώσης, καθώς και αν η γνώση είναι δυνατή

Πολιτική Φιλοσοφία είναι η μελέτη των θεσμών διακυβέρνησης και των σχέσεων ατόμων (ή οικογενειών και φατριών) με κοινότητες, όπως το κράτος.

Λογική είναι η μελέτη των έγκυρων διαλεκτικών φορμών.

Φιλοσοφία της Γλώσσας είναι αυτή που ερευνά θέματα της φύσης, καταγωγής και χρήσης της γλώσσας

Φιλοσοφία της Θρησκείας είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με τη μελέτη προβλημάτων της θρησκείας

Μερικοί από τους φιλόσοφους με το πέρασμα των αιώνων ήταν οι εξής:

Γοργίας, Σωκράτης, Πλάτωνας, Πυθαγόρας, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Ζήνων ο Κιτιεύς, Αντισθένης (Έλληνες).

Κικέρων, Σενέκας, Σαλλούστιος, Λουκρήτιος, Τάκιτος, Τίτος Λίβιος (Ρωμαίοι)

Άγιος Αυγουστίνος, Θωμάς Ακινάτης, Μαρσίλιος (Μεσαίωνα)



Καρτέσιος, Νικολό Μακιαβέλι, Ντενί Ντιντερό, Νικολά ντε Κοντορσέ, Τόμας Χομπς, Τζον Λοκ, Ζαν Ζακ Ρουσώ, Τσέζαρε Μπεκκαρία, Βολταίρος, Μοντεσκιέ (Διαφωτισμός)

Τζον Στιούαρτ Μιλλ, Σαρλ Φουριέ, Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, Φρίντριχ Ένγκελς, Καρλ Μαρξ, Μιχαήλ Μπακούνιν, Φρειδερίκος Νίτσε, Γκιόργκι Λούκατς, Μαξ Βέμπερ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Μαξ Στίρνερ (19ος αιώνας)

Αλεξάνδρα Κολλοντάι, Μάρτιν Χάιντεγκερ, Έντμουντ Χούσσερλ, Βίττγκενσταϊν, Ερνστ Μπλοχ, Θέντα Σκότσπολ, Γιούργκεν Χάμπερμας, Τέοντορ Αντόρνο, Μισέλ Φουκώ, Νόαμ Τσόμσκι, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Λουί Αλτουσέρ, Νίκος Πουλαντζάς, (20ος αιώνας)

Το ζήτημα, λοιπόν, που γεννάται δεν είναι αν η φιλοσοφία είναι χρήσιμη στο σημερινό άνθρωπο, αλλά γιατί αυτός λησμόνησε τη σημασία της. Γιατί δεν γίνεται άμεσα κατανοητή η αξία της, γιατί η κοινωνία εμφανίζεται αποκομμένη από τη φιλοσοφική σκέψη.

«Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους» Πλάτωνας

«Τα 7 σφάλματα του κόσμου: Πλούτος δίχως μόχθο, Ηδονή δίχως συνείδηση, Γνώση δίχως χαρακτήρα, Εμπόριο δίχως ηθική, Επιστήμη δίχως ανθρωπιά, Λατρεία δίχως θυσία, Πολιτική δίχως αρχές». Μαχάτμα Γκάντι

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35