Το βιβλίο μιλάει!

«Αν με πάρεις στα χέρια σου, είμαι φτερούγες κι αγκαλιάζω˙

αν με κλείσεις στην καρδιά σου, είμαι φλόγα και ζεσταίνω˙

αν με βάλεις προσκέφαλό σου, είμαι φύλακας άγγελος σου˙

αν σου γίνω θύμηση, σ’ ευχαριστώ που μ’ έκανες ψυχή σου».

Γιώργος Κρόκος


Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μερικοί όμως, στερούνται την απόλαυση της ανάγνωσης και τη θεωρούν εξαναγκασμό, επηρεάζοντας παράλληλα και τα παιδία τους.

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο. Εμείς οι ενήλικες δείχνοντας την αγάπη μας για αυτό, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία των εξωσχολικών βιβλίων.

Το διάβασμα πλαταίνει τον κύκλο των ιδεών και καλλιεργεί τον συναισθηματικό κόσμο, τη φαντασία, την κρίση και την βούληση του παιδιού. Λειτουργίες ψυχολογικές, οι οποίες θα το βοηθήσουν για τη μετέπειτα εξέλιξη του, την πρόοδο του, την καλλιέργεια της προσωπικότητας του, την πνευματική και συναισθηματική του ωρίμανση.



Η ταύτιση και μίμηση με τους ήρωες του βιβλίου βοηθά πολλές φορές στη λύση ψυχολογικών προβλημάτων του παιδιού. Μέσα από τις ενέργειες των ηρώων βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του, απαντήσεις σε ερωτήματα που εσείς ίσως να μην μπορείτε να του τις δώσετε.

Αναπτύσσετε έτσι ο ψυχισμός του, αποκτά γνώσεις και άποψη για τον κόσμο γύρω του. Γνωρίζει πολιτισμούς, ήθη, έθιμα και αξίες άλλων λαών. Πράγμα που σημαίνει, απελευθέρωση της ψυχής του από «πλέγματα» και αναστολές.

Αξίες όπως η φιλία, ο αμοιβαίος σεβασμός, η συνεργασία όχι μόνο γίνονται κτήμα των παιδιών, αλλά εντάσσονται στην καθημερινή τους ζωή, στα παιχνίδια τους. Δίνοντας τους έτσι κάποια λιθαράκια για την οικοδόμηση των μετέπειτα καλών ανθρωπίνων σχέσεων και την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία των ενηλίκων.

Η καλοκαιρινή περίοδος ενδείκνυται για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, αφού παιδί και γονείς έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο στις διακοπές.

Διαλέξτε τα κατάλληλα βιβλία ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τη μαγεία και την απόλαυση της ανάγνωσης. Και θυμηθείτε ότι δεν μιλάμε για εξαναγκασμό αλλά για μια ψυχαγωγία, δηλαδή αγωγή της ψυχής.


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35