Τα χρόνια περνάνε και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό...
Όσο και αν προσέχεις, όσο και αν χαλιέσαι, είναι αναπόφευκτο:Θα κάνεις ρυτίδες, τα μαλλιά σου θα πέσουν, οι αντοχές σου θα μειωθούν και τα Σαββατόβραδα θα βλέπεις απαραιτήτως «Στην υγειά μας, ρε παιδιά».
Όπως δεν μπορείς να εμποδίσεις λοιπόν όλα τα παραπάνω, έτσι δεν μπορείς να εμποδίσεις και μια άλλη κλασική συνέπεια των γηρατειών:
Να μιλάς σαν μπάρμπας!
Μπορεί λοιπόν τώρα να πιστεύεις πώς δεν θα γίνεις ποτέ ο θείος του «εγώ θα κάτσω με τη νεολαία», αλλά κάποτε θα χαμογελάνε και με σένα οι νεότεροι.
Όπως χαμογελάς εσύ σήμερα με τους γονείς/θείους/παππούδες που προδίδουν θέλοντας και μη την ηλικία τους, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως οι εξής:
Μπανιερό
Αναρωτιέσαι τι είναι πιο ντροπιαστικό: Να φοράς μαγιό σωβρακάκι στην παραλία ή να το αποκαλείς «μπανιερό»; Σε κάθε περίπτωση φαντάζεις πιο παλιομοδίτικος και από σεμεδάκι απλωμένο σε τηλεόραση.
Εγγλέζικα
Λέξη-απόλυτο κριτήριο. Μπορεί να μαρτυρήσει ραμολιμέντο που κρατιέται καλά ή θείτσα που έχει πλακωθεί στα μπότοξ μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Είναι αδύνατο να λες «εγγλέζικα» αντί για «αγγλικά» και να είσαι under 62,5 χρονών.
Τσακμάκι
Μαγκιόρικο και της πιάτσας πλην όμως ξεπερασμένο. Εκτός από συρτάρι, το βρίσκεις και σε χρονοντούλαπο. Ούτε στο πλαίσιο τράκας από αλανιάρη μπάρμπα που παίζετε δίπλα-δίπλα «Κίνο» στο προπο-τζήδικο δεν χρησιμοποιείται…
Τεντιμπόης
Βρίσκεται στην ίδια συνομοταξία (λόγω και γλωσσικής συγγένειας) με τον «καμπόη». Συνοδεύεται συνήθως και από τον χαρακτηρισμό «παλιόπαιδο», όταν βγαίνει από τα χείλη παππού που έχει βγει εκτός εαυτού…
Μπλου τζιν
Για να το πεις ολόκληρο; Γιατί να διευκρινίσεις ντε και καλά το χρώμα; Γιατί να προσθέσεις τουλάχιστον δυο δεκαετίες στην ηλικία σου με τη χρήση μιας λέξη που εδώ και χρόνια κάνει… καριέρα κομμένη;;;
Φατούρο
Αν το αναφέρεις διηγούμενος μια ιστορία από τα παιδικά σου χρόνια, καλώς. Το θυμήθηκες με την τότε ορολογία και σου ξέφυγε. Αν το χρησιμοποιήσεις σήμερα μπροστά σε έφηβο, θα εισπράξεις βλέμμα απορίας. Μπορεί και φατούρο…
Σπορτέξ
Όσο απαραίτητο ήταν για το σωστό «σπορτέξ» να διαθέτει και… σκρατς, τόσο αδιανόητο μοιάζει να χαρακτηρίσει κάποιος έτσι τα αθλητικά του παπούτσια το 2019. Πιο υπερήλικας μοιάζει μόνο όποιος τα αναφέρει «ελβιέλες».
Κούρσα
Μια λέξη που μπορεί να λειτουργήσει σαν χρονομηχανή. Τη βγάζεις από τα χείλη σου, αναφερόμενος (με τον πιο παρωχημένο τρόπο όλων των εποχών) στο αυτοκίνητο και αμέσως σε μεταφέρει στο 1950!
Μίκυ Μάου
Προσοχή! Δεν έχει γραφτεί λάθος. Η σωστή, παλιομοδίτικη αναφορά γίνεται απαραιτήτως χωρίς σίγμα. Και δεν αναφέρεται μονάχα στο συγκεκριμένο του Ντίσνεϊ, αλλά σε ΟΛΑ τα κινούμενα σχέδια.
Μανούλι
Η λέξη «καμάκι» από μόνη της είναι κι εκείνη αναχρονιστική. Όταν εξασκείται όμως και με τη χρήση προσφωνήσεων όπως «μανούλι» σε γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Τότε που η καινοτομία ήταν να πεις το μανούλι… «κόμματο»!
Το άρθρο υπογράφει ο Γιώργος Μαραθιανός, στο menshouse.gr