7 βήματα για να «χτίσεις» την εμπιστοσύνη σε μία σχέση…



Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά δομικά...

στοιχεία για να αποκτήσεις συναισθηματική οικειότητα με κάποιον. Είναι απολύτως απαραίτητη για μια υγιή, στενή σχέση.


Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο, και χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο, για να χάσεις την εμπιστοσύνη σου σε μία σχέση από το να προσπαθήσεις να την ξαναχτίσεις από την αρχή.

Το να κερδίσεις και πάλι την εμπιστοσύνη κάποιου απαιτεί χρόνο, υπομονή και δουλειά. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν και οι δύο είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν. Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε την προσπάθεια τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ορισμένα απαραίτητα βήματα.


1. Να λέτε αυτό που πραγματικά θέλετε και να εννοείτε ότι λέτε

Από πολύ μικρή ηλικία καταλαβαίνουμε πολύ γρήγορα ότι κάποιος λέει κάποια πράγματα που δεν τα εννοεί ακριβώς. Η πατέρας μας μάς απειλούσε ότι θα μας πάρει να φύγουμε από το εστιατόριο όταν κάναμε κάποια σκανταλιά αλλά πάντα ξέραμε ότι δεν θα το έκανε πράξη. Η αδερφή μας μπορεί πάντα να υπόσχονταν ότι θα μοιραστεί μαζί μας το γλυκό της αλλά τελικά το έτρωγε μόνη της. Έτσι σιγά σιγά μαθαίνουμε να μην πιστεύουμε ότι ακριβώς μας λένε.

Τα ένστικτά μας για αυτοπροστασία μας οδηγούν να μην φωνάζουμε τον καθένα. Προσαρμόζουμε ανάλογα τη συμπεριφορά και τις προσδοκίες μας και μαθαίνουμε να μην εμπιστευόμαστε τον άλλο τόσο εύκολα ώστε να μην απογοητευτούμε την επόμενη φορά. Αν λοιπόν θέλετε να αυξήσετε την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση σας, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσετε να λέτε πράγματα που δεν θα τηρήσετε στο τέλος ή που δεν αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά σας συναισθήματα. Παρόλο που φαίνονται ασήμαντα «ψέματα» όταν επαναλαμβάνονται θα μάθουν στον σύντροφό σας ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται ότι λέτε.


2. Να μη φοβηθείτε να είστε ευάλωτοι (σταδιακά)

Στις προσωπικές μας σχέσεις καλλιεργούμε την εμπιστοσύνη με το να μοιραζόμαστε πράγματα που μας κάνουν να είμαστε ευάλωτοι. Το να είμαστε συναισθηματικά ευάλωτοι μπροστά σε δικούς μας ανθρώπους είναι σημαντικό. Όταν προσπαθείς να εμπνεύσεις την εμπιστοσύνη σε κάποιον τότε πρέπει να είσαι πρόθυμος να «ανοιχτείς» ενώ ο κίνδυνος να πληγωθείς υπάρχει. Το να μοιραστείς κάτι από το παρελθόν σου που σε κάνει να ντρέπεσαι, το να μιλήσεις για κάτι που σε φοβίζει ή να δείξεις κομμάτια του εαυτού σου που δεν πιστεύεις ότι είναι και τόσο… ελκυστικά καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Όταν ο σύντροφός μας έχει τη δυνατότητα να μας απογοητεύσει αλλά δεν το κάνει τότε νιώθουμε ότι τον εμπιστευόμαστε περισσότερο. Όμως για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη πρέπει να ρισκάρουμε και να αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι ευάλωτος, με κίνδυνο να μας απογοητεύσουν. Φυσικά αυτή η διαδικασία γίνεται σταδιακά και όχι στην αρχή μιας σχέσης προκειμένου να προστατέψουμε και τον εαυτό μας.


3. Να σέβεστε

Ένας από τους χειρότερους τρόπους με τους οποίους κάποιος δικός μας άνθρωπος μπορεί να μας βλάψει συναισθηματικά και μάλιστα όχι παροδικά είναι με το να μας υπονομεύει, να μας υποβιβάζει και να μας φέρετε περιφρονητικά αντί να μας φέρετε με σεβασμό. Κοινός παρονομαστής σε κάθε είδους σχέση πρέπει να ο στοιχειώδης σεβασμός. Είτε πρόκειται για τη σχέση ανάμεσα σε έναν ταμία και έναν πελάτη είτε για τη σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και τον γιο της. Όσο πιο οικεία είναι αυτή η σχέση τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο σεβασμός.

Δυστυχώς όταν δενόμαστε πολύ με κάποιον μερικές φορές του δείχνουμε τον χειρότερό μας εαυτό. Δεν εννοούμε ότι του ανοιγόμαστε και του δείχνουμε και τις όχι τόσο ελκυστικές πτυχές μας αλλά ότι του φερόμαστε άσχημα.

Όσο φοβερό κι αν είναι , είναι αλήθεια ότι πιο συχνά φερόμαστε άσχημα στους οικείους μας παρά στους άγνωστους και ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να δείχνουμε σεβασμό στους αγαπημένους μας. Ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούμε πόσο κακό κάνει αυτό στις σχέσεις μας μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε τυπικοί ή απολύτως ευγενικοί με τον σύντροφό μας. Ωστόσο σημαίνει ότι πρέπει να τους φερόμαστε με τέτοιον τρόπο που δεν θα τους πληγώνουμε την αξιοπρέπεια και να τους κάνουμε με τον τρόπο μας πιο δύσκολο να μας εμπιστευτούν.


4. Αφήστε χώρο στην αμφιβολία

Για να αποκτήσετε εμπιστοσύνη πρέπει έστω και προσωρινά να παραμερίσετε τις αμφιβολίες που μπορεί να έχετε για το άλλο άτομο και να του δώσετε την ευκαιρία να σας προσεγγίσει. Όταν μιλάμε για σχέσεις που προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη, όπως ύστερα από μία απιστία, τότε δεν θα ήταν συνετό να παραμερίσετε όλες τις αμφιβολίες.

Η φράση του σοφού λαού μας «Κράτα και μία πισινή» θα πρέπει να είναι το μοτίβο σας. Ίσως θα χρειαστεί πρώτα να ελέγξετε τον σύντροφό σας ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας. Ωστόσο σιγά σιγά θα πρέπει να αφήσετε τις αμφιβολίες στην άκρη ή έστω να τις παραμερίσετε για λίγο ώστε να δείτε αν ο άλλος ανταποκρίνεται.


5. Εκφράστε τα συναισθήματά σας με λειτουργικό τρόπο, ειδικά όταν σας πληγώνουν

Η συναισθηματική οικειότητα έρχεται όταν νιώθετε ότι μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας σε κάποιον και θα εξακολουθήσει να νοιάζεται για εσάς. Όταν ξέρετε ότι δεν θα σας απορρίψει και ότι θα είναι πρόθυμος/-η να ακούσει. Συναισθηματική οικειότητα νιώθετε όταν γνωρίζετε οι οικείοι σας θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν την δική σας πλευρά. Πρέπει να μιλάμε για τα συναισθήματά μας χωρίς να φωνάζουμε, χωρίς να καταφεύγουμε σε λεκτική επίθεση ή να σταματάμε απότομα μία συζήτηση. Μιλήστε για αυτά που δυσκολεύστε να παραδεχτείτε με σεβασμό και σε μία προσπάθεια όλη αυτή η διαδικασία να είναι βοηθητική. Μάθετε να συζητάτε «δύσκολα» συναισθήματα με τέτοιον τρόπο που να μην νιώθετε απειλή ή την ανάγκη να ξεκινήσετε έναν καυγά.

Πολλοί από εμάς έχουν πάρει παράδειγμα από τους γονείς μας για το πώς να μιλήσουμε – ή να μην μιλήσουμε – για δύσκολα θέματα, και μερικές φορές αυτά παραδείγματα δεν είναι και τα καλύτερα. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να χτίσετε εμπιστοσύνη με κάποιον, πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να κάνουν συνδεθούν με τον πραγματικό σας εαυτό, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού σας κόσμου.


6. Πάρτε από κοινού ένα ρίσκο

Το να αφήνεσαι να είσαι ευάλωτος δεν περιλαμβάνει μόνο αποκάλυψη των… μυστικών σου. Μπορεί αυτό να επιτευχθεί ξεκινώντας μαζί μία προσπάθεια όπως να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή να προσπαθήσετε να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο ή να διαβάσετε και να δείτε ταινίες που θα σας δυσκολέψουν και θα σας κινητοποιήσουν για κάτι. Αυτή η διαδικασία θα βγάλει και τους δύο «έξω από τα νερά σας» και θα σας ανταμείψει με επιπλέον εμπιστοσύνη.


7. Να είσαι πρόθυμος να «δώσεις» αλλά και να «πάρεις»

Η αμοιβαιότητα είναι πολύ σημαντική σε μία σχέση. Φυσικά με αυτό δεν εννοούμε ότι πρέπει να βγάλουμε κομπιουτεράκι για να μετρήσουμε πόσα έδωσε κάποιος σε μία σχέση και πόσα πήρε. Το ζήτημα είναι τα δύο μέρη να νιώθουν ίσα. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η ισορροπία μπορεί να μετατοπίζεται κάποιες φορές όταν κάποιος από τους δύο εμπλεκόμενους έχει μεγαλύτερη ανάγκη πράγμα που πρέπει να αγκαλιάζεται με κατανόηση. Η εμπιστοσύνη είναι αυτή που σε κάνει να ξέρεις ότι όταν «δίνεις», «δίνεις», «δίνεις» σε μία σχέση τότε θα έρθει η στιγμή που θα «πάρεις». Απαραίτητος όρος για να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη είναι να επιτρέψεις σε αυτή τη διαδικασία να εξελιχθεί.

Σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται να παίρνουν πάντα περισσότερα από όσα προσφέρουν. Αλλά τι γίνεται όταν δεν αφήνετε το σύντροφό σας να «δώσει»; Του αρνείστε στην ουσία ένα κομμάτι από τη διαδικασία που οδηγεί στην ισορροπία. Φυσικά, εάν είστε πρόθυμοι να «δώσετε» λίγο περισσότερο και ο σύντροφός σας το ίδιο τότε θα φροντίζετε λίγο παραπάνω ο ένας τον άλλον με αποτέλεσμα να μην νιώθετε ούτε ότι σας υποτιμούν ούτε ότι δεν σας εκτιμούν.


Με πληροφορίες από psychologytoday.com



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35