«Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν»… στο γραφείο της Κάλλης


Πως θα σας φαινόταν αν λαμβάνατε ένα γράμμα...

από το παιδί σας που να σας άνοιγε την ψυχή του, να καταθέτει τους έντονους προβληματισμούς του για μια «συνήθεια» των μεγάλων, όχι και τόσο καλή, που δεν είναι άλλη από το κάπνισμα;


Ίσως κατέληγε στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού,  στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως το καταχωνιάζατε στο συρτάρι των αναμνήσεων… Αν το διαβάζατε σίγουρα θα σας προβλημάτιζε, θα αντιλαμβανόσαστε ότι τελικά τα παιδία καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που εσείς νομίζεται.  

Το νέο βιβλίο, της συγγραφέας- πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου, ασχολείται με τη διακοπή καπνίσματος των ενηλίκων και με την καπνιστική συμπεριφορά των εφήβων. Αν θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα, ή να μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτή την κακή συνήθεια, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το γράμμα!

«Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν» της Δήμητρας Μπουσίου, σε εικόνες της Μαριάννα Φραγκούλη κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Με αφορμή μια συζήτηση στο σχολείο για το κάπνισμα ένα παιδί μας εκθέτει τον προβληματισμό του πάνω στο θέμα μέσα από ένα γράμμα προς τους γονείς του, γιατί τα γραπτά μένουν και δεν ξεχνιούνται…

Ένα γράμμα παράπονο, με προβληματισμούς, αναπάντητα ερωτήματα και μηνύματα ζωής…

Όπως το κάπνισμα δεν είναι μια απλή συνήθεια, ούτε καν χόμπι, δεν προσφέρει τίποτα και αρρωσταίνει τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Και πληρώνεις και από πάνω για κάτι τέτοιο.

Το παιδί ζητά από το γονιό, να τρέξουν μαζί χωρίς να λαχανιάζουν, να σβήσουν πολλά κεράκια στην τούρτα γενέθλιών των γονιών, τους υπενθυμίζει ότι μέσα από αυτούς μαθαίνει τον κόσμο, να κυνηγά τα όνειρά του, ότι τα βήματά του ακολουθούν τα δικά τους, κ.α.

Ένα βιβλίο χωρίς νούμερα και στατιστικές, χωρίς εικόνες αποτρεπτικές, που προκαλούν αηδία ή φόβο, ένα βιβλίο που ο λόγος- απορίες ενός μικρού παιδιού, σε συνδυασμό με την εύστοχη εικονογράφηση δίνει το μήνυμα του…

«Θέλω να με κρατάς με το ένα σου χέρι και με το άλλο να μην κρατάς τίποτε. Μόνο να μου δείχνεις και να με οδηγείς!»


Υ.Γ. Η Δήμητρα Μπουσίου,  έχει δημιουργήσει με τη στήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το βιωματικό-διαδραστικό πρόγραμμα  «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ», για την πρόληψη του καπνίσματος,  που απευθύνεται  σε μαθητές,  Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνάσιου και Λυκείου, βασισμένο στην ενεργή μάθηση, μέσω αφηγημάτων, τραγουδιών,  κόμικς, παιχνιδιών (ομαδικών και  επιτραπέζιων), παντομίμας, θεατρικού παιχνιδιού, παραμυθιών και θεατρικών έργων,  το οποίο παρουσιάζει  στα σχολεία. Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και από το 2014 ανήκει στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.pareanasa.gr/ 


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας


Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35